Muş Alparslan Üniversitesi
 
“3B Yazıcılarla Biz de Tarzız Muş”

 

Yüksek lisans öğrencimiz Dilan Bayhan, engelli bireylerin kendilerine uygun kıyafet ve ayakkabı yapabilmeleri amacıyla tasarladığı “3B Yazıcılarla Biz de Tarzız Muş ” projesiyle “Üniversiteliler Gözüyle Kalkınma Temalı Proje Yarışması”nda başarılı bulundu. Proje ile ‘’Engelsiz 3B Yazıcı Atölyesi’’ oluşturularak engelli bireylerin toplumsal hayata ve üretime kazandırılmaları amaçlanıyor.

 

83 başvuru

 

Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans öğrencimiz Dilan Bayhan, tasarladığı “3B Yazıcılarla Biz de Tarzız Muş” projesi “Üniversiteliler Gözüyle Kalkınma Temalı Proje Yarışması”nda başarılı bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğiyle düzenlenen ve 8 Nisan-29 Kasım 2019 tarihleri arasında duyurusu yapılan yarışmaya Bitlis’ten 15, Hakkâri’den 11, Muş’tan 29 ve Van’dan 28 olmak üzere toplam 83 proje başvurusu gerçekleştirildi. Yapılan başvurular, uzmanlar tarafından değerlendirilerek her ilden birer proje desteklenmeye değer görüldü.

 

Ödülünü aldı

 

Engelli bireylerin 3 boyutlu (3B) yazıcılarla kendilerine uygun elbise, ayakkabı tasarlamaları ve kullanmalarının amaçlandığı proje ile 29 proje arasından sıyrılarak bölge birincisi olan Dilan Bayhan, 31 Ocak’ta Van’da düzenlenen törenle ödülünü aldı. Ödül törende gerçekleştirdiği sunum ile dikkatler üzerine çeken Bayhan, ödül töreni sonrası ise projesini hayata geçirmek amacıyla yetkililerle görüştü.

 

“Engelsiz 3B Yazıcı Atölyesi’’ kurulacak

 

Proje kapsamında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) hibelerinden yararlanılarak ‘’Engelsiz 3B Yazıcı Atölyesi’’ kurulacak. Kurulan atölyede “KOSGEB Girişimcilik” ve “İŞKUR Meslek Edinme ve İşbaşı Eğitimi” ile 8 kişiye profesyonel eğitim verilecek. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından 3B yazıcı kurularak engelli bireylerin vücut ölçülerine uygun elbise ve ayakkabı üretimi gerçekleştirilecek. Son adımda ise atölye için toplumsal farkındalık oluşturmak ve engelli bireylerin toplumsal hayata kazandırılmasına dikkat çekmek amacıyla atölyenin tanıtım süreci yürütülecek.

 

Yoğun ilgi

 

Projeye şimdiden yoğun bir ilgi gösterilmesi ve engelli bireylerin verdikleri çok sayıda kıyafet siparişi, projenin toplumsal bir ihtiyacı karşıladığını gözler önüne serdi. Engelli bireylerin toplumsal hayatın dışına itilmeleri yerine sosyal hayata ve üretime kazandırılmaları ile ekonomiye de pozitif katkı sunulacak.

 

 Destekçilere teşekkür

 

Bilimsel Araştırmalar Proje Komisyonu (BAP) Öğr. Gör. Sedat Kaya’nın yönlendirmesiyle aldığı “PCM Eğitimi”nden yararlanarak oluşturduğu proje ile başarıya ulaşan Bayhan, üniversitemiz Bilimsel Araştırmalar ve Yayınlar ve Projeler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile DAKA Muş Yatırım ve Destek Ofisi’ne teşekkürlerini iletti.