Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizde ‘’Vahiy ve Sanat’’ Konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Anemon Öğrenci Topluluğu tarafından organizasyonu gerçekleştirilen “Vahiy ve Sanat” konulu konferansta konuşan Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Kur’an’ın her ayetinin insanı hayrete düşüren birer sanat mucizesi olduğunu vurguladı. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Kenan Atılgan, personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Anemon Öğrenci Topluluğu danışmanı Arş. Gör. Yusuf Aydın açılış konuşması yaptı. Daha sonra bir konuşma yapan Yazar Mengüşoğlu, Türkçede ‘Fen’ kelimesinin sanattan çok kullanıldığını, yeni zamanda Batı’dan yapılan tercümelerle sanat kelimesinin Türkçe’ye girdiğini belirterek vahiy ile sanatın sadece ilahi olana mahsus olmadığını, İblis'in de insanlara kötülüğü vahyettiğini ve İblis'in dostlarının da sanat icra ettiğini söyledi. Mengüşoğlu; “Faaliyet, bütün aktivitelerin genel adıdır. Yalnızca insana ait olan faaliyetin adı ameldir. Sanatta incelik taşıyan bir ameldir. İlahi hitapta Hz. Nuh'un gemi yapması, sanat kökünden gelen bir kavramdır. Kur’an Allah’ın sanatıdır. Her ayeti insanı hayrete düşüren birer sanat mucizesidir. Kozadan çıkan tırtılın kelebeğe dönüşmesi onu yaratanın kusursuz bir sanatçı olduğunu gösteriyor. İnsanların göz retinası biriciktir. Demek ki bizim yaratıcımız eşsiz bir sanatkâr. Cenab-ı Allah’ın mükemmel bir sanatkâr olduğunu farklı örneklerle anlatmanın anlamı yoktur. Hiçbir model yokken insanı yaratan Allah'ın her yarattığı biriciktir. Sanat eseri de biricik olmalıdır. Allah bu sanattan insana da bahşeylemiş. Zira insan kendi davranışının yaratıcısıdır. Allah’a mahsus olan yaratma ile insana bahşedilen yaratıcılık ayrı şeylerdir. Âdemoğlunun yaptığı yaratma eylemi bir modele bağlı olandır. Bu modelde Allah’ın yarattığıdır. Allah, insanlara kendi ruhundan üflerken bir yaratma kabiliyeti de yüklemiştir.” ifadelerini kullandı.

 

“Maksadı ulvi olan sanat bize ait olan sanattır.” diyen Mengüşoğlu, “Sanat insanı, bizzat kendisi rozet olan insandır. Sanat insanı seçkin olur. Sanat da iki kısımda mütalaa edilir. Sanat bir faaliyet, aynı zamanda bir ameldir. Maksadı ulvi olan sanat bize ait olan sanattır. Bizim tercih etmemiz gereken sanat ulvi olanın hesabını yapan sanat olmalıdır. İnsan kendi eserini yaratırken özenli bir eser ortaya koymalıdır. Sakarca ortaya çıkan amel ya da ibadet makbul değildir. Alışıldığı için değil, bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Sanatın taklide tahammülü yoktur. Bundan ötürü sanat biriciktir.” şeklinde konuştu.