Muş Alparslan Üniversitesi
 
15 Temmuz Darbe Girişimi Sosyolojik Açıdan Ele Alındı

 Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösteren öğrenci topluluklarından 'Anemon Öğrenci Topluluğu'nun organize ettiği ve Prof. Dr. Ramazan Yelken’in konuşmacı olarak konuk olduğu "15 Temmuz Darbe Girişiminin Sosyolojik Analizi" adlı Konferans Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Prof. Dr. İbrahim Erdoğan Prof. Dr. Abdullatif Tüzer, akademik idari personel ve öğrencilerimizin katıldığı konferans, darbe girişimine karşı verilen mücadelede şehit olan ve yaralananlar için okunan Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başladı. 

 

Anemon Öğrenci Topluluğu akademik danışmanı Arş. Gör. Cahit Karaalp'ın açılış konuşmasını yaptığı Konferansta 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili mini bir belgesel izletildi. Belgeselin ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Ramazan Yelken,  12 Eylül darbesinde hapis cezası alan,  28 Şubat darbe girişimi ve son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimini birebir hisseden bir sosyolog olarak darbe girişimlerini anlamanın önemine değindi. Hafıza tazelemek adına geçmiş darbelerden kısaca bahseden Prof. Dr. Yelken, Osmanlının son döneminden beri darbelerin söz konusu olduğunu, Cumhuriyet döneminde ilk darbenin iktidarın sandıkta el değiştirdikten sonra yapılan 27 Mayıs olduğunu, ikinci büyük darbenin 12 Eylül darbesi olduğunu,  28 Şubat premodern’in bir darbe denemesi olduğunu 15 Temmuz’un ise ayrı kategoride değerlendirilmesi gereken bir darbe denemesi olduğunu sözlerine ekledi. 15 Temmuz Darbe Girişiminin diğer darbelerden farklı olarak üç aşamada incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yelken, ilk olarak darbe öncesi yapılanmaya ve siyasi ortama dikkat çekti.

 

 Darbe öncesinde Cemaatin kırk yıllık bir yapılanma içerisinde olduğunu, devletin tüm askeri, bürokrat ve ekonomi sahalarında kök saldığını, hiçbir cemaatle İslami herhangi bir referans bağlantısı olmamasının ise cemaatin iyi niyetlerle kurulmadığının en büyük göstergesi olduğunu ifade etti.  Toplumun tüm kesimlerinde darbe karşıtlığının olmasının darbeye giden süreci şekillendirdiğini belirten Prof. Dr. Yelken,  iktidarın olası darbelerin bilincinde olmasına rağmen hazırlıksız yakalanmasını, ancak halkın hazırlıklı olmasını da bu eksenden okunması gerektiğini aktardı. İkinci aşamada ise darbe sürecinden bahseden Prof. Dr. Yelken, süreç içerisinde bu örgütün iktidarla çatışmaya başladığı noktanın dershane ve örgütün Milletvekili öneri listesinin iktidar tarafından kabul edilmemesi olduğunun altını çizdi

Darbe girişimine müdahalede ise üç kuşağın sokağa çıktığının ve üç kuşağın da motivasyonunun farklı olduğuna değinen Prof. Dr. Yelken, bunların yaşlı kuşakta 27 Mayıs darbesine müdahale edilememesi ve Menderes travması, orta kuşakta 12 Eylül travması olarak ortay çıkması ve genç kuşakta ise Ortadoğululaşma ve Suriyelileşme travması şeklinde geliştiğini belirtti. Son kale olan olarak görülen Türkiye’nin de korunma içgüdüsünün de etken olduğunu açıklayan Prof. Dr. Yelken, 15 Temmuz Darbe Girişimini daha önceki darbelerden ayıran diğer etkenin ise bir liderin olması olduğunu söyledi. Darbe sonrasında ise ortaya çıkan ilkleri sıralayan Prof. Dr. Yelken,  Savaş uçaklarının uçması, Türkiye tarihinde ilk kez meclisin bombalanması,  sivil darbecilerin olması, ilk kez dini bir örgütün darbede rol almasının bu ilkler arasında önde gelen yaşanmışlar olduğunu ifade etti.   

Konferans sonunda katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım tarafından Prof. Dr. Ramazan Yelken’e hediye takdiminde bulunuldu. 

 

Prof. Dr. Ramazan Yelken üniversitemizde gerçekleştirilen program sonrasında Muş Öğretmenevi’nde İlim Yayma Cemiyeti Muş şubesinin organizasyonunu yaptığı programda 15 Temmuz Darbe Girişiminin Sosyolojik Analizi başlıklı sunumunu Muş Halkı İle paylaştı. Yoğun ilginin olduğu programa Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, akademik-idari personelimiz, kurum ve kuruluşların yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.