Muş Alparslan Üniversitesi
 
Uluslararası Hakemli Tarih Araştırmaları Dergisi ‘‘Tarih ve Gelecek’’ Okuyucuyla Buluştu

 

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nün açık erişim politikasını benimseyen uluslararası hakemli dergisi ‘‘Tarih ve Gelecek’’ e-dergi olarak erişime açıldı. 6. yılına giren ve her yıl 4 sayı (Aralık, Mart, Haziran ve Eylül) çıkaran derginin Haziran sayısı yayımlandı. 2015 yılından beri yayın hayatını sürdüren tarih içerikli akademik derginin Haziran sayısının editörlüğünü Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özalper üstlendi.

 

Zengin içeriğiyle dikkat çekiyor

 

Tarih alanında özgün eserlerin akademik bir süzgeçten geçirildikten sonra yayınlanması misyonunu üstlenen derginin yayın kurulunda Sırbistan Belgrad Üniversitesi, Bulgaristan Bilimler Akademisi ve Tiflis Devlet Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumlarından da akademisyenler yer alıyor. Üniversitemiz Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Alican ve Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Elçin Neciyev’in de yayın kurulunda yer aldığı dergi yeni sayısında da zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. 

 

Arkeolojiden Tarih Felsefesine

 

Arkeoloji, Sanat Tarihi, Yerel Tarih, Sözlü Tarih, Tarih Metodolojisi, Tarih Sosyolojisi, Tarih Felsefesi, Edebiyat Tarihi, Bilim Tarihi, Felsefe Tarihi, Eğitim Tarihi ve Dinler Tarihi gibi alanlarda özgün çalışmalara yer vererek alan yazına katkıda bulunan derginin bu sayısı da dolu dolu bir içerikle okuyucunun beğenisine sunuldu.  Derginin yeni sayısında 29 makaleye yer verildi. 

 

Geçmişi anlama vurgusu

 

Toplumların geçmiş tecrübeleri kullanmasının geleceği inşa etmedeki önemini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özalper, derginin yeni sayısının yayımlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özalper’in konu hakkındaki ifadeleri şöyle: ‘‘Tarih bilimi, toplumun ileriye doğru atacağı adımlarda geçmişin tecrübesini kullanma imkânı sunması bakımından önem arz etmektedir. Bu sebeple, kendi usul ve kaideleri içerisinde yapılan çalışmalar bir gereksinim haline gelmektedir. Tarih ve Gelecek dergisi bu noktadaki açığa doldurmakla birlikte, değerlendirme sistemindeki sıkı denetim sayesinde kalitesini her geçen gün arttırmaktadır. Akademik camianın fikirlerini birinci elden kaynaklara dayandırarak sunmaları, dergide yayınlanan çalışmaların güvenilirliği bakımından kuşkuya da yer bırakmamaktadır. Yayın politikasından ödün vermeden yoluna devam eden Tarih ve Gelecek dergisi, ilerleyen sayılarında bu çalışmaların sayısını artırmayı hedeflemektedir.’’


Derginin son sayısına erişmek için: https://dergipark.org.tr/tr/pub/jhf

 

Haber: Can Kurt