Muş Alparslan Üniversitesi
 
Öğretim Üyelerimiz Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresinde Bildiriler Sundu

Fen Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü Doktor Öğretim Üyeleri Zeynep Kantarcı Bingöl, Gülümser Durhan ve Serpil Durğun, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) tarafından 9-11 Mart tarihleri arasında Mardin’de düzenlenen 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresinde bildiriler sundu.


Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Kantarcı Bingöl, “Nietzsche’deki Üstinsan Düşüncesinin Fikir Babası Olarak Kallikles” başlıklı bildirisinde Nietzsche’nin, çağının değerlerine toptan karşı çıkışı ile tanındığını hatırlatarak Nietzsche’den yaklaşık 24 asır önce yaşayan ünlü Sofist Kallikles’de de Nietzsche’nin mevcut değerlere yöneltmiş olduğu eleştirilerin benzerlerinin görüldüğünü ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Bingöl, tıpkı Nietzsche gibi Kallikles’in de toplumun erdem olarak gördüğü kanaatkârlık, fedakârlık, ölçülü olmak gibi durumları erdem olarak kabul etmediğini söyledi.


Dr. Öğretim Üyesi Gülümser Durhan, “Epistemik Gerekçelendirme Anlayışının Gettier Problemi Bağlamında Mantıksal Analizi” başlıklı bildirisinde, Edmund Gettier’in bilginin inanç, doğruluk ve gerekçelendirme şeklindeki üç koşulundan, mantıksal olarak kesin bilginin elde edilemeyeceğini ortaya koyduğunu, bunun için gerekçelendirilmiş doğru inanç bilgi midir, sorunsalı üzerinden düşüncelerine açıklık kazandırdığını belirtti.


Dr. Öğretim Üyesi Serpil Durğun ise “Richard Rorty'de Dayanışma Umudu” başlıklı bildirisinde, postmodern ve pragmatist bir düşünür olan Rorty'nin liberal politik söyleminde umudun merkezi bir öneme sahip olduğunu söyledi. İnsani dayanışmanın artmasına yönelik beslenen umutluluk temasının, daha iyi bir dünyaya ve daha iyi insanlara duyulan inancı imlediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Durğun, bu inancın, başka insanların acı çekiş ve haksızlıklara maruz kalmalarına yönelik duyarlılığımızın artmasına, diğer bir ifadeyle biz duygusunun olabildiğince genişletilmesine yönelik olduğunu ifade etti.