Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz Prof. Dr. Polat TRT’de Üniversitemizi Anlattı

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, TRT Haber’de yayınlanan “Dünya Mirası Türkiye” isimli programa konuk oldu. Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Başkanı Fikret Yıldız’ın sunuculuğunu yaptığı programın çekimi, Rektörlük makamında yapıldı.

 

Programda üniversitemizin Muş’a ve bölgemize sosyal, eğitsel, kültürel ve sportif katkılarına ilişkin ayrıntılı bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Polat, üniversite olarak kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel yönetimler ve toplum yararına hizmet veren sivil toplum kuruluşları ile geniş çaplı işbirlikleri geliştirdiklerini söyledi. Muş Belediyesi ile yaz ayları boyunca gerçekleştirilen ortak yaz kampı projesine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Polat, beğeni toplayan bu organizasyon ile üniversite-şehir işbirliğinin güzel bir örneğini verdiklerini ifade etti.

 


Kültürde, Sanatta ve Sporda Öncü Üniversite

Üniversitemizin Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı'nda önemli katkılar sunduğunu belirten Prof. Dr. Polat, bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden 22 üniversiteden hem rektörlerimizin hem de öğrencilerinin etkinliğe büyük bir katılım gösterdiğini dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda daha verimli kutlama organizasyonları gerçekleştirmek için üniversite olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Polat, kendi bölgesinde halkıyla ve şehriyle bütünleşmiş bir üniversite olma misyonuyla hareket ettiklerinin altını çizdi.

 


Üniversitemizin, amatör ruhunu yitirmeyen profesyonel çalışma anlayışına sahip bir kadro yapısına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Polat, yeni üniversitelerin kurulmadığını, üniversitelerin yeni yeni kurulduğunu savunan bir bakış açısıyla hareket ettiklerini söyledi. Bu anlamda butik bir üniversite olmayı hedeflediklerinin altını çizen Prof. Dr. Polat, akademik personel başına düşen öğrenci sayısının hâlihazırda 50-55 aralığında olduğunu, ama bunu 30-35 bandına çekmek istediklerini ifade etti.

 


Üniversitemiz kadrosunun sadece kamu kurumu olma vasfından hareketle değil, sivil katılım anlamında da ciddi çalışmalara katkı sunduğuna değinen Prof. Dr. Polat, “Akademisyenlerimizin ve personelimizin Muş’taki pek çok sivil toplum kuruluşunda yönetici ya da üye olarak çalışmasından memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim.” dedi.

 


Devletin şefkat eliyle refahın ve huzurun yaygınlaştığı ve kök saldığı bölgemizin en güvenli illerinden biri olan Muş’un gerek akademisyenler gerekse öğrenciler için son derece cazip bir şehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Polat, “Yeni açılan bölümlerimiz ve yıldan yıla artan akademisyen ve öğrenci sayımız, bunun en net göstergesidir.” şeklinde konuştu.

 


Bölgenin Gelişimine Katkı Sağlıyoruz

Üniversitemizin halkla bütünleşmek adına pek çok adım attığını ve bunların da karşılık bulmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Polat, her yıl düzenlenen uluslararası ve ulusal çaptaki organizasyonların halkın üniversiteye pozitif yaklaşımını önemli ölçüde etkilediğini vurguladı. UNİDAP Kalkınma Kongresi ve 15 Temmuz Sempozyumu’nu bu anlamda dikkat çekici iki örnek organizasyon olarak zikreden Prof. Dr. Polat, etkinliklerde sunulan nitelikli tebliğlerin bölgenin gelişimine sağladığı katkıların zamanla daha fazla hissedileceğini söyledi.

 


Ülkemizde yapılan uluslararası nitelikteki ilk Medreseler Sempozyumu etkinliğinin altında Muş Alparslan Üniversitesinin imzası olduğunu belirten Prof. Dr. Polat, söz konusu sempozyuma bölgemiz medreselerindeki kanaat önderleri ve ülkemizin çeşitli yerlerinden akademisyenlerin katkı sunduğunu söyledi.

 

Avrupa’nın en büyük genç akademisyenler organizasyonu olan Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’nin (TLÇK) üniversitemiz ev sahipliğinde yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Polat, 6 salonda eşzamanlı oturumlarla yürütülen ve başarıyla tamamlanan organizasyonun Muş’un adının duyurulması anlamında da önemli bir işlevi olduğunu belirtti.

 

Üniversitemizdeki kültürel faaliyetler kapsamında yerel değerleri ortaya koyan prodüksiyon, konferans ve konserlerimize dikkat çeken Prof. Dr. Polat, yerel sanatçıların ve üniversite personelimizin de arasında bulunduğu geniş bir ekibin Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirildiği “Muş İçin Çal” video çalışmasını ve Dengbejlerin katıldığı konserlerimizi örnek gösterdi.

 


“ARGE konusunda destek verilirse çok etkili işler yapabiliriz.”

Lisanslı sporcu sayısı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir konuma sahip olan Muş’un bu sene açılan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile çok daha nitelikli bir konuma erişeceğine inandığını ifade eden Prof. Dr. Polat, kendisiyle aynı dönemde açılan BESYO’lar arasında rekor müracaat alan yüksekokulumuzda şu an itibarı ile 60 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

 


Yeni akademik birimlerimizden Uygulamalı Bilimler Fakültesinin ana hedefinin Muş’un tarım ve hayvancılık alanlarındaki potansiyelini harekete geçirmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Polat, “Üniversitemize ARGE konusunda destek verilirse tarım ve hayvancılık konusunda çok etkili işler yapabiliriz. Türkiye’nin en büyük sulu ovalarından birine sahip olan ilimizin bu konuda atıl vaziyette kalmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.