Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz Öncülüğünde Kukla Yapım Atölyesi

 

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşlarından birisi olan kukla sanatı, üniversitemiz ile Muş Halk Eğitim Merkezi iş birliği çerçevesinde yeniden canlandırılıyor. Genç nesiller tarafından pek bilinmeyen ve unutulmaya yüz tutan kukla sanatı, gerçekleştirilen kukla yapım ve oynatım atölyesi ile hevesli birçok öğrencimiz tarafından detaylı bir şekilde öğrenildi. Çalışmalar kapsamında öğretmen adaylarına kukla konusunda bilinç kazandırmak ve öğrencilere kukla sanatı sevgisini aşılamak amaçlanıyor.

 

Gereken değeri görmüyor

 

Kendi özümüz, rengimiz, kültür hazinemiz olan kukla sanatı, eğitim kurumlarında yeteri kadar yer almadığı için toplumda hak ettiği önemi göremiyor. Gelecek nesillere aktarılamayan önemli kültür öğelerimizden biri olan kukla sanatı, kukla oyunları ve oyunlarla ilgili metinler eğitim materyallerinde yeterince karşılık bulmuyor. Geleneksel kukla sanatının örgün eğitim süreçlerine dahil edilememesi, bu sanatın yok oluş sürecinin başlangıcı olarak görülüyor. Bu aşamada kukla sanatının uygulamalarının nasıl yapılacağına yönelik çalışmalar yürütülmesi, öz kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.

 

Çocuklar için önemli bir eğitim aracı

 

Çocuklar ve yetişkinler için eğlenceli ve ilgi çekici olan kuklalar, doğru şekilde hazırlanıp kullanıldığında çok değerli eğitim malzemelerine dönüşebiliyor. Kukla, kimi zaman gelişim çağındaki minikler tarafından oynatılarak kimi zaman da öğretmenlerin hikaye anlatma aracı olarak kullanılabiliyor. Çocuklar, oynattıkları kuklaların kişiliğine bürünerek kendi duygularını rahatlıkla ifade edebiliyor. Bu durum çocukların dil dünyalarının ve hayal güçlerinin gelişimine olumlu yansıyor.

 

Atölye oluşturuldu

 

Çocuklara kazandırdığı birbirinden faydalı özelliklerle oldukça önemli bir eğitim aracı olan kukla sanatının yapım ve oynatım sürecinden gösteri düzenlenme sürecine kadar olan her aşamasını anlatmak ve tanıtmak amacıyla üniversitemiz Eğitim Fakültesi ve Muş Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle önemli bir proje hayata geçirildi. Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Öcal öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde Muş’ta görev yapan öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının ipli kukla yapabilecekleri kapsamlı bir atölye oluşturuldu.

 

Atık malzemeler kullanıldı

 

Dr. Öcal tarafından haftada 3 saat olmak üzere toplam 12 hafta boyunca gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile öğretmenlere kukla hakkında temel bilgiler kazandırılarak kursiyerlerin atık malzemelerden kendi kuklalarını yapmaları sağlandı. Atöyle çalışmaları kapsamında atık malzemeler kullanılarak günümüzde çocuklar için artık önemini yitirmiş olan masal kahramanlarının ipli kuklaları yapıldı. Sonrasında çocuk masalları senaryolaştırılarak öğrenciler ve öğretmen adayları tarafından çeşitli oyunlar canlandırıldı.

 

 

Kukla sevgisi aşılanacak

 

Hazırladıkları kuklalarla etkinlik planları oluşturarak öğretmenlerin çeşitli uygulamalar gerçekleştirdiği etkinliklerde çocukların dikkat sürelerinin arttığı, ilgilerinin dağılmadığı ve eğitimleri boyunca eğlenceli anlar yaşadıkları gözlendi. Atölye çalışmaları ile kukla konusunda bilgi ve deneyimleri artırılan öğretmenlerin, görev yaptıkları eğitim kurumlarında öğrencilerine kukla sanatı sevgisini aşılayarak kendi kültürlerine sahip çıkan bilinçli öğrenciler yetiştirmeleri hedefleniyor.