Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizden Muş Tarımına Önemli Katkı

 

 

Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü, Muş koşullarına uygun nohut çeşitlerini belirlemek amacıyla Türkiye’nin farklı araştırma enstitülerinden ve özel sektörden tedarik ettiği nohut çeşitlerinin ilk ekimini üniversitemiz yerleşkesi içinde kurduğu çeşit adaptasyon denemesi sahasında gerçekleştirdi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcısı ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve UBF Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karaman’ın hazır bulunduğu ve 16 farklı nohut çeşidinin yer aldığı nohut adaptasyon denemesi için ilk adım atıldı. UBF Öğretim Görevlileri Ali Bayram ve Fırat İşlek ile Arş. Gör. Yasir Tufan ve öğrencilerin de katıldığı ekimde yeni deneme alanlarının açılması için fizibilite çalışmaları da yapıldı.

 

Ekimi yapılan nohut adaptasyon çalışmaları sonucunda ildeki çiftçilere bölgeye uygun tane verimi hakkında bilgilendirmede bulunulacak. Ayrıca nohutta önemli düzeyde verim düşüklüğüne sebep olan “antraknoz” hastalığına karşı dayanıklı nohut çeşitlerini belirlenip gelecek sezonlarda çiftçi koşullarında doğru çeşitlerin tercih edilebilmesine yönelik bilimsel veriler hazırlanacak. Öte yandan Muş, yüksek verimli çeşitlerin çiftçi koşullarında üretiminin yaygınlaştırılması ile milli ekonomiye katkı sağlamış olacak.

 

Ekim alanında incelemelerde bulunan Prof. Dr. Polat, nohut ekiminde yapılan bu ilk denemenin Muş tarımı için çok önemli olduğunu vurgulayarak ilimiz için en uygun nohut tohumlarının belirlenmesinde hayati önemi haiz bu çalışmaları sebebiyle alanında uzman bir isim olan ve öğrencileriyle birlikte bizzat sahaya inen Dr. Öğr. Üyesi Karaman’ı tebrik etti. UBF’nin açılması ile beraber ildeki tarımsal faaliyetlerin yeni bir ivme kazandığını ifade eden Rektör Polat, “Üniversite olarak bu sürecin baş mimarı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’a minnettarız” dedi.

 

Külliye alanındaki yeni deneme alanları için Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz’ün katkılarına da değinen Rektör Polat, şu ifadeleri kullandı:

 

“Valiliğimizin Muş tarımına yönelik her teşebbüsümüzde üniversiteye müspet yönde çok ciddi katkıları olmuştur. Bu ekim için de külliye içinde deneme alanlarının açılması ve tesviye edilmesi için verdikleri destekten ötürü Valimiz Sayın İlker Gündüzöz’e şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür’e ve mesai arkadaşlarına da özverili çalışmaları sebebiyle teşekkür ediyorum”