Muş Alparslan Üniversitesi
 
Tarım Öğretiminin 175. Yılı Kutlandı

 

Üniversitemizde “Tarım Öğretiminin 175. Yılı” kapsamında bir kutlama programı düzenlendi. 12 Ocak Salı günü çevrimiçi olarak düzenlenen programda tarımın geçmişi ve geleceği hakkında konuşmalar yapılarak, tarımsal faaliyetlerin önemi ele alındı.

 

Program, bağlamada Öğr. Gör. Ercihan Ülger ve Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Dicle’nin solistliğinde icra edilen ve tarımsal temaları ele alan türkülerden oluşan müzik dinletisiyle başladı. Konuklar tarafından ilgiyle karşılanan müzik dinletisinin ardından Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Öğrenci Temsilcisi Mustafa Gizlenç söz alarak açılışı gerçekleştirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın da katıldığı programda sırasıyla Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir Berktaş konuşmalarını gerçekleştirdi. 

 

‘‘Muş için en önemli alanların başında tarım geliyor.’’

 

Rektör Polat programda kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Polat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Uygulamalı Bilimler Fakültesini üniversitemize, ilimize ve bölgeye vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Uygulamalı Bilimler Fakültesini kurarken pek çok sıkıntı yaşadık, ama Muş’ta birkaç önemli alan olduğunu ve bu alanların en başında da tarımın geldiğini ısrarla savunduk. Mutlaka bunun dikkate alınması gerekir. Muş’ta Ziraat Fakültesinin ve şu an üzerinde çalıştığımız Veteriner Fakültesinin açılmasının ilin tarımına çok büyük katkıları olacağına başından beri inandık, muhataplarımızı ikna ettik ve nihayet Uygulamalı Bilimler Fakültesi adında Ziraat Fakültesini açtık. Kısa bir süre içerisinde isim değişikliğine gidilecek ve ardından Veteriner Fakültesini de ilimizde bizler açacağız.” 

 

Tarımsal üretimde Türkiye’nin önemi 

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ise konuşmasında Muş’un tarımsal potansiyeline değinerek, KOVİD-19 pandemisi çerçevesinde ülkemizin tarımsal anlamda bir problem yaşamadığını söyledi. Aydın, ülkemizin tarımsal anlamda Avrupa’da birinci sırada olduğunu, dünyada da ilk on içerisinde yer aldığını da belirtti. Aydın, Gayri Safi Milli Hasılada tarımın payının 277 milyar TL olduğunu, bunun da 6 milyar TL’sini Muş’un karşıladığını da sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı. 

 

UBF’den il tarımına büyük katkı

 

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, zirai öğrenimin tarihi gelişimine değinerek başladığı konuşmasında UBF tarafından yapılan uluslararası kongreler ve çalıştayları, üniversitemizde ilk defa tarımsal alanda yürütülen bilimsel araştırmalar, denemeler ve projeleri, paydaşlarla gerçekleştirilen faaliyetler ve eğitim faaliyetlerini anlattı. Prof. Karadağ, UBF bünyesinde yürütülen çalışmalarının tarım sektörü ve Muş için çok önemli olduğunu ifade ederek, çiftçilere yönelik gerçekleştirilen eğitimlerin son derece faydalı sonuçlar doğurduğunun da altını çizdi.  Ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Şakir Berktaş tarafından yapılan “Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Konularında Yapılan Çalışmalar” başlıklı sunuma geçildi. Öğrenci Temsilcisi Mustafa Gizlenç ise, 83 milyonu aşan bir insan nüfusuna sahip olan Türkiye’nin, tarımsal altyapı ve üreten işgücü nüfusu itibariyle bulunduğu coğrafyada önemli bir üretici ve tedarikçi bir güç olma potansiyelinin altını çizdi.