Muş Alparslan Üniversitesi
 
Anne-Baba Okulu Seminerleri Sona Erdi

Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Proje Komisyonu (BAP) tarafından desteklenen ebeveynlere yönelik ücretsiz Anne-Baba Okulu Seminerleri, 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezinde tamamlandı. İki gün süren seminerlerde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eşkisu, Doç. Dr. Serdal Seven, Dr. Öğr. Üyesi İsa Kaya ve Öğr. Gör. Dr. Asude Balaban Dağal seminerler verdi. Etkinlik boyunca katılımcı 50 ebeveyn uzmanların sunumlarını ilgiyle takip ederken çocukların da Okul Öncesi Öğretmenliği ve Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerimizin eşliğinde eğitsel aktivitelere katılarak vakitlerini değerlendirmesi sağlandı.

 

İkram molası esnasında programı ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, katılımcılarla tanışıp sohbet ederek seminerlerin kapsamı ve içeriği hakkında bilgi aldı. Danışmanlığını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer’in, yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Şamil Tatık’ın yaptığı Anne-Baba Okulu Seminerlerinin proje ekibindeki Arş. Gör. Mehmet Başaran’ı, Öğr. Gör. Ali Haydar Akpolat’ı ve Sınıf Öğretmeni Bilal Söylemez’i böyle bir projeye imza attıkları için tebrik eden Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, başarı dileklerinde bulundu.

 

“Üniversitemizde birbirini tamamlayan ve etkisi güçlü etkinlikler yapılıyor.”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Muş Alparslan Üniversitesinin bölge halkının eğitsel ihtiyaçlarına cevap verme konusunda emin ve kararlı adımlarla ilerlediğini söyledi. Üniversitemizde, geçtiğimiz yıl yapılan ve büyük ses getiren Çocukları Tanıma ve Anlama Seferberliği: çocukMUŞuz Bilim Şenliğinden sonra bu sene de Anne-Baba Okulu Seminerlerine imza atılmasının önemine dikkat çeken Prof. Tüzer, “Üniversitemizde birbirini tamamlayan ve etkisi güçlü etkinlikler yapılıyor. Akademisyenlerimizin özverileriyle ve halkımızın desteğiyle sürdüreceğimiz bu değerli çalışmalara destek sağlayan bütün uzmanlara ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

 

Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Şamil Tatık ise konuşmasında Anne-Baba Okulu Seminerlerinin amacı ve kapsamı hakkında açıklamalarda bulundu. Eğitimin merkezinde her zaman ailenin bulunduğunu vurgulayan Dr. Tatık, seminerler kapsamında seçilen konu başlıklarının önemine ve uzmanların alanlarındaki yetkinliklerine de dikkat çekerek desteğinden ötürü BAP birimine teşekkürlerini ifade etti.

 

“Annenize sarılmaya çekinir misiniz?”
Etkinliğin, “Problemli Çocuk Karşısında Anne Baba Olmak” konulu ilk seminerini veren Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Eşkisu, davranış problemlerinin tanımlanması ve özelliklerinin neler olduğu üzerinde durdu. Problemli davranışların ortadan kaldırılmasında ebeveynlerin yapmaları gereken davranışlar hakkında açıklamalar yapan Dr. Eşkisu, sunumunu video ve uygulamalı etkinliklerle destekledi.

 

“Aile İçi Etkileşim ve Bağlanma” konulu seminerine, “Annenize sarılmaya çekinir misiniz?” ve “Neden halk arasında çocuğa sevgi gösterirsen şımarır fikri yaygındır?” sorularıyla başlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdal Seven, bağlanma konusunda yapılan çalışmalara işaret ederek toplumumuzda aile kurumuna atfedilen özelliklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplumumuzda “güvensiz bağlanmanın” yaygınlığına dikkat çeken Doç. Dr. Seven, katılımcı ebeveynlere, ailede “güvenli bağlanma” ortamının oluşturulması için gereken hususlarda tavsiyelerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Projenin ikinci gününde, “Medya ve Çocuk” konusunda ebeveynlere hitap eden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsa Kaya, gündelik hayattan ve medyayla ilgili yanlış kullanıcı davranışlarından yola çıkarak çocukların hatalı medya kullanımı üzerinde durdu. Çizgi filmlerdeki kimi mesajların çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine değinen Dr. Kaya, özellikle çevrimiçi oyunlar hakkında bilgilendirici mesajlar aktardı. Medyanın doğru kullanımı konusunda tavsiyelerin verildiği seminer, soru-cevap faslıyla sona erdi.

 

“Öğretmenler çocuklara şefkatli davranın; anneler ve babalar çocuklarınızla eğlenin, oyun oynayın.”
Marmara Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Asude Balaban Dağal, “Çocuklarda Değerler Eğitimi ve İletişim” konulu seminerinde değerler eğitimi ve değerler eğitiminin erken yıllarda çocuklara aktarılmasının önemine değindi. Çocukların olumlu değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitsel gayretleri ifade eden değerler eğitiminde belirleyici faktörün, ebeveynlerin davranışlarındaki tutarlılık olduğunu vurgulayan Dr. Dağal, anne babaların çocuklara rol model olma bilinciyle hareket etmesinin çocukların davranış gelişimindeki önemine işaret etti. Etkileşimli sunumuyla seminerini zenginleştiren Dr. Dağal, çocuklarının eğitimlere katılan ebeveynlere gönderdiği, “Öğretmenler çocuklara şefkatli davranın; anneler ve babalar çocuklarınızla eğlenin, oyun oynayın.” mesajıyla konuşmasını sonlandırdı. 

 

Anne-Baba Okulu Seminerlerinin kapanış konuşmasını yapan Arş. Gör. Mehmet Başaran, toplumun geleceği olan çocukların nitelikli bir şekilde yetiştirilmesinin temel şartlarından birinin, ebeveynlerin duyarlılığını artırmak olduğunu söyledi. Seminerlerde ele alınan konuların özgünlüğüne ve günlük yaşamdaki sorunlara cevap niteliğinde olmasına dikkat çeken Arş. Gör. Başaran, seminercilere, katılımcı ailelere, okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi bölümü öğrencilerine ve proje ekibindekilere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.