Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Projesi Başladı

Üniversitemizin paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü, Muş’un ekonomik yapısını farklı alanlarda geliştirmeye dönük stratejik nitelikteki araştırma ve uygulama çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ve Uygulamalı Bilimler Fakültemiz yürütücülüğünde 45.000 TL bütçe ile kabul edilen, “Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması” projesine başlandı.

 

Proje çerçevesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, kaz yetiştiriciliği konusunda bir bilgilendirme ve eğitim toplantısı yapıldı. Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın katıldığı toplantıda, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan, İl TKDK Koordinatörü Beytullah Uygur, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Boz ile Tarım ve Orman Müdürlüğü, DAKA ve TKDK personeli hazır bulundu.

 

Prof. Yaşar Karadağ, Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Projesi kapsamında 1000 adet damızlık, 5000 adet besi üniteli entegre bir tesis modelinin girişimcilerin bilgisine sunulacağını söyledi. Mali analizleri gerçekleştirilmiş bu model ile yatırımların hızlı bir şekilde etkisini göstereceğini vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, Muş’un elbirliği ile hareket etmesiyle bu üretimi katma değeri yüksek bir sektör hâline getirmenin mümkün olabileceğinin altını çizdi. 

 

Prof. Dr. Karadağ projeye ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Muş, kaz yetiştiriciliğinde, 100.000’in üzerinde kaz varlığı ile Kars’tan sonra Türkiye ikincisi durumundadır. Geleneksel tüketim alışkanlığının ve çevre koşullarının uygun olması, Muş’ta kaz yetiştiriciliği açısından önemli avantajlardır. Ticari kaz yetiştiriciliğinin son yıllardaki gelişimi göz önüne alındığında, Muş’un da bu gelişmeden pay alması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle yerel ırkların kullanılması, ülkemiz açısından önemli bir avantajdır. Bu yapı bozulmadan, iyileştirilerek ticari üretim artırılabilir. Muş, potansiyeli olan bir il olmasına rağmen maalesef bu konuda da hak ettiği yerde değildir. Önemli bir kaz varlığı ile dikkati çeken Muş’umuzda maalesef yeterli tanıtım olmadığından birçok eksik bulunmaktadır. Bu projemizle işte bu eksiklikler giderilecek ve marka bir kaz yetiştiriciliği ortaya çıkarılacak. Böylece hem sosyoekonomik seviye yükselecek hem de istihdama katkı sunularak göç önlenecektir.”

 

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, Muş’un, ülkemizin tek parçalı üçüncü büyük ovasına sahip önemli bir tarımsal potansiyeli olduğuna işaret ederek, markalaşılması durumunda kaz yetiştiriciliğinin Muş tarımı için önemli bir gelir kaynağı olacağını söyledi. 

 

DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan ise şöyle konuştu: “Kalkınma Ajansları sadece hibe veren kurumlar değildir. İlimizin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, ilimiz ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine yönelik projelerin hayata geçirilmesine de katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda ilimizin rekabetçi konumda olduğu kaz sektörünü canlandırmak ve markalaştırmak için paydaşlarımızla işbirliği içinde çalışıyoruz.” 

 

Muş İli Kaz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Projesi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Boz tarafından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkılarıyla, Muş’ta en fazla kaz varlığının bulunduğu Bulanık ve Malazgirt ilçelerinde, yoğun iş dönemine rağmen yaklaşık 40 çiftçinin ve ilgili personelin katıldığı eğitimler verildi. Proje sayesinde Muş’un merkezinde ve ilçelerinde kaz yetiştiricilerinin mevcut durumu ve sorunları yerinde tespit edilerek bir fizibilite raporu hazırlanmasının yanı sıra bir entegre kaz yetiştiriciliği modellemesi geliştirilmesi de hedefleniyor.