Muş Alparslan Üniversitesi
 
ENGELLİ DÜNYAM TOPLULUĞU
Anasayfa

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

ENGELLİ DÜNYAM TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Topluluğun Adı, Amblemi, Adresi

 

Amaç

MADDE 1- Bu çalışmanın amacı; Muş Alparslan Üniversitesi akademik ve idari personeli ve öğrencilerinin serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak. Bu bağlamda Topluluğun amaç ve çalışmaları;

a) Engelli bireylerin sorunlarını yapılacak sosyal deneylerle topluma göstermek.

b) Engelli bireylerin gerçek hayat hikâyelerinden senaryolar yazıp, tiyatroya uyarlamak.

c) Üniversite gençliğiyle birlikte daha geniş kitlelere ulaşmak.

ç) Yapılacak çalışmalarla engelli bireylere ve ailelerine moral, motivasyon sağlamak.

d) Üniversitemizin öğrencilerinde engellilere yönelik sorumluluk bilincini aşılamak.

e) Öğrenciler arasında Eğitim ve Öğretim faaliyetlerinin ders dışı sosyal ve kültürel etkinliklerle desteklenmesine katkıda bulunmak.

Kapsam

MADDE 2- Bu çalışma usul ve esasları Muş Alparslan Üniversitesinde aktif olarak faaliyetlerini sürdüren ve yeni kurulacak olan öğrenci topluluklarının kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin ilkeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3-Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - Bu yönergede geçen;

Tanımlar

MADDE 4- Bu Topluluğu Çalışma Usul ve Esaslarında geçen;

a) Üniversite; Muş Alparslan Üniversitesini,

b) Danışman; Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu Akademik Danışmanı,

c) Başkan; Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu Başkanı,

ç) Üye; Topluluk Üyelerini,

d) Genel Kurul; Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğunun üyeleri Genel Kurulu oluşturur.

e) Yönetim Kurulu; Topluluk başkanı, başkan yardımcısı, yazman, sayman ve bir asil üyeden oluşur.

f) Disiplin Kurulu; Öğrenci Topluluğunun Üyelerinden oluşur.

g) Topluluğu Çalışma Usul ve Esasları; Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu Çalışma Usul ve Esaslarını ifade eder.

Topluluğun Adı

MADDE 5 – Topluluk Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermek üzere “Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu” adı altında kurulmuştur.

Topluluğun Amblemi

MADDE 6- Topluluk amblemimiz aşağıda amacımızı yansıtacak şekilde hazırlanmıştır;

 

 

Topluluk Adresi

MADDE 7- ) Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Şube Müdürlüğü Öğrenci Toplulukları Ofisidir.

Üyelik

MADDE 8-(1) Muş Alparslan Üniversitesi öğrencisi olan herkes Üniversite bünyesinde “Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğuna üye olabilir. Departman, bölüm, yaş ya da cinsiyet gibi herhangi bir ayrım yapılmaz.

(2) Topluluk üyeleri, Yönetim Kurulu’na haber vermeksizin diğer üyeleri de ilgilendirebilecek ya da Yönetim Kurulu’nun yetki ve sorumluluğuna girebilecek konularda topluluk adına girişimlerde bulunamazlar.

İKİNCİ BÖLÜM

 

Öğrenci Topluluğu Kuruluşu, Üyelikten Çıkmak ve Çıkarılma, Akademik Danışman, Çalışma Esasları

Kuruluş

MADDE 9- Türkiye Cumhuriyeti Anayasaları çerçevesinde 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun

 

  1. ve 47. Maddeleri uyarınca üniversitelerin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi’nin yürüteceği hizmetleri düzenleyen 3 Şubat 1984 tarih ve 18301 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Sağlık Kültür ve Spor Dairesi uygulama yönetmeliğinin hükümleri uyarınca Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu oluşturulmuştur.

 

Üyelikten Çıkmak ve Çıkarılma

 

MADDE 10-a) Topluluğa üyelik üye öğrencinin üyelikten ayrılmasıyla sona erer. Her üye dilediği anda Topluluk Yönetim Kuruluna ayrılma isteğini bildirmek ve topluluğa ait üzerine zimmetli malzeme ve dokümanların teslim ettikten sonra üyelikten ayrılmış sayılır. Üyelikten çıkarılma işlemleri aşağıdaki nedenlerden yapılır;

 

b) Topluluk üyesi bir öğrencinin huzursuzluk çıkarması ve kavga etmesi gibi durumlarda,

 

c) Topluluk malzemelerinin amaç dışı kullanımı veya malzemelere bilerek zarar vererek kullanılmaz hale getirilmesi durumunda,

ç) Topluluk ve Muş Alparslan Üniversitesi adına yakışmayan davranışlarda bulunması durumunda,

 

d) Topluluk programına göre yapılacak toplantı, çalışma ve faaliyetlere mazeretsiz olarak katılmayan üyeler hakkında topluluk Yönetim Kurulu tarafından yapılacak öneri ve Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın onayı ile üyelikten çıkarılma işlemi yapılır.

 

Akademik Danışman

 

MADDE 11- Topluluğun Danışmanı Öğr. Gör. Abdullah ACAR’dır.

 

a) Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Elemanları arasında Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu üyesi olur. Topluluğu Yönetim Kurulunun belirlediği ve önerdiği akademisyen Muş Alparslan Üniversitesi rektörü tarafından onaylanır.

 

b) Akademik danışman topluluk faaliyetlerini denetler ve faaliyetlerin yürütülmesine yardımcı olur.

c) Akademik danışman gerekli gördüğünde Yönetim Kuruluna katılır ve kurula başkanlık yapar.

 

ç) Topluluğun para, malzeme, barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli idari işlemlerle ilgilenmek.

Çalışma Usul Esasları ve Amacı Değişikliği

 

MADDE 12 –Yönetim Kurulu mevcut çalışma usul ve esasları amacında ihtiyaçların karşılaması ve sıkıntıların giderilmesi için Yönetim Kurulunun salt çoğunluk kararıyla çalışma usul ve esasları değişiklikleri yapabilir. Çalışma usul ve esasları amacında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi esas alınır. Yönergenin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar Yönetim Kurulunundur. Son karar Senatoya sunulur, Senato onayından sonra yürürlüğe girer.

 

Çalışma Esasları

 

MADDE 13- Topluluğun yetkili yönetim organı olan Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri ile görev ve yetkilileri aşağıda belirtilmiştir.

 

  1. Muş Alparslan Üniversitesi öğrenci toplulukları yönergesi doğrultusunda topluluğun amaç ve çalışma konularını gerçekleştirmek,

 

  1. Yapılacak ve yapılmakta olan etkinlikler toplantı ve çalışma tarih ve yerlerini gerekli mercilere ve üyelere duyurmak,
  2. Topluluğu gerçekleştirilecek festival etkinliklerde temsil etmek,

 

ç) Topluluğu faaliyet raporunu hazırlayıp Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının onayına sunmak,

  1. Topluluk toplantı yer, tarih ve gündemini belirlemek,
  2. Topluluğun amaç ve çalışmaları doğrultusunda üyelik teşvik etmek,

 

f)Topluluğun yeni yapılan yeni üye başvurularını inceleyerek ya da herhangi bir üyenin ayrılma ve çıkarma işlemlerini yaparak Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bildirmek,

 

  1. Topluluk çalışma usul ve esasları amacının hazırlanması ve değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıp Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının onayına sunmak,

 

ğ) Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yapılan topluluklara yönelik alınan kararları üyelere duyurmak,

 

h)Yönetim Kurulu yılda en az iki kez toplanır ve toplantılarda kararlar oy çokluğu ilkesiyle alınır oy eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Genel Kurul ve Görevleri, Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulu, Yıllık Aidatlar

Genel Kurul ve Görevleri

 

MADDE 14- Muş Alparslan Üniversitesi Engelli Dünyam Topluluğu üyeleri Genel Kurulu oluşturur.

 

Denetleme Kurulu

MADDE 15– (1) Denetleme Kurulu, Genel Kurulda gizli oyla seçilen 7 asıl ve 2 yedek üyeden oluşur.

 

  1. Topluluğun her türlü karar ve işlemleri ile bunlara ilişkin evrakı düzenli olarak denetler. Topluluk adına satın alınan taşınırlar, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Taşınır Kayıt Yetkilisi vasıtasıyla topluluğun akademik danışmanına zimmetlenir.

 

Yönetim Kurulu

 

MADDE 16- a) 7 asil, 7 yedek üyeden oluşur. Herhangi bir asil üye istifa ederse yerine sıradaki ilk yedek üye geçer.

 

b) Bir akademik yıl içinde olağanüstü hal dışında ayda bir toplanır. Mazeretsiz olarak üç kez Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan yönetici kurulu üyesinin üyeliği düşer, yerine sıradaki ilk yedek üye atanır.

 

Yıllık Aidatlar

MADDE 17 –Topluluğumuzun yıllık aidat ücreti yoktur.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Evraklar, Yıllık Aidatlar, Toplantı Yöntemi, Adaylıklar, Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği, Toplantı Yeter Sayısı, Topluluğun Feshi, Kurucu Üyeler

Evraklar

MADDE 18- (1) Karar defteri: Sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir

(2) Üye kayıt formları: İsimleri, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form sayman tarafından muhafaza edilir.

(3)  Kasa defteri, para makbuzu, topluluk demirbaş defteri: Sayman tarafından tutulur.

(4) Yönetim Kurulu karar tutanağı ve topluluk üye danışmanlık formu sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir.

Yıllık Aidatlar

MADDE 19- Topluluğumuzun yıllık aidatı ücreti yoktur.

Toplantı Yeter Sayısı

MADDE 20- Genel Kurul için toplantı yeter sayısı aktif üyelerin yarısından bir fazlasıyla çağrı ile toplanır. Toplantı yeter sayısı ilk kurulda sağlanmaz ise bir hafta sonra toplantı yeter sayısı aranmaksızın Genel Kurul toplanmış olur.

Toplantı Yöntemi

MADDE 21-  Toplantı Genel Kurul için yılda en az bir, Yönetim Kurulu için ise en az ayda bir yapılır. Olağanüstü durumlarda başkanın çağrısı ile olağanüstü toplantılar yapılabilir.

Adaylıklar

MADDE 22-  Topluluğun Yönetim Kuruluna adaylıklar Genel Kuruldan bir hafta önce duyurulur ve adaylar çarşaf liste ile seçilir.

Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği

MADDE 23- Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İsleyiş Yönergesi esas alınır. Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İsleyiş Yönergesinin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar senatoya sunulur, senato onayından sonra yürürlüğe girer.

Topluluğun Feshi

MADDE 24- Kuruluş amaçları doğrultusundaki faaliyetlerin dışına çıkması durumunda kurucu üyeler tarafından veya Genel Kurulun toplanması ve karara bağlanması ile topluluk faaliyetleri Senato’da feshedilir.

Yürürlük

MADDE 25- Topluluğun Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 26- Topluluğun Çalışma Usul ve Esasları Topluluk Danışmanı tarafından yürütülür.

Kurucu Üyeler          

MADDE 27- Kurucu üyeler;

  1. Mehmet Bilal KOÇLARDAN(başkan)
  2. Eylem YÜCEL
  3. Remziye ŞAHİN
  4. Hazal TAYSİ
  5. Hamdiye TAYSİ
  6. Nursima ORUÇ
  7. Halit SAMURKAŞ