Muş Alparslan Üniversitesi
 
Varto’daki Optisyenlik ve Spor Yönetimi Programlarımız 60 Öğrenci Alacak

Yeni akademik birimlerimizden Varto Meslek Yüksekokulu (MYO) bünyesindeki iki programa 60 öğrenci alınacak. Meslek yüksekokulları bünyesinde programlar açılması ile mevcut programlara 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alınması konusundaki teklifleri değerlendiren Yükseköğretim Genel Kurulu, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Varto’da, Optisyenlik ve Spor Yönetimi programlarına 30’ar öğrencinin kabul edilmesini uygun gördü.

 
 
Varto MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nevin Turan Özek, yeni programların Varto’ya hayırlı olmasını dileyerek MYO’nun Varto’ya ve üniversitemize kazandırılması konusunda emeği olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat olmak üzere bütün yetkililere teşekkür etti. 

 

Dr. Öğretim Üyesi Özek, optisyenlik programının amacının optisyen unvanı ile çalışacak teknik elemanlar yetiştirerek iş hayatına kazandırmak olduğunu söyledi. Programı tamamlayanların, temel fizik ve optik bilgisine sahip, mesleki araçları kullanabilen, göz anatomisi hakkında bilgi sahibi profesyoneller olacağını belirten Dr. Öğretim Üyesi Özek, “Öğrencilerimiz, gözlük camı-çerçevesi seçim ve montajını kendilerine iletilen verilere göre gerekli optik aletleri kullanarak gerçekleştiren nitelikli optisyenler olarak mezun olacaklardır.” dedi.

 

Varto, Doğu Anadolu Bölgesinde Bir Eksikliği Giderecek
Gerek göz sağlığı, gerekse de estetik ihtiyaçlar nedeniyle optik ürünlerin geniş bir alanda ve toplumun hemen her tabakasında kullanımının çeşitlenerek arttığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Özek şöyle konuştu: “Teknolojinin gelişmesi optik ürünleri çeşitlendirmiş ve optisyenliği teknolojiyi yoğun kullanan meslekler arasına dâhil etmiştir. Optik ürünlerin üretim ve işlenmesinde, teknolojik gelişmeleri takip edebilen ve bunları uygulama becerisine sahip, halk sağlığı bilgilerine riayet edebilen optisyenlere ihtiyaç da artmıştır.


Türkiye genelinde birçok üniversitede optisyenlik programları bulunmakla beraber Doğu Anadolu Bölgesinde yeterince optisyenlik bölümü bulunmamasını bir eksiklik olarak gören üniversitemiz, Varto MYO bünyesindeki Optisyenlik Programı ile bu eksikliği gidermek için adım atmıştır. Gençlerimizin nitelikli teknikerler olarak yetiştirilmesini sağlayarak bölgemizdeki işsizliğin yok edilmesi ile ilgili mücadeleye de katkı sunmuş olacağız. 

 

Optisyen unvanı ile mezun olanlar kendi optik mağazalarını açabilecekleri gibi optisyenlikle ilişkili çeşitli firmalarda; örneğin gözlük üreten, pazarlayan ve satan işletmelerde görev yapabilmektedirler. Mezunların kamu sektöründe Sağlık, Sosyal Güvenlik ve Sanayi Bakanlıkları bünyesinde ve belediyelerde çalışma imkânı vardır. Optisyenlik programını bitiren mezunlar, DGS’de başarı gösterdikleri takdirde fizik, optik ve akustik mühendisliği ve fizik mühendisliği gibi lisans programlarına da dikey geçiş yapabilirler.”

 

Spor Yöneticileri Yetiştireceğiz
Spor Yönetimi Programına ilişkin de açıklamalarda bulunan Varto MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nevin Turan Özek, bu programın amacının spor sektörü ile ilgili farklı tesislerde ve pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmeciliği gibi çeşitli pozisyonlarda profesyonel ihtiyacının karşılanması olduğunu söyledi.

 

Muş’taki ortaöğretim kurumlarından mezun çok sayıda öğrencinin bulunmasının Spor Yönetimi Programı için büyük bir kaynak oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Özek, ilimizdeki Spor Lisesinin yanı sıra Bitlis, Bingöl, Van, Erzurum, Ağrı, Kars, Batman ve Elazığ gibi illerden de öğrencilerin bu programı tercih edebileceğini söyledi. Program sayesinde genel lise mezunlarının da mesleki eğitim alabilecek olmasının önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Özek, şöyle konuştu: “Spor Yönetimi Programını başarı ile tamamlayan mezunlar özel sektörde ve kamuda ‘sağlıklı yaşam’ adıyla yürütülen faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında, turistik işletmelerde de görev alabilirler.


Programın mezunları amatör ve profesyonel liglerdeki spor kulüplerinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki spor tesislerinde, sporcu eğitim merkezlerinde, özel spor kurslarında, ayrıca, sportif organizasyonların pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finans, yönetim, sponsorluk ve etkinlik yönetimi birimlerinde çalışabilmektedir.”