Muş Alparslan Üniversitesi
 
Uluslararası Yükselen Yetenek Ödüllü Fizikçi Prof. Dr. Demirköz Üniversitemizde Konferans Verdi

Üniversitemizin konuğu olan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Bilge Demirköz, “Uzay Radyasyonu ve Bir CERN İş Birliği Projesi” başlıklı bir konferans verdi. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda, Varto Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Kalkan’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Prof. Dr. Cevad Selam, Muş Fen Lisesi Müdürü Cahit Demirağ, akademisyenlerimiz, üniversitemizin ve Muş Fen Lisesinin öğrencileri katıldı

 

Çalışmalarıyla 2017’de, UNESCO’nun Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Demirköz, Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) işbirliği ile Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi radyasyon testleri altındaki durumlarının araştırılması ve dayanıklılıklarının artırılması ile ilgili bilgi ve tecrübelerini anlattı. 

 

Konferansında, Parçacık Radyasyonu Oluşturma Laboratuvarı isimli yenilikçi malzeme ve elektronik yapıların uzayda radyasyona maruz bırakılarak test edilmesi projenin yürütücüsü CERN’de, Türkiye’nin aktif proje üyesi olduğunu belirten Prof. Dr. Demirköz, bu projenin Avrupa Birliğinde bu alanda geliştirilmiş ilk projelerden biri olduğunu vurguladı. 

 

Uzayda kullanılacak malzemeler için radyasyon miktarının hesaplanması ve analizinin yapılması, uygun test düzeneğinin kurulması, performans testleri, testlerin analizi ve sertifikalandırma, eş zamanlı olarak modül üretimi ve raporlama uygulamaları konularında dinleyicileri aydınlatan Prof. Dr. Demirköz, şöyle konuştu: “Proton Hızlandırıcı Projesi olarak da bilinen çalışma ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK), Ankara’daki, Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinde bir alan, nükleer, uzay, sağlık ve savunma sanayisi için radyasyon testi yapılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu laboratuvarda uzaya gönderilecek nükleer radyasyon detektörleri, güneş hücre görüntüleme araçları, özel üretilmiş radyasyon testi elektronik malzemeleri ve diğer detektörler test edilmektedir.”

 

Prof. Dr. Demirköz, yaklaşık bir buçuk saat süren ve soru-cevap bölümü ile sona eren konferansın bitiminde Teşekkür Belgesini, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın elinden aldı. Konuğumuzu konferansın ardından makamında ağırlayan Prof. Dr. Karadağ, Prof. Dr. Demirköz ile uydu görüntüleme ve tespit teknolojilerinin tarımsal faaliyetlere katkıları konusunda sohbet etti. Prof. Dr. Karadağ’ın makamındaki sohbette, Prof. Dr. Cevad Selam, Dr. Yalçın Kalkan, Dr. Arif Kösemen ve Arş. Gör. Ahmet Sazak da hazır bulundu.

 

Prof. Dr. Demirköz, üniversitemizdeki programının ardından Muş Fen Lisesi öğrencileriyle de bir araya geldi.