Muş Alparslan Üniversitesi
 
ÇÖLYAK VE GLÜTENSİZ BESLENME TOPLULUĞU
Anasayfa

T.C

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

 ÇÖLYAK VE GLUTENSİZ BESLENME TOPLULUĞU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1-

  1. Muş Alparslan Üniversitesi öğrencilerinin serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak,
  2. Çölyak Hastalığı ve Glutensiz beslenme ile ilgili çalışmaların etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için gönüllülerin katılımı ve öncülüğünde duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak.
  3. Çölyak Hastalığı ve Glutensiz beslenme ile ilgili öğrenciler ile akademik ve idari personelinin üniversite içinde ve dışında, üniversitenin kurumsal kimliğini ön plana çıkaracak,  kamuoyunda benimsenmesine ve tanınmasına yardımcı olacak konferans, seminer, proje hazırlamak gibi faaliyetlerde bulunmak.
  4. Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalığının topluma tanıtılması, bu hastalıklarla ilgili toplumun bilgilenmesini ve yaşam biçimi olarak kabullenmesini sağlamak için çalışmalarda bulunmak
  5. Toplumda aktif gönüllülük bilincini yerleştirerek, gençlerin önündeki engelleri kaldırmak suretiyle onlara destek olmak ve değişimin önünü açmak.
  6. Muş Alparslan Üniversitesi bahar şenlikleri ya da başka organizasyonlarında, sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlere her türlü desteği sağlamak, SKS Dairesi Başkanlığı ve diğer topluluklarla iş birliği içinde çalışmak.
  7. Toplantı, gezi, gösteri, sergi, kermes gibi gelir getirebilecek etkinlikler düzenleyebilir, yayında bulunabilir ve bunlar için yarışmalar açabilir. El ilanları, afişler, pankartlar hazırlayabilir ve Rektörlüğün onayı ile Rektörlüğün uygun göreceği yerlere asabilir. Toplumsal yardım için çalışan dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapabilir, bu doğrultuda üniversite sınırlarında stant açabilir ve yardım kampanyaları düzenleyebilir
  8. Gençlerde sosyal sorumluluk yönünde farkındalık yaratmak ve gençleri proje üretimine yönlendirmek.
  9. Genç gönüllülerin katılımı ve öncülüğünde duyarlı bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunmak. Bu doğrultuda çeşitli sosyal hizmet projelerini (çevre, sağlık, eğitim..) hayata geçirmek ve gençliğin enerjisini toplumsal bir yarara dönüştürebilmek.
  10. Diğer sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk programlarına katılım sağlayarak, bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

Kapsam

ADDE 2- Bu çalışma usul ve esasları Muş Alparslan Üniversitesinde aktif olarak faaliyetlerini sürdüren ve yeni kurulacak olan öğrenci topluluklarının kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin ilkeleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4-(1) Bu usul ve esaslarda geçen;

a) Üniversite; Muş Alparslan Üniversitesini,

b) Danışman; Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğunun Akademik Danışmanı,

c) Başkan; Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğu’nun Başkanını,

ç) Üye; Topluluk Üyelerini,

d) Genel Kurul; Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğu’nun üyeleri genel kurulu oluşturur.

e) Yönetim Kurulu; Topluluk başkanı, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve bir asil üyeden oluşur.

f) Disiplin Kurulu; Öğrenci Topluluğunun Üyelerinden oluşur,

g) Topluluğun çalışma usul ve esasları; Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğu Çalışma Usul Ve Esaslarını ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Ad ve Amblem, Adres, Faaliyetler, Üyelik, Üyelikten Çıkarma

Topluluğun Adı ve Amblemi

MADDE 2- Topluluğun adı, Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak Ve Glutensiz Beslenme Topluluğu ’dur.

 

 

Topluluk Adresi

MADDE 3- Topluluğun adresi Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Toplulukları ofisidir.

Üyelik

MADDE 4- Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri ve öğretim elemanlarının üyelik başvurusu yönetim kurulunca kabul edilen her öğrenci ve öğretim elemanı Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğu üyesi olur. Topluluğa kaydolan üyeler sağlanan tüm imkânlardan yararlanır ve etkinlikler için sorumluluk yüklenir. Her üyenin bir oy hakkı vardır. Topluluk faaliyetlerinden yararlanmada öncelik hakkı bu üyelerindir.

Üyelikten Çıkarma

MADDE 5-

  1. Topluluğa üye olan herkes, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gerekçe bildirerek veya gerekçe bildirmeksizin istedikleri anda üyelikten çıkabilirler.
  2. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarına aykırı davranmak, Yönetim Kurulu Toplantılarından ve çalışmalarından üç kere özürsüz olarak uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak, görev almaktan kaçınmak ve böylelikle Topluluğun yaşamasına ve amaçlarına karşı ilgi göstermemek üyelikten çıkarılmayı gerektirir.
  3. Bir yıl içerisinde yapılan toplantıların en az yarısına özür bildirmeksizin katılmamak.

Genel Kurul

MADDE 6-

  1. Genel Kurul, Akademisyen başkan, Kurucu üyeler, Aktif Üyeler ve Fahri Üyelerden (fahri üyelerin oy hakkı yoktur) oluşur.
  2.  Genel Kurul, Topluluğun en yetkili ve en üst düzey organıdır. 
  3. Fahri üyeler Topluluğun işleyişi ve gelenekleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için toplantılara gözlemci olarak katılabilir.

Görevleri:

   a)   Yasalar, Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ve yönetmelikler doğrultusunda topluluğun amaç ve çalışma hedefleri yönünde karalar almak.

   b)   Organların istek ve önerisini karara bağlamak.

   c)   Yasalar, Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ve yönetmeliklerde belirtilen yetkileri kullanmak.

   ç) Öğretim yılı sonu Genel Kurul toplantısında topluluğun biten etkinlik dönemine ilişkin raporunu, bilanço ve gelir gider çizelgesini, Denetleme Kurulu’nun raporlarını incelemek.

  d) Yönetim Kurulu’nun başkan ve yardımcıları ile Denetleme Kurulu ve diğer kuruluşları mevcut adaylar arasından seçmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 7-Yönetim Kurulu Çölyak ve Glutensiz Beslenme Topluluğu üyelerinden meydana gelir.

Denetleme Kurulu

MADDE 8-Genel kurul tarafından her ders yılı sonunda seçilen Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Topluluğun saymanlık defteri, muhtelif evrak ve demirbaş eşyanın durumu ile elde edilen gelir ve giderlerin harcamasını denetler, demirbaş eşyaların kayıtlarının uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol eder. Bu denetleme sonucunda durumu bir raporla Yönetim Kurulu’na bildirir.

Görev ve Yetkileri

  1. Yönetim Kurulu faaliyetlerini denetler ve bu konuda genel kurula rapor verir.
  2. Gerekli gördüğü durumlarda genel kurulu olağan üstü toplantıya çağırır.
  3. Her öğretim dönemi sonunda Topluluk hesaplarını inceler.

Disiplin Kurulu

MADDE 9-

 a) Karar defteri: sekreter tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir.

b) Üye kayıt formları: isimleri, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form; sayman tarafından muhafaza edilir.

c) Kasa Defteri, Para Makbuzu, Topluluk Demirbaş Defteri: Sayman tarafından tutulur.

ç) Topluluklar, malzeme, üye kayıt, gelen-giden evrak ve karar defteri ile harcamalarla ilgili belge ve tutanakları 2 yıl süre ile muhafaza etmek zorundadır.

Evraklar

MADDE 10-

   a) Topluluk çalışmalarına katılan öğrencilerden, Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi kurallarına uymayan ve öğrenciliğe yakışmayan tutum ve davranışlarda bulunanlar hakkında, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre işlem yapılır. Disiplin soruşturmasını gerektiren hallerde bu işlem Rektörlükçe yürütülür. Ayrıca topluluğun kurallarına ve amaçlarına uymayan üyenin, Topluluk Yönetim Kurulu tarafından ihraç edilmesine karar verilebilir.

    b) Herhangi bir disiplin cezası almış olan öğrenci, toplulukta yönetici olarak görev alamaz. Topluluk yöneticisi iken disiplin cezası alan öğrenci, bu görevini bırakmak zorundadır.   

Disiplin İşleri

Yükseköğretim Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerinde disiplin suçu olarak sayılan ve disiplin cezasını gerektiren hiçbir faaliyette bulunamaz. Bu disiplin suçlarından birini işleyen üye öğrenci topluluktan çıkarılır.

 

İşleyiş

MADDE 11-   Her güz dönemi başlangıcında topluluğun yıllık faaliyet planı Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’na teslim edilir. Bu şekilde amaçlı ve planlı hareket edilerek, Üniversite imkânlarından yararlanabilir ve Üniversiteden maddi destek alınabilir.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Seçimi ve Sorumlulukları

MADDE 12-

  1. Yönetim Kurulu topluluk başkanı, başkan yardımcısı, yazman, sayman ve 5 asil üyeden oluşur. Yönetim kuruluna gerektiği durumlarda iştirak etmek üzere 5 yedek üye de yönetim kuruluna seçilir.
  2. Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurul tarafından seçilir. Yönetim Kurulu her genel kurul sonrasında göreve başlar ve bir sonraki genel kurula kadar göreve devam eder.
  3. Yönetim Kurulu topluluğun idari organı olup çalışmaları en iyi şekilde yürütülmesinden denetlenmesinden, Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarının uygulanmasından topluluğun mali gelir ve giderleri ile demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludur.

      ç) Yönetim Kurulu faaliyet programını gerçekleştirmek ve topluluğun amaçlarına ulaşabilmesi için Topluluk Çalışma Usul ve Esasları ve Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi dâhilinde her türlü kararı alma yetkisine sahiptir.

      d) Yönetim Kurulu eğitim-öğretim dönemlerinde ayda bir toplanır gerekli görülmesi halinde başkanın çağrısı ile olağan üstü de toplanabilir.

      e) Mazeretsiz olarak toplantıya üst üste 3 defa katılmayan topluluk üyesi yönetim kurulu kararı ile topluluktan çıkarılır.

      f) Yönetim Kurulu topluluğu bağlayan her türlü yazışma ve denetleme işlemini yürütür.

      g) Yönetim Kurulu belirtilen toplantı yeter sayısının altına düşmesi durumunda yedek üyelerle yönetim işlerini yürütür.

      ğ) Yönetim Kurulu uygun görmesi veya üyelerden bir başvuru yapılması halinde sosyal, kültürel, toplumsal ve felsefi konularla ilgili alt komisyonlar oluşturabilir.

      h) Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında belirtilen hususların dışında oluşabilecek durumlarda Yönetim Kurulu Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesine göre hareket eder.

Yıllık Aidatlar

MADDE 13- Topluluğumuzun yıllık aidat ücreti yoktur.

Toplantı Yeter Sayısı

MADDE 14- Aktif üyelerin yarısından bir fazlasıdır.  İlk toplantıda bu sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim kurulu ve denetleme kurulu üye sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Toplantı Yöntemi

MADDE 15- Toplantı Genel Kurul için yılda en az bir, Yönetim Kurulu için ise en az ayda bir yapılır. Olağanüstü durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantılar da yapılabilir.

Adaylıklar

MADDE 16- Toplantıya katılma hakkı olan her üye yönetim kuruluna ve denetleme kuruluna aday olabilir. Aday olan üyeler, adaylıklarını toplantı günü toplantıyı yönetecek olan kurula yazılı olarak şahsen bildirir. Adaylık için sayı sınırlaması yoktur. Topluluğun yönetim kuruluna adaylıklar genel kuruldan bir hafta önce duyurulur ve adaylar çarşaf liste ile seçilir.

Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Değişikliği

MADDE 17- Yönetim Kurulu mevcut Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında ihtiyaçları karşılaması ve sıkıntıların giderilmesi için Yönetim kurulunun salt çoğunluk kararıyla Topluluk Çalışma Usul ve Esasları değişiklikleri yapabilir. Topluluk Çalışma Usul ve Esaslarında doğacak boşluklar için Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi esas alınır. Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesinin ihtiyaca cevap vermemesi durumunda son karar. Yönetim kurulunundur. Topluluk çalışmalarında yapılacak değişiklik senatoya sunulur. Onay alındıktan sonra değişiklik yürürlüğe girer.

Topluluğun Feshi

MADDE 18- Topluluğun feshine Genel Kurula katılan üyelerin üçte ikisinin (2/3) olumlu oyuyla karar verilir.

Yürürlük

MADDE 19-Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Muş Alparslan Üniversitesi Senatosu’nda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20-Bu Topluluk Çalışma Usul ve Esasları Topluluk Başkanı tarafından yürütülür.

MADDE 21-Bu topluluğu kuran kurucu üyeler

1) Kevser ÖRNEK

2) Rabia DUMAN

3) Sevgi ATALAY

4) Mehmet HERGÜL

5) Batuhan AYVAZ

6) Songül UYLU

7) Oğulcan DEMİREL

8) Hamza AŞKIN

9) Kader ŞAKAR