Muş Alparslan Üniversitesi
 
Prof. Dr. Nevzat Tarhan Üniversitemizde İnsanın Amacına Dair Konferans Verdi

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitemizde “İnsan ve Amaç” başlıklı bir konferans verdi. Düşünce ve Etkileşim, Bilgi ve Değerler, Hayırda Buluşanlar Öğrenci Toplulukları tarafından Sabahattin Zaim Konferans Salonunda ortaklaşa düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Ferit Uslu, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Polat’ın selamlama konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Prof. Dr. Tarhan, insanların hayattaki amaçlarını sorgulamasının önemine dikkat çekerek, “Bir gemi düşünün ki nerede olduğunu ve nereye gideceğini bilmiyorsa hedefine varamaz. İnsan da öyledir. Eğer amacını, hedefini bilmiyorsa nereye gideceğini bilemez.” dedi.

 

Bireylerin; kişisel, dışsal, uyum, temel-psikolojik ve anlam arayışı gibi çeşitli amaçları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, günümüzde insanlığın sekülerizm, narsisizm  ve materyalizm gibi üç kritik değişkenle yüz yüze olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tarhan şöyle konuştu: “İnsanlar dini sağlamlıkla hareket ediyorlardı bir dönem ancak şimdi bilimsel sağlamlık bunun yerine aldı. Özellikle 1850 yılından sonra ciddi bir değişim yaşanıyor bu anlamda. 

 

Modern çağın hastalığı; Kaliforniya Sendromu ile bireyler haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşerek yalnızlaştı ve mutsuzlaştı. Öyle ki günümüzün Z Kuşağı, Alfa Kuşağı önümüzdeki dönemlerde evlerinde otonom robotlar besleyecekler belki. Kedi ve köpeğin yerini robotlar alacak. 16-24 yaş arası Z Kuşağında salgın şeklinde yalnızlık var. Bilgisayardan başka iş yapmıyorlar. Sıcak yemek yemiyor, öz bakımlarını yapamıyorlar. Bu durum psikososyal bir sorundur.”

 

Osmanlı Devleti neden Endüstri Devrini kaçırdı sorusunun etraflıca düşünülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, 21. yüzyılda özellikle ailede güven duygusunun çok önemli bir sermaye olduğuna dikkat çekerek, bireylerin hesap verebilir olmayı da önemsemesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Tarhan, şunları söyledi: “İyin insan mı kötü insan mı olmak amaç... Bunu kişi kendine sormalı. Tüm dünyada Doğu Kültürüne bir dönüş var şimdi. Bizim kadim medeniyetimize dair verileri kullanıyor bugün Batı. Üstelik kaynak da göstermeden, referans vermeden. 

 

Yunus Emre, Mevlana gibi çok önemli değerlerimiz var. Onlara sahip çıkmalıyız. Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken bu değerleri de göz önünde bulundurmalı. Hep zeki, çalışkan çocuk yetiştirmek istiyorlar. Ancak iyi insan olmayı göz ardı ediyorlar. Kişi hem zeki hem çalışkan ve hem de çok iyi bir insan olabilir.” 

 

Konferansın ardından Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın elinden teşekkür belgesi alan Prof. Dr. Tarhan, okurları için kitaplarını da imzaladı.

 

İnsan ve Amaç başlıklı konferansın videosunu izlemek için tıklayınız: https://youtu.be/DInoJ7uIYnc