Muş Alparslan Üniversitesi
 
Rektörümüz, Varto’da Jeotermal Çalışmalar ve Meslek Yüksekokulu İçin Temaslarda Bulundu

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve beraberindeki heyet, Varto’da çeşitli temaslarda bulundu. Temaslarda Varto Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Nuri Çetin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek ve yetkililer hazır bulundu.

 

Bölgemizin jeotermal potansiyelini belirleme ve geliştirme hedefi doğrultusunda üniversitemizin yürüttüğü çalışmalar kapsamında Varto’daki sıcak su kaynaklarını inceleyen heyet, bölgenin sahip olduğu doğal imkânlara işlerlik kazandırılması için atılacak adımlar konusunda istişarede bulundu. Heyet, geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından açılmasına karar verilen Varto Meslek Yüksekokulu için önerilen okul binası, lojmanlar, öğrenci yurdu ve sosyal tesislerin bulunduğu alanları da gezdi.

 

“Sözde değil özde bağımsızlık için kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz.”

Ülkemizin enerji ihtiyacının önemli bir kısmının petrol, doğal gaz ve kömür gibi kaynaklara bağlı olduğuna ve bunların ihraç edildiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, jeotermal enerjinin yenilenebilir, ekonomik ve sürdürülebilir bir enerji türü olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bağımsızlığının enerji ile doğrudan ilişkili olduğuna işaret eden Prof. Dr. Polat, şöyle konuştu: “Maalesef ülkemiz her yıl milyarlarca dolar parayı enerji elde edebilmek için dışarı vermektedir. Oysa hemen elimizin altında değerlendirebileceğimiz kaynaklarımız var. Sözde değil özde bağımsızlık için kaynaklarımızı değerlendirmeliyiz.

 

Jeotermal elektrik üretiminde Türkiye, Dünya sıralamasında ilk ondayken doğrudan kullanımda ise ilk dörtte yer alıyor. Muş sınırları içinde bilinen, önemli dokuz jeotermal kaynağı bulunuyor. Varto’nun da jeotermal potansiyeli son derece büyük. Bu potansiyel bilimsel bir şekilde incelenir, açığa çıkartılır ve rantabl ve sürdürülebilir şekilde ekonomiye kazandırılabilirse özellikle kırsal kalkınmaya ve bölgesel gelişime ciddi bir katkı sağlayacaktır.

 

Jeotermal enerji, yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu için verimliliği yüksek ve doğaya daha az zararı var. Ayrıca süreklilik arz eden ve başka enerji sistemleriyle iç içe kullanılabilecek bir sistem. Örneğin seracılık, ısınma ve elektrik üretimi gibi sahalarda kullanılması mümkündür.”

 

“Bölgemiz için büyük hayallerim var.”

Bölgemizin tarım ve hayvancılıkla beraber başka sektörlerde de atılımlar yapmasının gerekliliğine değinen Prof. Dr. Polat, jeotermal potansiyelin harekete geçirilmesiyle fizik tedavi hizmeti de verilen, ‘sudan gelen sağlık’ anlamına gelen SPA tesisleriyle termal turizmin de bölge için önemli bir iş sahası oluşturacağına inandığını söyledi.

 

“Sağlıkta, özellikle fizik tedavi ve SPA merkezleriyle, termal turizm alanında marka olabiliriz.” diyen Prof. Dr. Polat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgemiz için büyük hayallerim var. Örneğin Murat Nehrinin geçtiği alanların tamamı Türkiye'nin en güzel rekreasyon alanlarından birine dönüştürülebilir. Hem Varto’da hem de şehir merkezine yakın yerlerde, içerisinde fizik tedavi merkezi ve SPA’sı olan 5 yıldızlı bir termal tesis kurulabilir. İnşallah Üniversite olarak şehrin ilk termal tesisini de biz açmaya çalışıyoruz. İlimizde, tıpkı Afyon’da olduğu gibi yurt içinden ve dışından sağlık turizmi için alternatif yerler arayan misafirleri konuk edebiliriz. Turistleri buraya çekebilmenin ilk adımı da nitelikli tesisler olabilir.

 

Öte yandan doğa turizmine dönük yatırımlar da bölge açısından bir yeni konsept oluşturabilir. Nitekim geçen hafta Türkiye Dağcılık Federasyonun ile yaptığımız etkinlikte, Allah vergisi doğal zenginliklerimizin turistik anlamda ne kadar ilgi çekici ve heyecan uyandırıcı olduğunu bir kez daha müşahede ettik.

 

Nemrut ve Varto kalderası arasındaki mesafenin doğal bir yürüyüş alanı güzergâhı olarak düzenlenmesi, kayak sporuna uygun alanların bir an evvel değerlendirilmesi, ilimizdeki atıl zenginlikleri halka sunma noktasında ciddi ivme kazandıracaktır. Bu konularla ilgili olarak hem hükümet iradesinin hem de siyaset ve bürokrasinin uyum içinde çalıştığı bir dönemde kısa sürede başarılar elde edilebilir diye düşünüyorum.

 

Tüm bu çalışmaların nihai hedefi, bölgemizde yaşayan insanlarımızın refah düzeyinin ve yaşam kalitesinin artırılması, Muş’un ülke ekonomisine sağladığı olumlu katkıyla birlikte sağlık ve doğa turizmi alanlarında markalaşmasıdır. Her iki konuda da üniversite olarak ne gerekiyorsa katkı sunmaya hazırız. Bu meyanda jeotermal kuyu ruhsatı almamız durumunda ilk kaplıca tesisini de ilimize kazandıracağız inşallah.”

 

“Varto Meslek Yüksekokulu için hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor.”

Prof. Dr. Polat, Varto’da, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin hem kaliteli eğitim faaliyetleri yürütebileceği ve güzel bir sosyal hayat geçirebileceği hem de sağlıklı barınma olanaklarına sahip olabileceği koşulları oluşturmak için gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Bu amaçla meslek yüksekokulunun bütün gereksinimlerini karşılayacak okul binası, öğretim elemanlarının ikamet edeceği lojmanlar ve öğrencilerimizin barınacağı yurt binası ile yüksekokulun sosyal tesislerini ilçe kaymakamı Mehmet Nuri Çetin ile değerlendiren Prof. Dr. Polat ve beraberindekiler, ilave ihtiyaçlar hakkında da fikir alışverişinde bulundular.

 

Varto’ya açılacak meslek yüksekokulunun hem bu okulda çalışanları ve eğitim görenleri hem de bütün Vartoluları hoşnut edecek özelliklere sahip olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Polat şunları söyledi: “Varto Meslek Yüksekokulu için hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. Şu aşamada altyapıyla ilgili ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde tespit edip gidermek için Sayın Kaymakamımız ile incelemeler ve değerlendirmeler yapıyoruz. Varto’ya açılacak meslek yüksekokulumuzda akademik ve idari anlamda neler yapacağımıza dair çalışmalarımızı sonuçlandırdığımızda kamuoyu ile paylaşacağız.

 

İnşallah uzak olmayan bir gelecekte bütün gereklilikleri yerine getirip kadrosuyla ve fiziksel altyapısıyla, farklı branşlarda kaliteli eğitim veren bir akademik müesseseyi Varto’ya kazandırmış olacağız. Bu noktada üniversite olarak bize gösterdikleri sıcak ilgiden ve her anlamda verdikleri destekten ötürü tüm Vartolulara müteşekkiriz.”