Muş Alparslan Üniversitesi
 
Öğretmen Adaylarına KODA Eğitimi

 

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğrenim gören öğrencilerimiz, Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) Derneği tarafından yürütülen “Çocuk Atölyeleri” ile hem saha hem de atölye çalışmalarında deneyim kazandı. Öğretmen adayı öğrencilerimiz, program kapsamında birleştirilmiş sınıflı köy okullarında görev yapan öğretmenlerle birlikte çalışma şansı yakaladı.

 

Fikir ve görüşler toplandı

 

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birim görevlileri Tuğba Harmankaya ile Fatmanur Yılmaz'ın il koordinatörü olarak görev aldığı ve üniversitemiz Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ayça Kartal'ın üniversite koordinatörü olarak sürdürdüğü KODA projesi ile Alican, Çukurbağ, Durugöze, Körpeağaç ve Suboyu köylerinde saha uygulaması gerçekleştirildi. “İlkokulda Alternatif Eğitim Uygulamaları” dersi kapsamında 35 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilen uygulama sonrası öğrencilerimiz “Çocuk Atölyeleri Programı 2019-2020 Güz Dönemi Son Değerlendirme Formunu” doldurarak, proje hakkındaki fikir ve görüşlerini belirtti.

 

“Uygulama şansı buluyorlar”

 

Projeyle ilgili konuşan Dr. Kartal, KODA'nın özellikle birleştirilmiş sınıflı köy okullarında görev yapan öğretmenlerin etkinlikler geliştirmesini ve bunları uygulamasını sağladığını vurguladı. Kartal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

“Diyarbakır, Samsun ve İzmir’deki üniversitelerin yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi de seçilen üniversitelerden biri. Bu sene ikinci yılımız. Bu kapsamda Muş'ta seçilen 7 farklı köy okulunda sınıf öğretmenleriyle özellikle birleştirilmiş sınıflı okullarda öğretmen adayları hayvan hakları, insan hakları gibi konu başlıklarında kendi atölye çalışmalarını yapıyorlar. Konu başlıklarına ait kendi atölyelerini geliştiriyorlar ve sınıf içerisinde uygulama şansı buluyorlar”

 

“Saha tecrübesi ediniyorlar”

 

Öğretmen adaylarının proje sayesinde saha tecrübesi edindiklerini belirten Kartal, “Bu konu şu açıdan önemli; öğretmenlerin ilk atamaları genellikle köy okullarına gerçekleşiyor. Fakültede verilen teorik bilgi köy okullarında yetersiz kalıyor. Çünkü üniversitede tam anlamıyla bu şartları sağlayamıyoruz. KODA projesiyle öğretmen adaylarının sahada kendi etkinlikleriyle birleştirilmiş sınıflarda uygulama yapabilmelerini sağlıyoruz.“ ifadelerini kullandı.

 

Projenin sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Kaya ve Muş İl Milli Eğitim Müdürü Emin Engin tarafından öğretmen adaylarına sertifika takdimi yapıldı.

 

Projeyle ilgili ulusal basında çıkan haberler için:

 

https://m.haberler.com/mus-ta-cocuk-atolyeleri-programi-12760214-haberi/ 

 

https://www.haberturk.com/mus-haberleri/74393953-ogretmen-adaylari-koda-ile-tecrube-ediniyor

 

https://www.iha.com.tr/mus-haberleri/ogretmen-adaylari-koda-ile-tecrube-ediniyor-2487894/