Muş Alparslan Üniversitesi
 
49 Kelam Muşlu Şairler Antolojisi Tanıtım Etkinliğine Katıldık

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Yazarlar ve Şairler Derneği tarafından yayınlanan ‘49 Kelam Muşlu Şairler Antolojisi’ kitabının tanıtım etkinliğine katıldı. Öğretmenevi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva da hazır bulundu. 

 

Aralarında Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve kurum müdürlerinin de bulunduğu davetlilerin iştirak ettiği etkinlik, İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Mustafa Yıldız, 49 Kelam Muşlu Şairler Antolojisinin, kaybolan değerleri gün yüzüne çıkartıp yaşatmak, isimleri hafızalardan silinmek üzere olan üstatları hafızalara kazımak amacıyla yayınlandığını söyledi.

 

Mustafa Yıldız, hazırlık süreci yaklaşık bir yıl süren antoloji çalışması sayesinde çok sayıda Muşlu şairle ve yazarla tanışma fırsatı bulduklarını söyledi. Yıldız, 60 sanatçının eserinin yer aldığı antolojiyi kalıcı bir eser olarak Muş’a kazandırmanın sevincini paylaşmak istediklerini belirterek kendilerine destek olan yetkililere ve etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

 

“Muş, üniversitesini kucaklamış; her sözümüze baş göz üstüne diyor.”
Etkinlikte bir konuşma yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva, bir üniversitenin her zaman şehriyle bütünleşmesi gerektiğini söyledi. Muş Alparslan Üniversitesinin icra ettiği ve destek sağaldığı sosyal, kültürel ve akademik faaliyetlerle şehir-üniversite bütünleşmesine güzel bir örnek teşkil ettiğini belirten Prof. Dr. Aliyeva sözlerini şöyle sürdürdü: “Muş, üniversitesini kucaklamış; her sözümüze baş göz üstüne diyor. Biz de üniversite camiası olarak bu kucaklayışın karşılığını veriyoruz. Bugün bizi buluşturan bu etkinlik de bunun delilidir. 

 

49 Kelam Muşlu Şairler Antolojisi güzel bir çalışma oldu. Sadece Muş’un kültür tarihine değil, Türkiye’nin kültür tarihine de kıymetli bir hediyedir bu kitap ve dünya durdukça okurunu bulacaktır. Kitabın taslak forması uzun zaman elimizde gezdi, okuduk, düzelttik. Kitap vesilesiyle bir araya geldik; mübahaseler, eleştirmeler oldu. Bir kitap çalışmasının çok sayıda insan arasında böyle bir iletişim kurulmasını sağlaması son derece mühimdir. O iletişim tesis edilmeseydi, kitap bu kadar güzel olmazdı. Üniversitemizin değerli hocalarının da dâhil olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğu bu işte, Muş Valiliği, Kültür Müdürlüğü, Millî Eğitim Müdürlüğü, Muş İl Halk Kütüphanesi yetkilileri de destek olup emek sarf ettiler. Buradan onlara da ayrı ayrı teşekkür ederim.

 

Azerbaycanlı şair Hüseyin Arif şöyle sesleniyor: 

Kim diyor şiirin meydanı dardır / Sonu görünmeyen bir ilkbahardır / Ne kadar şiir var, hayat da vardır / Hayatın manası şiir değil mi?

 

Evet, gerçekten şiir nesilden nesle aktarılarak bugüne kadar gelen ve daima yaşayacak bir kültür mirasıdır. Şairler de her zaman halkın önünde giden, halkın sevincini, kederini dile getiren müstesna insanlardır. Ömrümüz şiir gibi güzel, şiir gibi ebedi olsun inşallah.”

 

Rektörümüz Prof. Dr. Polat müjde verdi: “Radyo olarak da hizmet verecek bir kayıt stüdyosu kuracağız.”
Muş Yazarlar ve Şairler Derneği nezdinde, 49 Kelam Muşlu Şairler Antolojisinin hazırlanmasında ve yayınlanmasında katkısı olanlara teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, üniversitemizin, Muş’un ve bölgemizin kültürel hayatına yapıcı ve kalıcı katkılarının artarak devam edeceğini söyledi. 

 

Üniversitemizde, radyo olarak da hizmet verebilecek bir kayıt stüdyosu kurulacağı müjdesini veren Prof. Dr. Polat şöyle konuştu: “Nasip olursa iki ay gibi bir süre içinde üniversitemizde bir kayıt stüdyosu kuruyoruz. Külliyemizde, hem aynı anda on kişiye kadar sanatçılarımızın kaydının alınabileceği hem de radyo yayını yapılabilecek bir stüdyomuz olacak. Bu stüdyoda yerel şairlerimiz, dengbejlerimiz, yazarlarımız, ses ve saz sanatçılarımız başta olmak üzere konuk ettiğimiz kültür insanlarının kayıtlarını alabileceğiz. 

 

Kuracağımız kayıt stüdyosundan, bütün ilçeleriyle Muş’un ve bölgemizin sözel ve müzikal envanterini arşivlemek ve coğrafyamızın kültürel birikimini uzun vadede daha çok insana ulaştırabilmek adına istifade etmeyi istiyoruz. Muşlu bir hayırseverin desteğiyle faaliyete geçecek stüdyomuzun, üniversitemizin şehrimize ve bölgemize yaptığı önemli katkılardan biri olacağına inanıyor, şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” 

 

Şiir ve müzik dinletisi de yapılan tanıtım etkinliği, kokteylin ardından sona erdi.