Muş Alparslan Üniversitesi
 
Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı Sonuç Raporunun Yayınlanmasıyla Sona Erdi

 

Muş Alparslan Üniversitesi, gerçekleştirdiği bilimsel organizasyonlarla ulusal tarım politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından çevrim içi olarak düzenlenen Türkiye Hayvancılığında Kaba Yem Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı’nın sonuç raporu, kamuoyu ile paylaşıldı. 


Yoğun bir katılımın olduğu çalıştaya, Çalıştay Onursal Başkanı olan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Sait Kocabay,  Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir Berktaş, Çalıştay Başkanı, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, Genel Sekreter Harun Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Çayır Mera AFA (Araştırma Fırsat Alanları) Koordinatörü Dr. Şerafettin Çakal, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl Tarım ve Orman Müdürleri ve personeli, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Enstitü Müdürleri ve personeli, farklı üniversite ve fakültelerinden katılım sağlayan akademisyenler, kamu kurum amirleri, paydaş kurum temsilcileri, öğrencilerimiz ve üreticiler katıldı. Prof. Dr. Yaşar Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Çayır Mera AFA (Araştırma Fırsat Alanları) Koordinatörü Dr. Şerafettin Çakal, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Sait Kocabay, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ve Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat çalıştayda birer konuşma yaptı. 

 

Hayvancılığın gelişimi için çok daha etkili adımlar atılacak


Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuşmasında, Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen çalışmaları ve projeleri anlatarak, paydaşlar arasında yapılan iş birliği neticesinde başlatılan çalışmalarla Muş’un ve bölgenin tarımsal potansiyelini ileri taşıyacak sonuçlar elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesinin bitkisel üretim alanında 5 lokasyonda, önemli bir kaba yem kaynağı olan yem bitkilerinin yanında sırasıyla tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, meyvecilik, sebzecilik ile tıbbi ve aromatik bitkiler alanında toplamda 45 dönüm arazide bilimsel denemeler ve üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Prof. Karadağ, Uygulamalı Bilimler Fakültesinin hayvansal üretim alanında da araştırmalara devam ettiğinin altını çizdi. Manda, sığırcılık, koyunculuk, kümes hayvanları ve arıcılık alanında, bilimsel projelerle desteklenen saha çalışmalarına hızla başladığını ifade eden Karadağ, üniversitemizin Uygulamalı Bilimler Fakültesinden de aldığı güçle; tarım ürünleri ve pilot devlet üniversitesi olma misyonuna da değindi. Bu misyon kapsamında, en önemli kaba yem kaynağı olarak yem bitkileri açısından büyük öneme sahip Muş’ta, tarımın ve tarımın önemli bir kolu olan hayvancılığın gelişimi için çok daha etkili adımlar atmaya devam edeceğinin altını çizdi. Konuşmasının sonunda yürütmekte oldukları tüm bilimsel araştırma ve denemelerde büyük desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkürlerini iletti. 

 

‘‘Muş bir tarım memleketidir.’’


Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, konuşmasına ‘‘Muş bir tarım memleketidir’’ diyerek başladı. Aydın, halkımızın %80’inin tarımla uğraştığını, Muş’un Türkiye hayvancılığında önemli bir noktada olduğunu söyledi ve bölgede yetiştiriciliği yapılan kaba yem hakkında bilgi vererek sözlerini tamamladı.  Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Çayır Mera AFA (Araştırma Fırsat Alanı) Koordinatörü Dr. Şerafettin Çakal ise, Doğu Anadolu Bölesinin hayvancılığa uygun olduğunu ve bu konuda hayvancılığa destekleme yapılması gerektiğini ifade ederek sözlerine başladı. ‘‘Meralarda sürdürülebilirlik nasıl olmalıdır sorusunun cevabını bulmak zorundayız’’ diyen Çakal, ulusal mera ıslah projesinin 4 üniversite ve 10 araştırma enstitüsünün katılımıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal İşletmeleri Genel Müdürü Sait Kocabay, yem çeşitlerini öncelikle denemeye alıp daha sonra üretim deseni olarak hızlı bir şekilde sertifikalı tohum üretimini artırdığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, yem bitkilerinin ülke hayvancılığının en önemli girdisi olduğunu vurguladı. 
 

''Tarımda ihmalkâr davranılamaz.''

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, gelişmiş toplumları diğerlerinden ayıran en temel farkın mevcut sorunların farkında olmaları olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, siber teknoloji, dron teknolojisi, uydu teknolojisi ve dijital tarım içerikleri hakkında giderek artan oranda tarımsal çalışmaların yapılmasını umut verici bulduğunu söyledi. Polat, tarımda ihmalkâr davranılan her dakikanın boşa geçirilmiş olduğunun altını çizerek sözlerini tamamladı. 

 

Dört oturum yapıldı

 

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay başladı. Çalıştayda Yem Bitkileri, Çayır-Mera, Yemler ve Hayvan Besleme I ve Yemler ve Hayvan Besleme II  başlıklı 4 oturum yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökkuş’un moderatörlüğünde yapılan Yem Bitkileri oturumunda, Uludağ Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esvet Açıkgöz, “Türkiye’de Yem Bitkileri Islahı ve Dar Boğazlar”, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, “Yem Bitkilerinde Tohumluk Sorunu ve Tohumluk Üretim Teknikleri” ve Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Karadağ, “Silaj Bitkileri ve Silaj Yapımı” başlıklı bildirileri sundu.  Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan’ın moderatörlüğündeki Çayır-Mera oturumunda,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökkuş, “Meraya Dayalı Hayvancılıkta Tahıl Meralarının Önemi”, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, “Türkiye’de Mera Islahı Sorunları” ve Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binali Çomaklı, “Çayır Meraların Hayvancılıkta Önemi” başlıklı bildirileri sundu. 

 

İkinci gün de ilgi büyüktü


Çalıştayın 2. gününde, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen’in moderatörlüğünde yapılan Yemler ve Hayvan Besleme oturumunda, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, “Hayvan Beslemede Kaba Yem Kaynakları”, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, “Türkiye Kaba Yem İhtiyacının Hesaplanması” ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Çoşkun, “Hayvan Beslemede Hiç Saman Kullanmayalım mı ?” başlıklı bildirileri sundu. Çalıştayın son günü 4. oturumunda ise, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek’in moderatörlüğündeki Yemler ve Hayvan Besleme oturumunda, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Zehra Sarıçiçek, “Kaba Yem Kalitesini ve Yem Değerini Etkileyen Faktörler”, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Kaba Yem Kalitesi ve Miktarının Hayvan Sağlığına Etkisi” ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülcan Demirel, “Kaba Yemlerin Et ve Süt Kalitesi Üzerine Etkisi” başlıklı bildirleri sundu. 


Çalıştayda sunulan bildirilerden hareketle otuz dört madde içeren bir sonuç raporu hazırlandı. Söz konusu raporun, Türkiye’nin mevcut ve gelecek tarım politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına iletileceği öğrenildi.