Muş Alparslan Üniversitesi
 
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı Kapılarını Açıyor

 

Üniversitemiz, engelli bakımı ve rehabilitasyonu alanında donanımlı teknikerlere duyulan ihtiyacın her geçen gün artıyor olmasını dikkate alarak ‘‘Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı’’nı açtı. Program bu yıl ilk defa öğrenci alıyor.

 

Engelli bireylerin sağlıklı, kaliteli ve başka bireylere ihtiyaç duymaksızın yaşamlarına devam edebilmelerini sağlamak amacını taşıyan program öğrencilerini beklemeye başladı. Evde ya da sağlık kurumlarda profesyonel destek hizmetleri sunmak için engelli bakım teknikeri yetiştirmeyi amaçlayan program; Anatomi, Hastalık Bilgisi, Engelli Hakları, İşaret Dili, Engelli Bakım Uygulamaları, Beslenme İlkeleri, Pozitif Psikoloji, İngilizce, Ergoterapi, Fiziksel Engellilerin Rehabilitasyonu, İlk Yardım, Meslek Etiği gibi çeşitli dersler sunarak öğrencilerini meslek hayatına hazırlayacak.

 

Dikey geçiş imkânı

 

Ebelik/Hemşirelik, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Laboratuar Hizmetleri, Sağlık Teknisyenliği gibi ortaöğretim programlarından mezun olanların Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı’na sınavsız geçiş hakkı bulunuyor. Programı başarı ile bitirenler, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetisyenlik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi gibi lisans programlarına geçiş yapma imkânını da ellerinde bulunduruyor.

 

Öğrenciler sorumluluk sahibi, yardımsever ve sabırlı olmalı

 

Engelli bakımı ve rehabilitasyonu alanında nitelikli profesyonellere duyulan ihtiyaç tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artıyor. Bakım ve rehabilitasyon profesyonellerinden engelli bireyin doktorları ve yakınlarıyla gerekli iletişimi kurmak, ilaç ve malzeme teminini gerçekleştirmek, sağlık profesyonellerinin önerdiği egzersizleri hastaya uygulatmak, hastanın beslenmesini ve vücut bakımını sağlamak gibi bireyin tüm günlük ihtiyaçlarının karşılanması bekleniyor. Hastaneler, fizik tedavi ve rehabilitasyon birimleri, huzurevleri, bakımevleri, engelli bireylerin kendi evleri gibi çeşitli alanlarda iş imkanları sunan programın öğrencilerinin sorumluluk sahibi, empati yeteneği yüksek, sevecen, sabırlı ve yardımsever kişiler olması gerekiyor. Üniversitemiz, bu nitelikleri taşıyan öğrencilerini büyük bir heyecanla bekliyor. 

 

‘‘Öğrencilerimizi bekliyoruz.’’

 

Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Hasan Bingöl programın açılışını değerlendirdi. Öğr. Gör. Hasan Bingöl, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine duyulan ihtiyacın giderek arttığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı: ‘‘Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı’nın öğrenim süresi iki yıldır. Mezunlar, “Engelli Bakımı Teknikeri” unvanını almaktadır. Programın öğrencileri engelli ve bakıma ihtiyaç duyan bireylerin hayatını iyileştirme konusunda uygulamalı ve teorik olarak kapsamlı bir eğitimden geçecektir. Engelli bakımı teknikerleri, engelli ve bakıma ihtiyaç duyan kişilerin hayatlarını kolaylaştırırken diğer sağlık profesyonelleri ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Doğuştan ya da sonradan bedensel, duyusal veya sosyal yeterliliklerini yitiren bireylerin yaşamlarında pozitif değişiklikler yapma amacını taşıyan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı olarak, bireylere ihtiyaç duydukları desteği sunabilecek öğrencilerimizi bekliyoruz.’’

 

‘‘Mezunlarımız çok güzel işlere imza atacak.’’

 

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Körkoca da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Programı ile alandaki artan kalifiye eleman ihtiyacına önemli bir katkı sunulacağını belirten Doç. Dr. Hanifi Körkoca’nın ifadeleri şöyle: ‘‘2015 yılında kurulan yüksekokulumuz eğitim öğretim faaliyetlerine beş programla devam etmektedir. Bu sayı Fizyoterapi ile Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programlarına ilk defa öğrenci kabulü ile toplamda yediye ulaşacaktır.  Yüksekokulumuzun yeni programlarla daha da güçleneceğine, öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrasında çok güzel işlere imza atacaklarına inanıyorum. Süreçte desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyor, programın üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.’’

 

Haber: Can Kurt