Muş Alparslan Üniversitesi
 
Öğretim Görevlimizden Beyin Felçli Çocukların Rehabilitasyonu Konusunda İki Çalışma

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hasan Bingöl, Avrupa Çocukluk Çağı Engelliliği Akademisi (EACD) tarafından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen uluslararası kongrede iki ayrı çalışma sundu. 

 

Engelli çocukların sorunlarına dikkat çekmek ve bu tür çocuklara yönelik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hakkında bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla otuzuncusu düzenlenen kongrede, Öğr. Gör. Bingöl’ün “Doğuştan Beyin Felçli Bir Çocuğun El Becerilerinin Değerlendirilmesi” isimli vaka çalışması ile “Masaj Terapisinin Beyin Felçli Çocukların Kas Sertliği Üzerine Etkisi” isimli sistematik derleme türündeki çalışmaları, “Klinik araştırmalar Forumu” kapsamında yer aldı. 

 

İlk çalışmasında doğuştan Beyin Felçli bir çocuğun el becerilerini değerlendirerek bütüncül bir bakış açısı sunan Öğr. Gör. Bingöl, alınan sonuçlara bakıldığında bu tür çocuklarda tek taraflı el ve kol etkilenimlerinden ötürü iki tarafın kullanımını gerektiren aktivitelerde problemlerin ön plana çıktığını ortaya koydu. 

 

İkinci çalışmasında ise Beyin Felçli çocuklarda özre yol açan en yaygın nedenlerden biri olan kas sertliğini ilaç kullanılmadan gevşetme yöntemlerinden biri olan masaj terapisine ilişkin güncel çalışmaları inceleyen Öğr. Gör. Bingöl, masaj terapisinin kas setliğinin azaltılmasında klasik germe egzersizleri ile eş zamanlı uygulanması durumunda fazla ağrıya neden olmadan kas sertliğini azalttığı sonucuna ulaştı.