Muş Alparslan Üniversitesi
 
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz ‘‘Fizyoterapi Programı’’ ile Güçleniyor

 

Fizyoterapiye duyulan ihtiyaç günümüzde giderek artıyor. Bu alanda eğitim alanlar hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim merkezleri, spor merkezlerinde ve huzur evleri gibi geniş bir yelpazede istihdam ediliyor. ‘‘Fizyoterapi Programı’’, doğuştan veya sonradan fiziksel bir engelle tanışmış bireylerin iyileşmesine katkı sağlayacak ve bireyin yaşam kalitesini yükseltmesine yardım edecek uzmanlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Programın mezunları fizik tedavi uygulamalarının uzman hekim gözetiminde yapılmasını sağlıyor. Fen bilimlerine ilgili, sorumluluk sahibi, empati yeteneği yüksek, sevecen, el becerisi olan, sabırlı, yardımsever adaylar için uygun olan ve teori ile uygulamayı birlikte sunan program öğrencileriyle buluşmak için gün sayıyor…

 

Fizyoterapi teknikerleri alanlarında vazgeçilmez öneme sahip

 

Fonksiyon bozuklukları olan bireylerin toplumsal hayata geri dönme süreçlerinde giderek daha fazla gereksinim duyulan teknikerler vazgeçilmez bir öneme sahip. Fonksiyon bozukluklarının kalıcı olmasının önüne geçilmesi ve bireyin başka kimselere ihtiyaç duymaksızın hayatına devam edebilmesinin sağlanmasında fizyoterapi teknikerlerine büyük iş düşüyor. Üniversitemiz, alandaki bu gereksinime cevap vermek ve donanımlı teknikerleri iş hayatıyla buluşturmak amacıyla Fizyoterapi Programı’nın kapılarını açıyor.

 

Geniş ders yelpazesi

 

Programda öğrenim görenler 2 yıllık süre içerisinde Fizyoterapi, Temel Anatomi, İlk Yardım, Meslek Etiği, Fizyoloji, Elektroterapi, Biyofizik, Temel Fizik, İngilizce, Kinezyoloji, Klinik Bilimler, Hidroterapi ve Balneoterapi, Ortez ve Protez, Sağlık Psikolojisi, Masaj Teknikleri, Sinir Sistemi Anatomisi gibi çok sayıda ders alarak donanımlı bir şekilde mezun olacak. Programın mezunları “Fizyoterapi Teknikeri” unvanını alacak. Programı başarı ile bitirenler, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde, ‘‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’’ lisans programına geçiş yapabilme hakkını da ellerinde bulunduracak.

 

Nitelikli eleman ihtiyacı giderilecek

 

Fizyoterapi Programı'nın açılmasını üniversitemiz için önemli bir kazanım olarak gören Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Körkoca konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fizyoterapi Programı ile alandaki kalifiye eleman eksiğinin giderilmesine önemli bir katkı sunulacağını belirten Doç. Dr. Hanifi Körkoca’nın ifadeleri şöyle: ‘‘Sağlık, sürekli gelişme içerisinde olan ve birçok branşın işbirliği içerisinde çalıştığı bir sektördür. Bu sektörde dünya çapında meydana gelen gelişmelerin yanı sıra ülkemizde de önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeleri ele alırken sadece fiziksel mekan ve ekipman açısından değerlendirmek eksik olacaktır. Bunların yanı sıra yetişmiş kalifiye sağlık çalışanlarını da göz ardı etmemek gerekmektedir. Özellikle ülkemizde Kovid-19 ile mücadelede gösterilen başarı bu gelişmenin sonucudur. Gerek sağlık alanındaki bilimsel gelişmeler gerekse bu alandaki branşlaşma; nitelikli ara eleman ihtiyacını da doğurmuştur. Bu alandaki nitelikli ara eleman ihtiyacına bir nebze de olsa katkıda bulunmaya çalışan Meslek Yüksekokulumuz 2015 yılında kurulmuş olup öğretim faaliyetlerine beş programla devam etmektedir. Bu sayı Fizyoterapi Programı ile altıya çıkacak. Bu süreçte Meslek Yüksekokulumuzun gelişmesi yönünde teşvik ve desteklerini gördüğümüz Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başta olmak üzere emeği geçen mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyor, bu programların üniversitemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum.’’

 

‘‘Heyecanla bekliyoruz.’’

 

Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Hasan Bingöl de programın açılışını değerlendirdi. Öğr. Gör. Hasan Bingöl, fonksiyon bozuklukları olan bireylerin hayatlarını iyileştirmenin öneminin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: ‘‘Fizyoterapi programının eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler bu sürenin ilk yılında ağırlıklı olarak alana yönelik dersler alacaklar. İkinci yılda ise uygulama derslerine ağırlık verilecek. Fizyoterapi programından mezun olmayı başaranlar Fizik Tedavi Teknikeri unvanını alarak hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, profesyonel ve amatör spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca/termal tesislerinde görev yapabilecekler. Söz konusu alanlarda çalışan fizik tedavi teknikerleri fonksiyon bozuklukları olan bireylerin hayatlarını iyileştirmek için var güçleriyle çalışacaklar. Programımız, heyecanla kendilerinde bu öz güveni bulan adayları alana kazandırmayı beklemektedir.''

 

Haber: Can Kurt