Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektör Yardımcımız TRT GAP Diyarbakır Radyosu’na Konuk Oldu

 


Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ TRT GAP Diyarbakır Radyosu canlı yayınına katılarak, üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla kurulan uygulama ve araştırma arazisinde yürütülen bilimsel çalışmalardan bahsetti. Prof. Dr. Yaşar Karadağ, konuşmasında bilimsel olarak yürütülen çilek, domates ve biber denemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 


Prof. Karadağ, 5 lokasyonda toplam 45 dönüm arazi üzerinde Muş için bilimsel olarak bir ilk olma niteliğini de taşıyan, hayvancılığımızın en önemli kaliteli kaba yem kaynağı olarak yem bitkileri alanında, tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, keyif bitkileri, yüzü aşkın tıbbi ve aromatik bitkiler, meyvecilik ve sebzecilik alanında bilimsel araştırma ve denemeler sürdürdüklerini belirtti. Karadağ, Uygulamalı Bilimler Fakültesinin hayvansal üretim alanında da (sırasıyla manda, sığırcılık, koyunculuk, kanatlı hayvanlar ve arıcılık) bilimsel araştırmalara devam ettiğini, bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Birlikler başta olmak üzere paydaşlarla ortak çalışmaların yapıldığını ifade etti. 


Çevre dostu uygulamalar, kaliteli ve yüksek verim


Karadağ, üniversitemiz külliyesindeki uygulama ve araştırma arazisinde, sırasıyla Albion, Portola, Monteray ve Kabarla isimli dört çilek çeşidi, Düğme Kırmızı, Koçarlı Pembe ve Yerli Muş domates çeşidi ve Yenipazar, Sena ve Bozdoğan acı biberi çeşidi ile bilimsel olarak denemelerin kurulduğunu söyledi. Kurulan her üç denemede de sırasıyla hayvan gübresi, organomineral gübre, solucan gübresi ve deniz yosunu ile kontrol grubu olmak üzere beş parsele ayrıldığını ifade etti. Karadağ, çalışmada hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan tamamıyla organik yetiştiricilik yapıldığını, böylece hem şehir hem de ülke ekolojisini, biyoçeşitliliğini korumak ve üreticilerin çevre dostu uygulamalarla kaliteli ve yüksek verimle ürün elde edilmesinin sağlanmasının amaçlandığını belirtti. 


“Çilek Hasat Günü ve Tadım Şenliği” gerçekleştirilecek


Karadağ, ilk çilek hasadının gerçekleştirileceği 27 Ağustos 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak, üniversitemiz külliyesinde bulunan uygulama ve araştırma arazisinde “Çilek Hasat Günü ve Tadım Şenliği” gerçekleştirileceğini, bu törende verim yanında kalite açısından aroma ve rahiyası en iyi olan çeşit ile en uygun organik gübre ve dozu belirlenip Muşlu üreticilere sunulacağını belirterek konuşmasını tamamladı.