Muş Alparslan Üniversitesi
 
Tarih Araştırmaları Topluluğu
Anasayfa

                                                                                           

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

TARİH ARAŞTIRMA TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

Amaç

MADDE 1-

Muş Alparslan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Araştırma Topluluğu’nun amacı, Tarih ile uğraşan ve bu bölüme ilgi duyan öğrencilerin tarih bilgilerini arttırmalarına, tarih ilmiyle ilgili sorunlar hakkında fikir beyan etmelerine, yazılı çalışmalar hazırlamalarına, bunları sözlü olarak sunmalarına ve kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayarak özgüvenlerini arttırmalarına yardımcı olabilmek için her türlü yerel ve ulusal tarih araştırmaları yapmak için altyapı oluşturmak, Üniversitemiz öğrencilerinin kendilerini geliştirecek faaliyetlerde bulunmak, Topluluğu ve faaliyetlerini tanıtıcı doküman hazırlamak, seminer düzenleme ve üniversite bünyesinde kurslar açılmasına katkıda bulunma, Panel, konferans, Tarihî geziler, açık kütüphane, yerel tarih değerlerinin üniversitemizde sergilenmesi, Projeler hazırlamak, Toplantılar düzenlemek, Tarih Araştırma Topluluğu düzenleyeceği bu gibi faaliyetlerde üniversite için ve dışı diğer öğrenci toplulukları ile işbirliğine girmeyi de amaçlar. Topluluk bünyesinde dergi çıkartılması, topluluğun amaçlarındandır.

MADDE 2-

Topluluğun Adı ve Amblemi

a. Topluluğun Adı: Tarih Araştırma Topluluğu

b. Topluluğun Amblemi: Osmanlı Arması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topluluğun Adresi

MADDE 3-

Muş Alparslan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü/MUŞ

Üyelik

MADDE 4-

Tarih Araştırma Topluluğu’na üyelik şartları aşağıda belirtilmiştir:

Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri gerekli formu doldurarak Tarih Araştırma Topluluğu’na üye olabilirler.

Tarih Araştırma Topluluğu’nda Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olan şahıslar lisans öğrenimlerinin bitiminde fahri üyelik statüsüne geçirilir.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarih Bölümü lisans öğrencileri dışında kalan Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri ve bu bölümden mezun olmuş şahıslar, topluluğa gerekli formu doldurarak fahri üye olabilirler.

Fahri üyelerin seçme veya seçilme hakları yoktur.

Üyelikten Çıkarma

MADDE 5-

a. Yönetim Kurulu, gerekçe göstermek şartıyla Topluluk üyelerini üyelikten çıkartabilir. Bu karar Tarih Araştırma Topluluğu Koordinatörü’nün onayını gerektirir. Üyelikten çıkartma gerekçeleri aşağıda gösterilmiştir.

b. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında yer alan topluluk amaçları dışında faaliyet göstermek,

c. Yönetim kurulunun oy çoğunluğuyla belirlenmiş topluluk etkinliklerini engelleyici faaliyetlerde bulunmak,

Tarih Araştırma Topluluğu’nun Teşkilat Yapısı

Genel Kurul

MADDE 6-

Tarih Araştırma Topluluğunun asli üyelerinden oluşur.

Genel Kurul’un Yetkileri, Yapılan etkinliklerin değerlendirilmesiyle, Bir sonraki akademik yıl teşkilat ve organlarda görev yapacak üyelerin seçilmesiyle, Tarih Araştırma Topluluğu Çalışma Usul ve Esasları ile ilgili değişikliklerin onaylanmasıyla görevli ve yetkilidir.

Yönetim Kurulu

MADDE 7

Yönetim Kurulu topluluk başkanı, 2 başkan yardımcısı, Disiplin kurulundan bir kişi, Denetim Kurulu’ndan bir kişi bir yazman, bir sayman ve dört asil üyeden oluşur. Yönetim kuruluna gerektiği durumlarda iştirak etmek üzere 8 yedek üye de yönetim kuruluna seçilir.

Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri bir eğitim-öğretim yılıdır. Yönetim Kurulu öğrenim dönemlerinde en az iki haftada bir kez toplanır. Bir dönemde yapılan toplantıların üçüne mazeretsiz olarak katılmayan Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulu kararı ile yönetimden ihraç edilir. İhraç edilen kişi bir daha Yönetim kurulunda görev alamaz. Yalnızca topluluğa üye olabilir. Yönetim Kurulu üyesinin yönetimden ayrılması durumunda Yönetim Kurulu oy birliği ile dönemin asıl üyeleri arasından seçim yapar ve atar.

Denetleme Kurulu

MADDE 8-

Genel kurul tarafından her ders yılı sonunda seçilen Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Topluluğun saymanlık defteri, muhtelif evrak ve demirbaş eşyalarının durumu ile elde edilen gelir ve giderlerin harcamasını denetler, demirbaş eşyaların kayıtlarının uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol eder. Bu denetleme sonucunda durumu bir raporla Yönetim Kurulu’na bildirir. Denetleme kurulu 3 yedek, üç asil üyeden oluşur.

Disiplin Kurulu

MADDE 9-

Genel kurul tarafından her ders yılı sonunda seçilen Disiplin Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Muş Alparslan Üniversitesi Tarih Araştırma Topluluğu Yükseköğretim Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerinde disiplin suçu olarak sayılan ve disiplin cezasını gerektiren hiçbir faaliyette bulunamaz. Bu disiplin suçlarından birini işleyen üye öğrenci Disiplin kurulunca tespit edilir, Genel Kurul 2/3 çoğunlukla üyeyi topluluktan çıkarır.

Evraklar

MADDE 10- Topluluğa ait genel evraklar

a. Karar defteri- sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir.

b. Üye kayıt formları- isimleri, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form; sayman tarafından muhafaza edilir.

c. Kasa Defteri, Para Makbuzu, Topluluk Demirbaş Defteri- Sayman tarafından tutulur.

İşleyiş

MADDE 16-

a. Genel Kurul olağan toplantıları, eğitim ve öğretim yılı içerisinde güz ve bahar yarıyılı başlarında ve sonlarında Yönetim Kurulu tarafından belirlenen gün ve saatte yapılır.

b. Dönem başlarında yapılan toplantılarda, o dönem yapılacak etkinlikler belirlenir. Dönem sonralarındaki toplantılarda o dönem yapılan etkinlikler değerlendirilir. İkinci dönem sonunda yapılan toplantıda Yönetim Kurulu Genel Kurula o yılın faaliyet raporunu sunar ve yeni dönemin Yönetim Kurulu seçilir.

c. Genel Kurul toplantılarının yürütülmesi Yönetim Kurulu sorumluluğu altındadır. Topluluk Başkanı toplantıya başkanlık eder. Yönetim Kurulu üyelerinden olan kişiler arasından, 

d. Topluluk Başkanı tarafından Yazman, Sayman, akademik faaliyet ve dış ilişkiler sorumluları olarak görev dağılımı yapar. Yazman, genel kurul süresince olup biten tüm olay ve kararları tutar ve toplantı sonunda yazıya geçirir; Sayman oyları sayıp bir rapor hazırlayarak genel kurula toplantı sonunda sunar. Akademik faaliyet sorumlusu, Tarih Araştırma Topluluğu’nun düzenleyeceği faaliyetler için çalışmalar yapar. Dış ilişkiler sorumlusu da diğer üniversitelerde bulunan Tarih Toplulukları ile ilgili ortak çalışmalar yürütmek amacıyla girişim ve faaliyetlerde bulunur.   

e. Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Toplantılarında alınan kararlar zapta geçilerek topluluk başkanınca imzalanır. Bu zabıtlar ilgili dosyalarda saklanır. Gerçekleştirilen bütün organizasyonlar, organizasyon sonunda özetlenerek, ilgili tüm belgeler ve dokümanlarla beraber (fotoğraf, grafik, dosya vs.) sonraki çalışmalara örnek teşkil etmesi amacıyla saklanır.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi ve Sorumlulukları

MADDE 12-

a. Yönetim Kurulu Üyeleri’nin Seçimi

ı. Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından seçilir.

ıı. Yönetim Kurulu üyeliğine aday olan asıl üyelerin Genel Kurul toplantılarının en az 3/4üne katılmış olmaları gerekir. Yönetim Kurulu seçimleri İkinci Dönem sonundaki olağan Genel Kurul Toplantısında yapılır. Seçilen Yönetim Kurulu göreve başlar.

ııı. Kapalı oy – açık sayım esasına; salt çoğunluk ve tur sistemine göre yapılır. Salt çoğunluk oranı Genel Kurula katılan asıl üye sayısının 3/2′sidir. 1. turda salt çoğunluk sağlanamaması durumunda, 2. turda oylama tekrarlanır. Aynı sonucun tekrarlanması durumunda ise, 3. tura geçilir. 3. turda salt çoğunluk aranmaz, en çok oy alan oylamayı kazanır.

b. Yönetim Kurulu Üyeleri’nin Görev ve Sorumlulukları

ı. Yönetim kurulu topluluğun idari organı olup çalışmaları en iyi şekilde yürütülmesinden, denetlenmesinden, Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarının uygulanmasından topluluğun mali gelir ve giderleri ile demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludur.

ıı. Yönetim Kurulu üyeleri Genel kurul tarafından seçilir.  Yönetim Kurulu her genel kurul sonrasında göreve başlar ve bir sonraki genel kurula kadar göreve devam eder.

ııı. Yönetim Kurulu faaliyet programını gerçekleştirmek ve topluluğun amaçlarına ulaşabilmesi için Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ve yönerge dâhilinde her türlü kararı alma yetkisine sahiptir.

ıv. Yönetim Kurulu öğretim dönemlerinde ayda bir toplanır gerekli görülmesi halinde başkanın çağrısı ile olağan üstü de toplanabilir.

v. Mazeretsiz olarak toplantıya üst üste 3 defa katılmayan topluluk üyesi yönetim kurulu karı ile topluluktan çıkarılır.

vı. Yönetim Kurulu topluluğu bağlayan her türlü yazışma ve denetleme işlemini yürütür.

vıı. Yönetim Kurulu belirtilen toplantı yeter sayısının altına düşmesi durumunda yedek üyelerle yönetim işlerini yürütür.

vııı. Yönetim Kurulu uygun görmesi veya üyelerden bir başvuru yapılması halinde sosyal kültürel toplumsal ve felsefi konularla ilgili alt komisyonlar oluşturabilir.

ıx. Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında belirtilen hususların dışında oluşabilecek durumlarda Yönetim Kurulu Muş Alparslan Üniversitesi topluluk yönergesine göre hareket eder.

x. Yönetim kurulu üyelerine, İçişlerinden Sorumlu, Dışişlerinden Sorumlu, Akademik Faaliyetlerden sorumlu gibi görevler de verilir. Yönetim Kurulu görevleri sona eren üyelerin bu görevleri de sona erer.

Yıllık Aidat

MADDE 13-

Tarih Araştırma Topluluğu’nun belli bir yıllık aidat kararı yoktur. Bu konuda karar yönetim kurulundadır. Yönetim Kurulu, yıllık 5 Tl’yi geçmemek şartıyla Yıllık aidat belirleme yetkisini elinde bulundurur.  

Toplantı Yeter Sayısı

MADDE 14-

Yönetim Kurulu üyeliğine aday olan asıl üyelerin Genel Kurul toplantılarının en az 3/4üne katılmış olmaları gerekir. Yönetim Kurulu seçimleri İkinci Dönem sonundaki olağan Genel Kurul Toplantısında yapılır. Seçilen Yönetim Kurulu göreve başlar.

Toplantı Yöntemi

MADDE 15-

Tarih Araştırma Topluluğu asli üyelerinden oluşan, dönem başlarında ve sonlarında mecburi olmak koşuluyla, eğitim – öğretim yılı içerisinde Yönetim Kurulu’nun belirlediği tarihlerde toplanan karar ve değerlendirme merciidir.

Adaylıklar

MADDE 16-

Topluluğun Yönetim Kuruluna adaylıklar Genel kuruldan bir hafta önce duyurulur ve adaylar çarşaf liste ile seçilir.

Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği

MADDE 17-

Topluluk Çalışma Usul ve Esasları değişikliği Yönetim Kurulu üyelerinin ya da Topluluk koordinatörünün teklifi ile ilgili değişiklik tasarıları sunularak, yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısı ile gerçekleştirilir. Koordinatörün, ilgili değişikliği tekrar görüşmek üzere Topluluk başkanına geri gönderebilir. İlgili değişiklik için, Yönetim Kurulu toplantısına katılan asli üye sayısının 3/2′sinin oylamada değişiklik lehine oy vermesi ve topluluk koordinatörünün Topluluk Çalışma Usul ve Esasları değişikliğini onaylaması gerekir. Değişiklik kararı koordinatörün onayı ile yürürlüğe girer.

Topluluğun Feshi

MADDE 18-

Kuruluş amaçları doğrultusundaki faaliyetlerin dışına çıkması durumunda kurucu üyeler tarafından veya genel kurulun toplanması ve karara bağlanması ile topluluk faaliyetleri Senato’da feshedilir.

Yürürlülük

MADDE 19- 

Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20- 

Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Topluluk Başkanı tarafından yürütülür.

MADDE 21-

Tarih Araştırma Topluluğu Kurucu Üyeleri

  1. Mehmet Gümüş (Başkan)
  2.  
  3. Alev Demir
  4. Ali Arslan
  5. Canan Atalay
  6. Cihan Tanrıverdi
  7. Ebru Ava
  8. Emine Akdoğan
  9. Fırat Demiroğlu
  10. Hülya Taş
  11. Kadri Çoğalan
  12. Musa Gezginci
  13. Teselli Gün
  14. Tuba Aykut
  15. Yonca Gezer
  16. Yusuf Altay