Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz Erzurum’daki ÜNİDAP Çalıştayına Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında 16 rektörün katılımıyla Erzurum’da düzenlenen Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayına katıldı.

 

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Yönetim Kurulu Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. E. Necip Yardım, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ömer Pakiş, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile ÜNİDAP yetkilileri hazır bulundu.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilecektir. Bu da küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunmasını gerekli kılmaktadır.” dedi. Bölgesel gelişimde üniversitelerin ana aktörler olmalarının beklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Saraç, 15 ilimizin 16 üniversitesi, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve yerel kalkınma ajansları ile bir arada olduklarını belirtti. Prof. Dr. Saraç şöyle konuştu: “Yükseköğretim Kurulu olarak bu 16 üniversitemizdeki toplam 6.031 öğretim üyemizle ortak akıl, etkileşim, iş birliği başlıkları çerçevesinde, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirebileceğimiz projelerimizi, geleceği ön görebilmek başlığında analiz ve sentezleri ortaya koyabilme çalışmalarını daha planlı, daha kapsamlı ve hevesle götürebilme kararlılığını ifade etmek için buradayız.” 

 

Çeşitli konularda toplumun önünü açacak çalışmalar yapmak ve etkin bir iş birliği mekanizması oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştayda; tarım ve hayvancılık, sanayi, beşeri-sosyal sermaye ve sosyal altyapı, kurumsal kapasite, altyapı ve çevre konularıyla ilgili üniversiteler arasında yapılan iş birliğinin önemine değinildi.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç çalıştay sonrası Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda düzenlenen "Bilimsel Teşvik Ödülleri Töreni ve Akademik Giysi Töreni"ne katıldı. YÖK Başkanı Saraç burada yaptığı "Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Misyonu Akıllı ve Tematik Uzmanlaşma" başlıklı sunumda "Yeni YÖK" olarak gerçekleştirilmekte olan politikalar hakkında bilgiler verdi.