Muş Alparslan Üniversitesi
 
Senatomuz Muş’un Geleceğine Yön Verecek Projeyi Oy Birliğiyle Kabul Etti

Üniversitemizin Senato Toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başkanlığında yapıldı. Toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Genel Sekreterimiz Öğr. Gör. Harun Demir ile birimlerimizin yöneticileri katıldı. Senato Toplantı Salonunda yapılan toplantıda çeşitli akademik ve idari konularda istişarelerde bulunuldu ve kararlar alındı. 
 
Senato Toplantısının birinci gündem maddesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması sürecinde atılacak adımlardı. Senato toplantısında konuya ilişkin görüş alışverişinde bulunulmasının ardından yapılan oylamada, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Hayvancılık Projesi” oy birliği ile kabul edildi. Muş’a uzun vadeli ve büyük katkılar sağlaması hedeflenin söz konusu projenin üniversitemizi hayvancılık merkezli pilot üniversite olarak öne çıkarması amaçlanıyor. 
 
Çatı proje niteliğindeki Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Hayvancılık Projesi, beş alt projeden oluşuyor:
 
1. Hayvan yetiştiricilerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması projesi
2. Damızlık niteliğinin yükseltilmesine yönelik ırk ıslahı projesi
3. Yetiştirici örgütleri aracılığı ile çiğ sütün soğuk zincirde toplanması ve pazarlanması projesi 
4. Yetiştirici örgütleri aracılığı ile sözleşmeli yem bitkisi üretimi ve pazarlanması projesi
5. Hayvansal ürün işleme alanında sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi projesi 
 
Bu beş proje ile Muş’un hayvancılık sektöründe şu gelişmelerin yaşanması bekleniyor:
 
a. Çiftçi eğitim merkezinde verilecek eğitimler ile sığır ve koyun yetiştiricilerinin hayvansal üretim konusunda bilgi ve beceri kazanmaları sağlanacaktır.
 
b. Muş’ta nitelikli işgücü ve ara eleman istihdamına katkı sağlanması ile birlikte kalite ve miktar olarak et ve süt üretimi artacaktır. Bunun sonucu olarak yetiştirici gelir seviyesi artacağından Muş’ta hayvancılık cazip bir yatırım alanı olarak öne çıkacaktır.
 
c. Sığırlarda yapılan suni tohumlama uygulamasının yanı sıra sığır ve koyun ırklarının genetik kaliteleri artacaktır. Nitelikli damızlık hayvan varlığının artmasına bağlı olarak çiğ süt ve karkas üretimi artacak ve hayvancılıkta ticaret canlılık kazanacaktır.
 
d. Sözleşmeli yem bitkisi üretimi ve tedariki sayesinde hayvansal üretimde en büyük sorunlardan biri olan yem maliyetinin azaltılması ve yönetilebilmesi, atıl durumdaki arazilerin ekonomiye kazandırılıp planlı üretim yapılabilmesi mümkün olacaktır.
 
e. Sözleşmeli üretim yoluyla yem bitkisi arzında artış sağlanarak, Muş’un ve komşu illerin kaba yem ihtiyacı karşılanacaktır.
 
f. Çiğ süt toplamada soğuk zincir alt yapısının oluşturulmasına bağlı olarak sanayicinin arzu ettiği biyolojik kalitedeki sütün arzı artacağından değer fiyattan satışı sağlanacaktır. Üretilen süte olan talep il dışına da taşarak Muş’ta üretilen çiğ sütün ulusal düzeyde pazarlanmasının önü açılacaktır.
 
g. Hayvansal üretimin artması ile birlikte sanayinin ihtiyaç duyduğu hammadde arzı artacağından, tedarik amaçlı olarak süt ve et işleme sanayisinin Muş’a ilgisi artacak, diğer taraftan Muş’ta yapılacak yeni yatırımlarla hayvansal üretime dayalı sanayinin gelişmesi sağlanacak.
 
Senato tarafından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) üniversitemizin temel misyonunu yansıtan çalışma olarak sunulmasına karar verilen projenin, Muş'un gıda, tarım ve hayvancılık alanında çalışan tüm paydaşlarını da sürece dahil etmesi hedefleniyor.