Muş Alparslan Üniversitesi
 
Uzun Soluklu Çalışmanın Sonunda Mera Türleri Tescil Edildi

 

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ yürütücülüğünde uzun bir süredir yürütülen ''Mera Tescil Çalışmaları'' başarılı sonuç verdi.


Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Çınar, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmaları Enstitü Müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Sezai Gökalp, Ziraat Mühendisi Tahsin Taşyürek ve Dr. Öğretim üyesi Mahir Özkurt’un araştırmacı olarak yer aldığı projenin sonunda önemli gelişmeler yaşandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin sonucunda 3 tür (Otlak Ayrığı, Kılçıksız Brom ve Gazal Boynuzu) ve 4 çeşit adayı tescil edildi. 


Prof. Dr. Yaşar Karadağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: ‘‘Proje sonunda 3 tür (Otlak Ayrığı, Kılçıksız Brom ve Gazal Boynuzu) ve 4 çeşit adayının tescil edilmesi amacıyla Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne (TTSM) başvurulmuştur. TTSM’nin 12 Nisan 2021 tarihinde yaptığı tescil toplantısında, 3 türde 4 çeşit adayı tescil edilmiş ve çeşitlere Geçit 1 (Otlak Ayrığı), Karaçayır ve Yükselen (Kılçıksız Krom), Sarıyıldız (Gazal Boynuzu) isimleri verilmiştir. Tescil edilen çeşitlerin ülkemiz tarımına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.’’