Muş Alparslan Üniversitesi
 
20 Mayıs Dünya Arı Günü Münasebetiyle Anlamlı Etkinlik

 

Üniversite bünyesinde yürütülen bal arısı yetiştiriciliği kapsamında bal arılarının nektar ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçtiğimiz günlerde yapılan korunga ekiminin ardından bu kez de arı otu (Phacelia tanacetifolia) ve kara buğday (Fagopyrum esculentum) ekimleri gerçekleştirildi.

 

20 Mayıs Dünya Arı Günü münasebetiyle üniversite külliyesinde gerçekleştirilen tohum ekme etkinliğine Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF)  Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, UBF Dr. Öğr. Üyeleri Mahir Özkurt ve Ahmet Yenikalaycı ile Arş. Gör. Yasir Tufan katıldı. Ekim çalışmalarının yapıldığı alana uğrayan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve eşi Nilüfer Polat, hem alanda çeşitli incelemelerde bulundu hem de akademisyenlerle birlikte etkinlik kapsamında tohumları toprakla buluşturdu.

 

Etkinlik kapsamında yapılan diğer bir faaliyet de Muş’un ve civar illerin farklı bölgelerinden toplanan doğal çiçeklerin tohumlarının serada ekilmesi oldu. Farklı birimleri ile üniversiteyi ilin tüm bitki yelpazesini içeren bir doğa harikasına dönüştürmek amacında olduğunu ifade eden Rektör Polat, yerleşke içerisinde doğal alanlar oluşturmak için tedbirler alındığını, bu alanlarda bitki çeşitliliğini arttıracak çalışmalara devam edileceğini söyledi.  Polat, an itibarı ile külliye içerisinde bulunan 200 civarında bitkinin UBF Prof. Dr. Yaşar Karadağ tarafından fotoğraflanarak kayıt altına alındığını, ilgili çalışmanın da yakında kitaplaştırılarak okuyucularla buluşturulacağını sözlerine ekledi.

 

İlk defa geçtiğimiz yıl 22 kovan ile bal arısı üretimine başlanan üniversitemizde bu yıl hem kovan sayısının arttırılması hedefleniyor hem de elde edilecek balın kalitesinin yükseltilmesi üzerine çalışıyor. Ayrıca akademisyen eksikliği giderilen arıcılıkta yakın zamanda ana arı üretilmesi de planlanıyor. An itibari ile kışı geçirmeleri amacıyla sıcak bölgelerde barındırılan arılar, bayram sonrası üniversite yerleşkesine nakledilecek.