Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizde “II. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği”

Üniversitemiz ve Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteği ile “II. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği” külliyemizde gerçekleştirildi.

 

Muş Alparslan Üniversitesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya; Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Garnizon Komutanı Albay Atilla Terzioğlu, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, yetiştirici birlikleri temsilcileri, kamu kurum amirleri, paydaş kurum temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasında Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Fethi Ahmet Polat, II. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliğinin uzun bir çalışmanın ürünü olduğunu ve Muş’taki bütün kamu kurumlarının ortak çabasıyla gerçekleştiğini belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Muş’ta sahada çalışan ve uygulamaya dönük projeler yürüten ziraat mühendisleri yetiştirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Hollanda’da tarım ihracatının en önemli destekçisi olan Wageningen Üniversitesi örnek alınarak kurulduğunu ve çalışmalarının doğrudan Muş’taki tarım ve hayvancılık potansiyelinin arttırılmasına ve geliştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti. Bu çalışmaların şehirdeki kamu kurum ve kuruşlarının işbirliğiyle başarıya ulaşacağından kuşku duymadığını belirten Prof. Dr. Polat, Üniversitemizin tarım ve hayvancılık alanında yaptığı çalışmalara verdikleri destekten dolayı Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz’e hususen teşekkür etti.

 

Programda konuşan Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Muş’un tarımsal noktada önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Muş’un çok değerli bir ovaya sahip olduğunun altını çizen Vali Gündüzöz, “Üçüncü büyük yekpare ovaya sahibiz ve bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım. Biz de Muş menfaatleri açısından bu tip projelerin her zaman arkasında duracağız. Çünkü kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Muş için destek olmamız gereken mukayeseli üstünlüğümüz neyse, o konuda destek olmaya her zaman hazırız. Tabi bizim hayvan potansiyelimiz önemli. Bu potansiyel daha da gelişebilir. Burası önemli bir mera alanına sahip, önemli bir ovaya sahip. Muş Ovası ve ardından Bulanık Liz Ovası, onun üstünde Malazgirt Ovası. Bunlar önemli imkânlar. Yine ilimizden önemli su kaynakları geçiyor. Başta Murat Nehri olmak üzere. Bu birlik ve beraberlikle olabilecek bir şey. Burada aynı amaca yönelik pek çok insan bir araya gelmiş. Ben bu çalıştayın hem farkındalık oluşturmak adına yararlı olacağına inanıyorum hem de bilimsel bir takım çıktılar vereceğini düşünüyorum ”dedi.

 

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da Muş’un 100 bin kaz varlığı ile Kars’tan sonra Türkiye’de 2. sırada yer aldığını belirterek, “İlimiz çiftçileri tarafından yetiştirilen yerli ve ithal kazlar, çevre iller tarafından satın alınıp farklı adlarla/markalarla pazarlanmaktadır. Bu durum Muş kaz yetiştiricilerinin rekabet gücünü düşürmekte ve bu alandaki gelişmelerin önünde engel teşkil etmektedir. Bu etkinlikle “Muş Kazı” markasının oluşturulması, kaz etinin sanayi sektöründe kullanılması yoluyla Muş’ta yeni ve verimli bir sektörün oluşturulması ve bu sayede Muş kaz yetiştiricilerinin gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir” dedi.

 

MŞÜ Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ da, “Muş, kaz yetiştiriciliği alanında Türkiye’de 100 binin üzerinde kaz varlığıyla ikinci sıradadır. Dolayısıyla biz burada kaz konusunda Kars’tan sonra bir farkındalık meydana getirmek, kaz üretimini bölgede arttırıp ekonomiye büyük katma değer getirmesi açısından böyle bir projeyi başlatmış bulunmaktayız. Bu projenin başta Muş olmak üzere bölgemize, ülkemize hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

 

Açılış konuşmalarından sonra Çalıştayın 1. Oturumunda Muş Alparslan Üniversitesinden Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın moderatörlüğünde “Türkiye’de Kaz Yetiştiriciliği ve Sorunları” ele alındı. Bu oturumda Yozgat Bozok Üniversitesinden Dr. Mehmet Akif Boz, “Kaz Yetiştiriciliğinde Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” ve Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Turgut Kırmızıbayrak, “Muş-Kars-Ardahan ve Yöresinde Kaz Yetiştiriciliği” başlıklı bildirileri sundular.

 

Çalıştayın I. Oturumunun ardından, Kaz Güzellik Yarışması, kaz fotoğraf sergisi ve yarışmasının düzenlendiği etkinliklere geçildi. Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, Protokol Üyeleri ve misafirlere kaz ikramı yapıldı.

 

2. oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali Ayar ise, “Bakanlığımız; hayvansal ve bitkisel üretimleri bir takım desteklemeler ve yönlendirmelerle arttırmaya çalışıyor. Buradaki maksat; üreticinin gelirini arttırmak, faaliyetlerle ilgili sürdürülebilirliği devam ettirmek, bulundukları yerde geçimi sağlamak ve tüketiciler için de sağlıklı, güvenilir gıda üretimine katkıda bulunmak veya bunun yolunu açmaktır” sözleriyle Muşta’ki hayvancılık faaliyetlerinin destekleneceğini belirtti.

 

Çalıştayın Prof. Dr. Mesut Türkoğlu moderatörlüğündeki “Damızlık Kaz Yetiştiriciliği ve Üreme” konulu 2. oturumunda, 19 Mayıs Üniversitesinden Doç. Dr. Umut Sami Yumak, “Kazlarda Üreme ve Kuluçka”, 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Musa Sarıca ve Ankara Üniversitesinden Arş. Gör. Ahmet Uçar , “Damızlık Kaz Yetiştiriciliği ve Islahı” başlıklı bildirilerini sundu. DAKA Muş Yatırım, Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan’ın moderatörlüğünde yapılan “Kaz Yetiştiriciliğinde Biyogüvenlik – Pazarlama – Markalaşma” oturumunda, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden Dr. Mehmet Sarı, “Kazlarda Sağlık Koruma ve Biyogüvenlik”, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu, “Kaz Ürünleri ve Faydalanma Yolları, Pazarlama Yapısı, Mevzuattaki Durum, Markalaşma” başlıklı bildirilerini sundular.  

 

Çalıştayda sunulan bildirilerden hareketle bir sonuç raporu hazırlandı. Söz konusu raporun, Türkiye’nin mevcut ve gelecek tarım politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına iletileceği belirtildi.