Muş Alparslan Üniversitesi
 
Gerontoloji Bölümü Öğrencilerini Bekliyor

 

Üniversitemizin Yükseköğretim Kurumuna (YÖK) “Gerontoloji Bölümü”ne öğrenci alınmasına yönelik 26 Haziran tarihinde yaptığı teklif kabul edildi. Dünyada giderek artan yaşlı nüfusun hayat kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak gerontologlar yetiştirecek olan bölüm, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında 50 öğrenci ile akademik hayata başlayacak.

 

İnsanların yaşlılık süreçlerini ve bu süreçlerdeki yaşam kalitelerini arttıracak bilimsel ve uygulamalı hizmetlerin planlanması, uygulanması ve yönetilmesi görevini yürütecek uzmanların yetiştirilmesini amaçlayan Gerontoloji Bölümü, öğrencilerini kabul etmek için geri sayıma başladı.

 

Geniş istihdam alanı

 

Gerontoloji alanında donanımlı öğrenciler yetiştirmek ve bilimsel veriler ışığında akademik çalışmalar yaparak alana dünya standartlarında katkı sağlamak amacıyla yola çıkan bölüm, yaşlanmanın sosyal, ekonomik, tıbbi ve psikolojik sonuçlarını kavrayarak toplumun bu değişimlere her zaman adapte olmasını sağlamak noktasında önemli bir görev üstlenecek. Bölümün öğrencileri 4 yıl süren yükseköğrenim hayatlarında Biyolojik Yaşlanma Teorileri, Gerontolojiye Giriş, Psikoloji, Psikolojik Yaşlanma Teorileri, Sosyolojik Yaşlanma Teorileri, Yaşlı Bakım Modelleri, Yaşlılık ve Beslenme, Sağlık Kurumları Yönetimi, Gerontolojik Rehabilitasyon, Anatomi ve Yaşlılık Fizyolojisi, Antropoloji, Demografi, Sosyal Hukuk, Geroteknoloji, Sağlık Ekonomisi, Mesleki İngilizce, Yaşlılık Farmakolojisi gibi çok çeşitli dersler alacak. Bölümün mezunları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel huzurevleri ve bakım kuruluşları, yaşlı hizmet birimleri, eğitim ve danışmanlık merkezleri ve üniversite hastaneleri gibi pek çok kurum ve kuruluşta istihdam edilebilecek.

 

Gerontologlara ihtiyaç artıyor

 

Dünyada ve ülkemizde artan yaşam süreleri, doğumların azalması gibi etkenler sonucunda yaşlı nüfusun hızlı bir artış göstermekte olduğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Kırımoğlu, ‘‘Yaşanan demografik değişim, beraberinde bazı sorunları getirmekte ve ülke yönetimlerini sağlık ve sosyal hizmetler sahalarında değişime zorlamaktadır. Günümüzde artan yaşlı nüfusun sağlık, sosyal, ekonomik, güvenlik ve bakım ihtiyaçları gibi konularda planlama ve uygulama yetkisine sahip olan gerontologlara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bölümümüz, yetiştireceği gerontologlar ile bu ihtiyacın karşılanmasına katkıda bulunacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

 

‘‘Öğrencilerimizi bekliyoruz.’’

 

Gerontoloji bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Efe ise konu hakkında yaptığı açıklamada aday öğrencilere çağrıda bulundu. Efe’nin ifadeleri şu şekilde: “Bölümümüz, yaşlılarımız için her şeyin en iyisini düşünen, planlayan ve uygulayan gerontologlar yetiştirmek amacındadır. Bu kıymetli hizmetin bir neferi olmayı düşünen ve söz konusu donanımları edinmek konusunda kendilerine güvenen öğrencilerimizi bölümümüze bekliyoruz.”

 

“Türkiye’de üçüncüyüz.”

 

Bölümün açılmasıyla ilgili sevincini dile getiren Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat şunları ifade etti: “Türkiye’de sadece iki üniversitede bulunan bu bölümün üçüncüsünün bizde açılmış olması son derece önemli. Bu, hem üniversitemizin gelmiş olduğu düzeyi gösteriyor hem de üniversitemize duyulan güvenin boyutunu gözler önüne seriyor. Sağlık Bilimleri Fakültesinde görevli tüm hocalarımızın bu bölümü kısa sürede söz sahibi bölümlerden biri haline getireceğine inanıyorum. Aynı zamanda bu bölüm üniversitemizin puanlarını da yukarı çekecektir. Emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. YÖK Başkanımız Sayın Yekta Saraç Beyefendiye şahsım ve üniversitemiz adına minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. İlimize ve üniversitemize hayırlı olsun.”

 

Haber:Hüseyin Altun