TÜBİTAK Bursu ile Yurt Dışında Akademik Deneyim Semineri Gerçekleştirildi
Muş Alparslan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Bahar Seminerleri dizisinin ikincisi, “TÜBİTAK 2219 ile Amerika’da Yaşam ve Akademi Deneyimi” başlığıyla gerçekleştirildi. 7 Mayıs 2025 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Ahmed-i Hani Derslikleri 207 numaralı sınıfta düzenlenen seminere, öğretim elemanları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Seminerde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Rukiye Satılmış, yurt dışında akademik araştırma yapma karar sürecinden başlayarak, TÜBİTAK 2219 burs programına kabul edilme sürecini ve Amerika’daki akademik deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Satılmış, özellikle nitelikli göç ve beyin göçü konularına odaklandığı projesi için gerekli dil yeterliliğini sağladıktan sonra karşılaştığı zorluklara rağmen azimle süreci tamamladığını ifade etti. Sonuç olarak, TÜBİTAK’ın onayıyla 12 ay boyunca tam burslu olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırma yapma hakkı kazandığını belirtti.
Amerika’daki akademik çalışmalarının yanı sıra kültürel ve toplumsal gözlemlerini de paylaşan Dr. Satılmış, devlet destekli burs programlarının araştırmacılara sunduğu imkanlara dikkat çekti. Bu tür programların araştırmacılara uluslararası saygınlık, bilimsel iş birlikleri, dil gelişimi ve farklı kültürleri tanıma fırsatı sunduğunu vurguladı. Ayrıca yurt dışına giden akademisyenlerin Türkiye’nin bilimsel ve kültürel tanıtımına katkı sağladığını belirterek seminerini, bu fırsatı sunan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne teşekkür ederek sonlandırdı.
Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.