Muş Alparslan Üniversitesi
 
Uluslararası Türk Halkları Geleneksel Sporlar – Oyunlar Sempozyumu Tamamlandı

Üniversitemizin katkılarıyla 8-10 Aralık 2017 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta düzenlenen “Uluslararası Türk Halkları Geleneksel Sporlar - Oyunlar Sempozyumu” tamamlandı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde tertip edilen ve Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın Onur Kurulu Konuğu olduğu sempozyuma, Rektör Yardımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, Arş. Gör. Ayça Genç, Arş. Gör. Fatih Bilici, Okt. Sedat Okut, Uz. Furkan Şahin ve Yüksekokul Sekreteri Reşat Değer katıldı.

 

Sempozyum öncesi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın konseri ile karşılanan misafirler kurulan otağ önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

Üniversitemiz ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinin ürünü olan kongrenin başkanlığını BESYO Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mehmet Türkmen yaptı. Katılımcıların kongre temasına uygun bildirileriyle Türkiye’ye ve Türk Halklarına özgü olup günümüzde unutulmaya yüz tutan oyunları ve sporları ele aldığı sempozyumda Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya ve KKTC’den 40, Türkiye’den 46 olmak üzere 86 akademisyen tebliğ sundu.

 

Sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde Düzenleme Kurulu Adına Kahramanmaraş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, BESYO Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Mehmet Türkmen, Bilim ve Danışma Kurulu Adına Prof. Dr. Kanat Dzhanuzakov ve Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat birer konuşma yaptı.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat konuşmasında, “Bu coşku, bu katılım bir açıdan çok güzel ve bizi sevindiriyor. Bir açıdan da çok üzücü. Neden? Çünkü biz çocuklarımızı atalarımızın sporlarıyla, geleneksel sporlarımızla, oyunlarımızla maalesef tanıştıramamışız. Kökeni itibarı ile bize ait olmayan pek çok spor dalı ya da günlük eğlence bugün çocuklarımızı ve genç kuşağı sarmış iken dokumuzla birebir uyuşan spor dallarında ya da oyunlarda çok gerideyiz. Bu ayıp da aslında bize yeter. Üniversite olarak Muş gençlerini sporla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geleneksel sporları da üniversitemizde yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Buna hem zihnen hem ruhen hem de ekibimiz ile hazır haldeyiz.” dedi.

 

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında yaşanan olaylara ilişkin üzüntüsünü dile getiren Prof. Dr. Polat, yeryüzünün barış iklimine kavuşması adına Müslüman halkların aralarındaki dayanışmayı ve kardeşliği artırmak için durmadan, dinlenmeden yapacağı “Uluslararası Türk Halkları Geleneksel Sporlar - Oyunlar Sempozyumu” gibi müşterek çalışmaların önemine işaret etti. Prof. Dr. Polat, konuşmasının sonunda Kongre Başkanı ve BESYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Türkmen’e ve BESYO Müdürümüz Doç. Dr. Hüseyin Kırımoğlu’na gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkür etti.

 

BESYO öğretim elamanlarımız, gerek hazırlık ve gerekse de icra aşamalarında etkin biçimde katkı sağladıkları sempozyumda, “Milli Spor Nedir? Ne Değildir?”, “Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Oyunlardan Kabah Oyunu” ve “Gelenekselden Günümüze Kayak Sporunun Gelişimi” başlıklı bildirileri sundular. BESYO Arş. Gör. Ayça Genç, Uzm. Furkan Şahin, Okt. Sedat Okut ve Arş. Gör. Fatih Bilici imzasını taşıyan “Geleneksel Çocuk Oyunlarının Eğitimdeki ve Toplumdaki Önemi” isimli bildiri, sempozyum bilimsel yayın ödülleri kapsamında ikinciliğe layık görüldü.