Muş Alparslan Üniversitesi
 
GENÇ KIZILAY TOPLULUĞU
Anasayfa

 

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTE

GENÇ KIZILAY TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1- Genç Kızılay Topluluğu’nun amacı Muş Alparslan Üniversitesi öğrencilerinin ders dışında ilgilenebilecekleri sosyal sorumluluk projelerine öncülük etmek, öğrencilerin çevresindeki insanlara ve olaylara karşı duyarlılığını arttırmak. Afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek, güvenli kan teminini gerçekleştirmek ve zarar görebilirliği azaltmak.

Kapsam

MADDE 2Topluluk çalışma usul ve esasları, Muş Alparslan Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu bütün öğrencileri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- Topluluk çalışma usul ve esaslarında geçen;

a) Üniversite; Muş Alparslan Üniversitesini,

b) Danışman; Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu Akademik Danışmanı,

c) Başkan; Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu Başkanı,

ç) Üye; Topluluk Üyelerini,

d) Genel Kurul; Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğunun üyeleri Genel Kurulu oluşturur.

e) Yönetim Kurulu; Topluluk başkanı, başkan yardımcısı, yazman, sayman ve bir asil üyeden oluşur.

f) Disiplin Kurulu; Genç Kızılay Topluluğu üyelerinden oluşur.

g) Topluluğun Çalışma Usul ve Esasları; Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu Çalışma Usul ve Esaslarını ifade eder.

Topluluğun Adı

MADDE 5- Topluluk Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermek üzere “Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu’’ adı altında kurulmuştur.

Topluluk Amblemi

MADDE 6-Topluluğun amblemi;

 

Topluluk Adresi

MADDE 7- Topluluk adresi; Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Şube Müdürlüğü.

Üyelik

MADDE 8-a) Topluluğa, üniversiteye bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıtlı olan tüm önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri üye olabilir. Muş Alparslan Üniversitesi dışındaki kişiler topluluğa üye olamaz.

b) Herhangi bir siyasi parti üyesi görevlisi topluluğa üye olamaz, faaliyetlerde bulunamaz.

c) Topluluk üyeliği her akademik yılın başında yapılacak kayıtla gerçekleşir.

ç) Üyelik Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve üye kayıt defterine kayıt yapılır. Her akademik yılın başında üye olma işlemi yenilenir.

d) Topluluk üyeliği aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır. Aktif üyelik, en az iki yarıyıl boyunca aktif üyelik koşullarını yerine getirmiş üyelerdir. Bir akademik yıl boyunca aktif üyelik koşullarını yerine getiremeyen üyeler akademik yılın sonunda Yönetim Kurulu kararı ile pasif üye konumuna geçirilirler.

e) Pasif üyelerin oy kullanma ve seçilme hakları yoktur.

f) Üyelikten çıkarılma, Yönetim Kurulu teklifinin Genel Kurulun üçte iki çoğunluğunca kabul edilmesiyle olur.

g) Üyelik dışında topluluğa katkıda bulunmak isteyen kişiler ancak danışman sıfatıyla görev alabilirler; danışmanların seçme, seçilme ve oy verme hakları yoktur.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Topluluğu Kuruluşu, Üyelikten Çıkmak ve Çıkarılma, Çalışma Esasları Kuruluş, Faaliyet Alanları

 

Kuruluş

MADDE 9- 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’ncı ve 47’nci maddeleri uyarınca üniversitelerin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın yürüteceği hizmetleri düzenleyen 3 Şubat 1984 tarih ve 18301 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yükseköğretim Kurumları Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı uygulama yönetmeliğinin hükümleri uyarınca Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde Genç Kızılay Topluluğu oluşturulmuştur.

Üyelikten Çıkmak ve Çıkarılma

MADDE 10-

a) Topluluğa üyelik üye öğrencinin üyelikten ayrılmasıyla sona erer. Her üye dilediği anda topluluk Yönetim Kuruluna ayrılma isteğini bildirmek ve topluluğa ait üzerine zimmetli malzeme ve dokümanların teslim ettikten sonra üyelikten ayrılmış sayılır. Üyelikten çıkarılma işlemleri aşağıdaki nedenlerden yapılır;

b) Topluluk üyesi bir öğrencinin huzursuzluk çıkarması ve kavga etmesi gibi durumlarda,

c) Topluluk malzemelerinin amaç dışı kullanımı veya malzemelere bilerek zarar vererek kullanılmaz hale getirilmesi durumunda,

ç) Topluluk ve Muş Alparslan Üniversitesi adına yakışmayan davranışlarda bulunması durumunda,

d) Topluluk programına göre yapılacak toplantı, çalışma ve faaliyetlere mazeretsiz olarak katılmayan üyeler hakkında Yönetim Kurulu kararı ve Öğrenci Etkinlikleri Komisyonu onayı ile üyelikten çıkarılma işlemi yapılır.

Akademik Danışman

MADDE 11-

Topluluğun Danışmanı Öğr. Gör. Mehmet Arif DEMİRCİ’dir. Danışman üniversite nezdinde, yürürlükte bulunan yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde öğrenci topluluğundan sorumludur.

Çalışma Usul Esasları ve Amacı Değişikliği

MADDE 12- Yönetim Kurulu mevcut çalışma usul ve esasları amacında ihtiyaçların karşılaması ve sıkıntıların giderilmesi için Yönetim Kurulunun salt çoğunluk kararıyla çalışma usul ve esasları değişiklikleri yapabilir. Çalışma usul ve esasları amacında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi esas alınır. Yönergenin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar Yönetim Kurulunundur. Son karar Senatoya sunulur, Senato onayından sonra yürürlüğe girer.

Çalışma Esasları

MADDE 13- Topluluğun yetkili yönetim organı olan Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri ile görev ve yetkilileri aşağıda belirtilmiştir.

a) Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi doğrultusunda topluluğun amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek,

b) Yapılacak ve yapılmakta olan etkinlikler toplantı ve çalışma tarih ve yerlerini gerekli mercilere ve üyelere duyurmak,

c) Topluluğu gerçekleştirilecek festival etkinliklerde temsil etmek,

ç) Topluluğu faaliyet raporunu hazırlayıp Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının onayına sunmak,

d) Topluluk toplantı yer, tarih ve gündemini belirlemek,

e) Topluluğun amaç ve çalışmaları doğrultusunda üyelik teşvik etmek,

f) Topluluğun yeni yapılan yeni üye başvurularını inceleyerek ya da herhangi bir üyenin ayrılma ve çıkarma işlemlerini yaparak Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bildirmek,

g) Topluluk çalışma usul ve esasları amacının hazırlanması ve değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıp Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının onayına sunmak,

ğ) Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yapılan, topluluklara yönelik alınan kararları üyelere duyurmak,

h) Yönetim Kurulu yılda en az iki kez toplanır ve toplantılarda kararlar oy çokluğu ilkesiyle alınır oy eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır.

Topluluğun Faaliyet Alanları

MADDE 14- Genç Kızılay Topluluğu’nun faaliyet alanları aşağıdadır:

a) Aşevlerinde yoksul, kimsesiz, düşkün yurttaşlara yiyecek ve içecek verir.

b) Savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara yardım eder.

c) Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye yiyecek, giyecek dağıtır.

ç) Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar.

d) Savaşta yaralanan askerlerin iyileşmeleri için çaba gösterir. Onlara her tür yardımda bulunur.

e) Genç Kızılay Topluluğu, sosyal sorumluluk taşıyabilme adına tüm eğitim kademelerinde Kızılay adına farkındalık oluşturabilmek özellikle üniversite öğrencilerinin bu etkinlikler içerisinde yer almaları sağlanarak sosyal açıdan faydalı olma ve sosyal doyum sağlamaları hedeflenmektedir.

f) Genç Kızılay Topluluğu, salgın hastalık durumlarında hastalara yardım eder.

g) Yurt içinde ya da yurt dışında deprem, sel baskını, savaş olur olmaz Kızılay depolarını açar, felaket bölgesine çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, kan ve ilaç gönderir ve bu yardımların dağıtımını sağlar.

ğ) Genç Kızılay Topluluğu, hiç bir ayrım gözetmeksizin doğal yıkımlara uğrayanlara, savaş yaralılarına, düşkünlere, salgın hastalıklara yakalananlara, din, dil, ulus ayrımı yapmadan yardım elini uzatır.

h) Genç Kızılay Topluluğu, gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar.

ı) Genç Kızılay Topluluğu gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşlarını çalıştırır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Kurul ve Görevleri, Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulu, Topluluk Danışmanı, Defter ve Formlar

 

Genel Kurul

MADDE 15- a) Muş Alparslan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu üyeleri Genel Kurulu oluşturur.  

b) Genel Kurul, her akademik yılda biri akademik yılın başında diğeri akademik yılın sonunda olmak üzere yılda en az iki kez toplanır.

c) Genel Kurul ayrıca Yönetim Kurulu kararı ile veya aktif üyelerin en az üçte birinin imzası ile toplanır.Genel Kurul’un görevleri aşağıdadır;

1) Aktif üyelik koşullarını belirler.

2)Topluluk çalışma usul ve esaslarının kabulünü, çalışma usul ve esaslarında yapılacak değişiklikleri, üyelikten çıkarma önerilerini, danışmanlık ve çalıştırıcılık önerilerini görüşür ve karara bağlar.

3)Akademik yılın başında toplanan Genel Kurul, faaliyet planını ve bütçeyi onaylar.

4)Akademik yılın sonunda toplanan Genel Kurul kesinleşen faaliyet planı raporunu ve kesinleşen bütçe kullanımı ( gelir hesabını ve gider hesabını ) onaylar; Yönetim Kurulu’na ibraz eder.

Denetleme Kurulu

MADDE 16- a) Denetleme Kurulu iki asıl ve en az bir yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından akademik yıl sonunda bir sonraki akademik yıl için seçilir.b) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilebilmek için gerekli koşullar Denetleme Kurulu üyeliği içinde geçerlidir.

c) Denetleme Kurulu her akademik yılın sonunda hazırladığı raporları Genel Kurula sunar.

ç) Denetleme Kurulu gerektiğinde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bilgi verir.

Yönetim Kurulu

MADDE 17- a) Yönetim Kurulu her akademik yılın başında Genel Kurul tarafından seçilecek başkan, başkan yardımcıları, yazman, sayman ve en az bir asil üye ile iki yedek üyeden oluşur. Yedek üyeler Yönetim Kurulu toplantılarına katılırlar, ancak karar ve imza yetkileri yoktur.

b) Yönetim Kuruluna seçilebilmek için topluluğun aktif üyesi olmak ve başka topluluğun Yönetim Kurulunda görevli olmamak gerekir.

c) Yönetim Kurulu, topluluk çalışmalarının uygun yönetilmesinden, kendisine bağlı alt kurulların denetlenmesinden, topluluğun gelir ve giderlerinin takibinden üyelere ve Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi’ne karşı sorumludur.

ç) Yönetim Kurulu üniversite içerisindeki ve dışındaki faaliyetleri için Öğrenci Toplulukları Etkinlik Talep Formunu kullanarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına iletir ve onayını alır.

d) Yönetim Kurulu her akademik yılın başında topluluğun bütçe taslağını ve öngörülen faaliyet programını, akademik yılın sonunda ise toplantı faaliyet raporu ile mali bilançoyu Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına sunar.

e) Yönetim Kurulu aktif üyelerin üçte iki çoğunluğunun oyuyla görevden alınabilir.

Topluluk Danışmanı

MADDE 18-a) Muş Alparslan Üniversitesi öğretim elemanlarından biri Topluluk Danışmanı olarak görev yapar.

b)Topluluk Danışmanı Yönetim Kurulunun tabii üyesidir. Tüm toplantılara katılabilir, oy kullanabilir. 

Defter ve Formlar

MADDE 19-1) Karar defteri: sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir.

2) Üye kayıt formları; her üye kayıt formu doldurmak zorundadır. Formda; isimleri, T.C. Kimlik Numaraları, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form sayman tarafından muhafaza edilir.

3) Kasa Defteri, Para Makbuzu ve Topluluk Demirbaş Defteri Sayman tarafından tutulur.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Evraklar, İşleyiş, Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi ve Sorumlulukları,

Yıllık Aidatlar

 

Evraklar

MADDE 20- Topluluk defterleri ve belgeleri aşağıdadır;

a) Üye Kayıt Defteri: Bu defterde üyelerin adı soyadı, fakültesi/yüksekokulu/enstitüsü, bölümü/programı, öğrenci numarası, üyelik tarihi ve imzası yer alır. Bu defter her akademik yıl için geçerlidir. Bu defter akademik yıl sonunda kapatılır, takip eden yılın akademik yılın başında yeni deftere geçilir.

b) Yönetim Kurulu Karar Defteri: Yönetim Kurulu tarafından alınan kararlar bu deftere işlenir.

c) Genel Kurul Karar Defteri: Genel Kurul tarafından alınan kararlar bu deftere işlenir.

ç) Demirbaş Defteri: Topluluğun demirbaş eşyaları bu deftere kaydedilir.

d) Diğer belgeler: Topluluğun bütün giderleri ve gelirlerine ait fatura ve imzalı makbuz, sözleşme ve diğer belgeleri içerir.

İşleyiş

MADDE 21- Her güz dönemi başlangıcında topluluğun yıllık faaliyet planı Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına teslim edilir. Bu şekilde amaçlı ve planlı hareket edilerek, üniversite imkânlarından yararlanabilir ve üniversiteden maddi destek alınabilir.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi ve Sorumlulukları

MADDE 22- Yönetim Kurulu topluluk başkanı, başkan yardımcısı ve 8 asil üyeden oluşur.

a)Yönetim Kurulu topluluğun idari organı olup çalışmaları en iyi şekilde yürütülmesinden, denetlenmesinden, topluluğun çalışma usul ve esaslarının uygulanmasından topluluğun mali gelir ve giderleri ile demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludur.

b)Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından seçilir. Yönetim Kurulu her Genel Kurul sonrasında göreve başlar ve bir sonraki Genel Kurula kadar göreve devam eder.

c) Yönetim Kurulu faaliyet programını gerçekleştirmek ve topluluğun amaçlarına ulaşabilmesi için topluluk çalışma usul ve esasları dâhilinde her türlü kararı alma yetkisine sahiptir.

ç) Yönetim Kurulu öğretim dönemlerinde ayda bir toplanır gerekli görülmesi halinde başkanın çağrısı ile olağanüstü de toplanabilir.

d) Mazeretsiz olarak toplantıya üst üste 3 defa katılmayan topluluk üyesi Yönetim Kurulu kararı ile topluluktan çıkarılır.

e) Yönetim Kurulu topluluğu bağlayan her türlü yazışma ve denetleme işlemini yürütür.

f) Yönetim Kurulu belirtilen toplantı yeter sayısının altına düşmesi durumunda yedek üyelerle yönetim işlerini yürütür.

g) Yönetim Kurulu uygun görmesi veya üyelerden bir başvuru yapılması halinde sosyal kültürel toplumsal ve felsefi konularla ilgili alt komisyonlar oluşturabilir.

ğ) Topluluğun çalışma usul ve esaslarında belirtilen hususların dışında oluşabilecek durumlarda Yönetim Kurulu Muş Alparslan Üniversitesi Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesine göre hareket eder.

Yıllık Aidatlar

MADDE 23-Topluluğumuzun yıllık aidat ücreti yoktur.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Toplantı Yeter Sayısı, Toplantı Yöntemi, Topluluğun Feshi, Yürütme, Yürürlük, Kurucu Üyeler

Toplantı Yeter Sayısı

MADDE 24- Üyelerin yarısından bir fazlasıdır.

Toplantı Yöntemi

MADDE 25- Toplantı Genel Kurul için yılda en az bir, Yönetim Kurulu için ise en az ayda bir yapılır. Olağanüstü durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantılar da yapılabilir.

Topluluğun Feshi

MADDE 26-Topluluğun feshine Genel Kurul’a katılan üyelerin üçte ikisinin (2/3) olumlu oyuyla karar verilir.

Yürütme

MADDE 27- Topluluğun çalışma usul ve esasları Topluluk Danışmanı tarafından yürütülür.

Yürürlük

MADDE 28- Bu çalışma usul ve esasları, Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Kurucu Üyeler

MADDE 29-

1-Gamze YEGİT (Başkan)

2-Esma Nur ÇALIŞ (Başkan Yrd.)

3-Ahmet DEMİR

4-Havva BARAN

5-Fırat GÜLER

6-Dilara AYDIN

7-Oktay KILIÇ