Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karadağ, Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programına Katıldı

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile Bitlis, Bingöl, Elazığ ve Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yürütülen Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Törenine katıldı. Programda, Bakanlık Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanı Sürur Kır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Aydın, kadın girişimciler ile çok sayıda davetli hazır bulundu. 

 

Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonundaki programda yaptığı konuşmada, kadınların tarım sektöründeki işlevine değinerek, kadın çiftçilerin eğitiminin tarımsal kalkınma için son derece önemli olduğunu vurguladı. Tarım dünyasına bakıldığında, eldeki verilere göre son yıllarda kadınların tarımsal üretim faaliyetlerine katılımında bir artış olduğunun görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, kadınların kırsal ekonominin kalkınmasında temel potansiyel olduğunu, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının kadınlardan meydana gelmesi ve toplam işgücünün yaklaşık üçte birini kadınların oluşturmasının bunda önemli bir etken olduğunu ifade etti. 

 

Konuşmaların ardından sertifika dağıtımı ve ödül törenine geçilen Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni, proje pazarının açılışının yapılmasıyla devam etti. 

 

Doğu Anadolu Bölgesinin Koordinasyonu Muş’ta
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca 2015 yılında başlatılan “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında yürütülen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” programı ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem verilerek, kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi; uygulanabilecek kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesi ile kırsalda kadın girişimciliğinin artırılması amaçlanıyor.

 

Bu yıl yedi bölgede 29 ilde gerçekleştirilen ve Doğu Anadolu Bölgesinin koordinatör ili olarak Muş’un belirlendiği program kapsamında Bitlis, Bingöl, Elazığ ve Muş illerinde İŞKUR-KOSGEB işbirliği ile 32 saat süreli uygulamalı ve sertifikalı girişimcilik eğitimleri verildi. Söz konusu eğitimlerden Bitlis’te 70 kadın çiftçi, Bingöl’de 79 kadın çiftçi, Elazığ’da 77 kadın çiftçi ve Muş’ta ise 73 kadın çiftçi yararlanarak farklı ve özgün projeler hazırladılar. Eğitimlerde başarılı olan 10 kadın çiftçi projeleri ile programa katılım sağladı. 

 

Çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan projeler, geniş katılımlı gerçekleştirilecek olan Proje Pazarında sergilenerek kadın çiftçilerin hazırladığı projelerin Özel Sektör, STK’lar, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar tarafından destek bulması amaçlanıyor. 

 

Her ilin ilk üçe giren projeleri bağımsız beş kişilik jüri tarafından özgünlük, ekonomik getiri, bölge istihdamına katkı, proje tasarımı, sürdürülebilirlik ve bütçe tutarlılığı kriterlerine göre değerlendirilerek belirlendi. Türkiye finalinde yarışmak üzere dereceye giren projeler Bakanlığa gönderilecek ve Türkiye finali sonuçları ve ödülleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenecek “Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”nde açıklanacak.

 

Üniversitemizden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına Ziyaret

 

Rektör Yardımcımız ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’i Erzurum’daki makamında ziyaret etti. Ziyarette Muş’un tarımsal gelişimi konusunda üniversitemiz tarafından geliştirilen projeler ve atılan adımlar hakkında değrlendirmelerde bulunan taraflar, DAP İdaresi ile Muş Alparslan Üniversitesinin ortaklaşa yürütebileceği çalışmalara ilişkin istişare etti. 

 

Üreterek kalkınma modeli çerçevesinde bölgeye hizmet götürdüklerini, desteklenen sosyal projelerle de bölge insanın yaşam kalitesini artırmaya gayret ettiklerini belirten DAP İdaresi Başkanı Demir, Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandındaki 15 il arasında yer alan Muş özelinde de Muş Alparslan Üniversitesi ile başta tarım sahasında olmak üzere bölgesel anlamda önemli projelerin yapılacağını söyledi. 

 

Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise Muş’un hayvancılık potansiyelinin sadece bölgemiz açısından değil ülkemiz açısından da son derece önemli olduğunu belirterek, 1 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye yedincisi, 300 binin üzerinde büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye onbeşincisi olan Muş’ta yem bitkileri üretiminin ve kalitesinin artırılmasının gerekli olduğunu dile getirdi. 

 

DAP İdaresi ile çeşitli konularda projelerin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade eden Prof. Dr. Karadağ, üniversitemizin koordinatörlüğünde yürütülecek mera altyapılarının iyileştirilmesine dönük porjelerin önemine işaret ederek şöyle konuştu: “DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği neticesinde, koordinatörlüğünü üniversitemizin yapmış olduğu, Muş Merkez Yücetepe Mera Altyapısının İyileştirimesi, Merkez Kıyıbaşı Mera Altyapısının İyileştirilmesi ve Merkez Kırköy Mera Altyapısının İyileştirilmesi projeleri kabul edilmiştir. 

 

Bu üç önemli projemizin neticesinin başta Muş ve bölgemiz olmak üzeri tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde DAP İdaresi ile farklı nitelikte müşterek çalışmalarımız da olacak.”