Muş Alparslan Üniversitesi
 
MİMATOY: Minikler Matematikle Oynuyor Eğitim Programı Külliyemizde Başladı

Üniversitemizin, bölgemizin ve Muş’un eğitim karnesini iyileştirmeye dönük eğitsel çalışmaları sistematik bir şekilde devam ediyor. Bu vizyonla öğretmen adayları ve öğretmenlere yönelik hazırlanan “MİMATOY: Minikler Matematikle Oynuyor” isimli eğitim programı, ilk gün etkinlikleri ile başladı. Akademik ve eğitim uygulamaları anlamında deneyimli bir uzman ekip tarafından yürütülen ve 27 Temmuza kadar sürecek programa farklı üniversitelerden ve şehirlerden 30 okul öncesi öğretmenliği adayı ve 30 okul öncesi öğretmeni katılıyor.

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklen ve Mİnikler MATematikle OYnuyor kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan MİMATOY isimli eğitim programının iki aşaması bulunuyor. İlk aşamada otuz okul öncesi öğretmeni ve otuz okul öncesi öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisi beşer günlük iki farklı kampa alınacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada geliştirilmesi hedeflenen matematik materyalleri, Muş’taki okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların eğitimi için aktif olarak kullanılacak.

 

MİMATOY ile dezavantajlı grupta yer alarak okul öncesi eğitime devam eden çocukların ilgi ve ihtiyaçları göz önüne alarak tasarlanan matematik materyalleriyle zenginleştirilmiş, etkileşimli ortamlar oluşturmak, çocukların matematik eğitiminde; doğrudan dokunarak, yaşayarak, keşfederek, somut ve anlamlı öğrenmeler gerçekleştirmelerine fırsat sunmak amaçlanıyor.

 

Erken çocukluk döneminde matematik alanına yönelik sayılar ve işlem gibi temel becerilerin kalıcı kazanımını sağlamak, çocukların matematiği anlamalarını kolaylaştırmak, başarabilme düzeylerine ve gelecekte matematiğe karşı olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olmanın da hedeflendiği MİMATOY’da katılımcıların süreçlere aktif biçimde dâhil olarak, model ve modellemelere yer verilerek konuları daha kolay kavrayabilmeleri; işbirlikçi öğretim yöntem ve teknikleriyle sosyal öğrenme ortamları oluşturabilmeleri sağlanacak. 

 

Materyal tasarımı yapacak katılımcıların matematiğe ilişkin olumlu tutum geliştirilmesine katkı sunarak farkındalık oluşturacak MİMATOY’un, çocukların merak duygularının nasıl geliştirilebileceği, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin nasıl artırılabileceği konusunda da tüm paydaşların zihinsel süreçlerini tetiklemesi bekleniyor. 

 

MİMATOY yürütücüsü, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdulhamit Karademir, çalışmaya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Eğitimlerimiz; uzman bir kadro tarafından, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi materyal geliştirme atölyelerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Katılımcılar bu etkinlikler vasıtasıyla matematiği daha basit ve somut düzeyde anlayacak olup, öğrendiklerini sınıf ortamıyla daha kolay bağdaştırabilecekler. Bu proje okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarındaki materyallerle matematik etkinliklerinin daha kolay gerçekleştirildiğini fark ederek matematiksel uygulamalara daha fazla yer vermesine ve matematiğe karşı olumsuz bakış açılarını kırmasına da yardımcı olacak.

 

MİMATOY’a, Bülent Ecevit Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinin bulunduğu farklı kurumlardan okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencileri katılıyor. Ayrıca Ağrı, Çorum, Şanlıurfa, Hakkari, Bilecek, Kahramanmaraş, Malatya, Sakarya, İstanbul, Hatay, Trabzon, Konya, Zonguldak, Şırnak, Denizli, Samsun ve Ankara’dan okul öncesi öğretmenleri de eğitim alacak. 

 

Proje aşamasından uygulama safhasına geçmemizde bize destek veren Rektör Yardımcımız ve Eğitim Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. İbrahim Erdoğan olmak üzere proje ekibindeki bütün meslektaşlarıma, katılımcılara ve öğrencilerimize teşekkür ederim.”