Ahlatşahlar Sempozyumu Değerlendirme Oturumu ve Kapanış Programıyla Tamamlandı
Gorseli tam boy ac

Ahlatşahlar Sempozyumu Değerlendirme Oturumu ve Kapanış Programıyla Tamamlandı

Üniversitemiz, Bitlis Eren Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Doğu ve Güneydoğu Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu-I: Ahlatşahlar”, değerlendirme oturumu ve kapanış programıyla sona erdi.

8-10 Ekim 2026 tarihleri arasında Üniversitemizin ev sahipliğinde 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyumda, farklı üniversitelerden 30 akademisyen ve araştırmacı bir araya geldi. Onu aşkın üniversitenin katkı sunduğu bilimsel buluşmada, Ahlatşahlar dönemine ilişkin 26 bildiri sunularak bölgenin tarihî, siyasi, sosyal, kültürel ve medeniyet birikimi farklı disiplinlerin bakış açısıyla ele alındı.

Sempozyumun 9 Ekim’de gerçekleştirilen değerlendirme oturumu ve kapanış programına Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican başkanlık etti. Oturumda Dokuz Eylül Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ersan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu konuşmalarını gerçekleştirdi.

Değerlendirme oturumunda, sempozyum süresince sunulan bildiriler ve Ahlatşahlar dönemine ilişkin araştırmalar çerçevesinde tarihî mirasın farklı boyutları ele alındı. Akademisyenlerin değerlendirmeleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinin tarih, kültür ve medeniyet içerisindeki yeri üzerine bilimsel görüş ve tespitler paylaşıldı.

Sempozyum boyunca gerçekleştirilen sunum ve tartışmalarla Ahlatşahlar Beyliği’nin siyasi tarihinin yanı sıra bölgenin kültürel, sosyal, ilmî, ekonomik ve mimari birikimine ilişkin çalışmalar da değerlendirildi. Farklı üniversitelerden akademisyenleri bir araya getiren program, alandaki bilimsel bilgi paylaşımına ve yeni araştırmalara zemin oluşturdu.

Sempozyum kapsamında ayrıca Malazgirt ve Ahlat’a kültürel gezi düzenlendi. Üniversitemiz bünyesinde yürütülen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”nin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik, katılımcılara proje çalışmaları ve ziyaret edilen alanların tarihî önemi hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Doç. Dr. Salih Gülen, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi A. Oğuzhan Karaçetin ve sempozyum konuklarının katıldığı gezi programında Malazgirt Zafer Anıtı, Malazgirt Meslek Yüksekokulu bünyesindeki kazı evi ve Ahlat Selçuklu Mezarlığı ziyaret edildi.

Sempozyum, Ahlatşahlar başta olmak üzere bölgedeki Türk beyliklerinin tarihî mirasının bilimsel çalışmalar ışığında değerlendirilmesine, akademik iş birliklerinin güçlendirilmesine ve Anadolu’nun tarihî ve kültürel birikiminin daha kapsamlı biçimde araştırılmasına katkı sundu.



OLUŞTURULMA TARİHİ: 12-10-2026 10:33 |