Muş Alparslan Üniversitesi
 
Muşlu Basın Mensupları 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü Üniversitemizde Kutladı

Üniversitemiz, Muş Gazeteciler Cemiyeti (MGC) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle düzenlenen programa ev sahipliği yaptı. Konukevimizdeki programa Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Genel Sekreter Yardımcımız Öğr. Gör. Yusuf Kenan Atılgan, MGC Başkanı Emrullah Özbey ile çok sayıda yerel ve ulusal basın kuruluşu mensubu ve temsilcisi katıldı.

 

Programda günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan MGC Başkanı Emrullah Özbey, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün, bayram değil sorunların dile getirildiği bir gün olduğunu söyledi. Özbey, şöyle konuştu: “Basın dünyasına emek veren gazetecilerin yağmurda, çamurda, sıcakta, soğukta zaman zaman canını tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmalar sayesinde ülkemizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin, ilimizin ve ilçelerimizin gelişimi konusunda halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesinde ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün önemli katkıları bulunuyor. Tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum.”

 

Muş’ta çok zor şartlar altında görev yapan basın mensuplarının mesleklerini icra ederken birçok engelle karşılaştığına dikkat çeken MGC Başkanı Özbey, “Kamu yararına gecesini gündüzüne katarak ailesine dahi zaman ayırmakta güçlük çeken gazeteciler, doğru ve tarafsız haber yapmak için kurumlardan randevu ve yeteri kadar bilgi alamamanın zorluğunu ve sıkıntısını yaşıyor.” diyerek doğru ve tarafsız haber yaparak vatandaşlara doğru bilgi vermek için gazetecilerin sorunlarının yanıtsız kalmaması gerektiğini ifade etti.

 

Sahip olduğu ya da çalıştığı basın yayın organını kendisine ya da başka bir şahsa rant sağlamak adına tehdit ve baskı amaçlı kullanan, çıkar elde etmek için kurumlara göz dağı verme teşebbüsünde bulunanlar varsa bunlara müsaade etmeyeceklerini söyleyen MGC Başkanı Özbey, “Bu tür davranışlarda bulunanları herkesten önce biz Gazeteciler Cemiyeti olarak dışlıyoruz; dışlamaya da devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Hedeflerimizden biri de İletişim Fakültesini geliştirmektir.”

MGC Başkanı Emrullah Özbey’in konuşmasının ardından bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, özellikle yerel basın mensuplarının hem mesleki hem de maddi olarak ciddi sıkıntılarının olduğunu söyledi. Prof. Dr. Polat şöyle konuştu: “Sizin yaşadığınız sıkıntılar; hem herhangi bir konuyu haber yapma açısından hem habere ulaşma açısından şahsi fedakarlıklarınızla ancak mümkün olabiliyor, bunu en iyi tecrübe edenlerden biriyim; çünkü pekçok haber için kişisel fedkarlıklar yaparak haber yerine koştuğunuzu bizzat biliyorum.

 

Özellikle üniversitemizle ilgili içimde kalan bir ukdeyi basın mensubu arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Malumunuz bir İletişim Fakültemiz var. Epey bir araştırma görevlimiz il dışında yüksek lisans ya da doktoralarını yapıyorlar. Biz de epey bir alım yaptık, ama bir yardımcı doçentimiz hariç orayı hâlâ aktif duruma getiremedik. İletişim kökenli öğretim üyeleri ile bölüm açıp öğrenci alamadık. Tabii bunun bir sebebi de medya sektöründe çalışan insanlar. Bu kişiler belli bir düzeye geldikten sonra, hele bir de büyük şehirlerde yaşıyorlarsa kolaylıkla özel kurumlara geçebiliyorlar. Bir başka sebep de pek çok üniversitede İletişim Fakültesinin bulunması... Yetişmiş akademisyenler Batıdaki üniversitelerde kadro imkanı bulabiliyorlar. Dolayısıyla İletişim Fakültesinde arzu ettiğim gelişmeyi henüz yakalayamadık. 

 

Daha önce bir söz vermiş ve külliyemizde mutlaka bir stüdyo kurmamız gerektiğini söylemiştim. Bunun için epey uğraştık; dışarıdaki Muşlu hemşehrilerimizden yardım sağlamak için birçok toplantıya bizzat katıldım ve destek istedim. Ne var ki şimdiye kadar stüdyo konusunda herhangi bir destek bulamadım. Nihayet Kalkınma Bakanlığı ile de bu konuyla alakalı görüşme yaptık. Bize destek vereceklerini söylediler; ancak şu an elimizde böyle bir stüdyoyu işletecek, yürütecek yeterince kalifiye personel yok, o eksiğimizi gidermeye çalışıyoruz. Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler birimimizde 5-6 arkadaş çalışıyor. Halbuki bir üniversitede söz konusu birimde çok daha fazla personelin istihdam edilmesi icap eder. Dolayısıyla bir de stüdyo açarsak bunun üstesinden gelebilir miyiz, emin değilim.

 

Aslında üniversite bünyesinde İletişim Fakültesini aktif hale getirmek ve bir stüdyo açmaktan maksadımız, ilin zenginliklerini kayıt altına almaktır. İlk önce yerel bir radyo kanalı açıp İletişim Fakültesindeki hocalarımızın ve öğrencilerimizin eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmelerine imkan tanımak, ardından yerel medya mensuplarımıza stüdyomuzu kullandırmak suretiyle uygulamalı eğitim vermek düşüncesindeyiz. Allah nasip ederse ilerleyen süreçte İletişim Fakültemiz oturduğunda, bana göre Muş ile ilgili büyük bir eksiklik olan TV kanalımızı da faaliyete geçirmek ve sesimizi dünyaya duyurmak arzusundayız. Bu anlamda söz konusu fakültemizi destekleyecek bir alt birimin, İletişim Lisesinin de ivedi olarak açılması için bir teşebbüsümüz olacak. Bölgede sadece Elazığ'da bulunan bu lisenin Muş'ta açılması önemli bir adım olacaktır.

 

“Muş’ta yaşayan kültür mirası hazinelerini el birliğiyle ölümsüzleştirmemiz lazım.”

Bildiğim kadarı ile Muş’un yaşayan kültür mirasını ortaya koyan ciddi herhangi bir kayda sahip değiliz. Üniversite olarak, Kültür Bakanlığının desteğini de almak suretiyle Muş’un yaşayan kültürü üzerine bir proje başlatalım istiyoruz. Bizim kanaat önderlerimiz var. Bunların mutlaka kayda alınması lazım. Bu insanlar bir bir kayıp gidiyorlar. Yine Muş’ta dengbejler var. Hem onların kayıtlarını toplayalım hem de dengbejlerle ilgili bir arşiv oluşturalım. Nasip olursa üniversite olarak bu projeyi kendi proje birimimizde bu yıl başlatacağız.

 

Biliyorsunuz, “Muş İçin Çal” diye bir proje gerçekleştirmiştik. Aslında öyle ahım şahım paralar harcanarak yaptığımız bir şey değildi; ama onun bile ne kadar ses getirdiğini gördüm. Demek ki Muş’la ilgili bu tür bir çalışma yapılırsa ciddi karşılığı olacak. Siz değerli basın mensuplarından ve herkesten ricam, elinizde Muş’la ilgili arşiv kayıtları varsa bunları Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzle paylaşınız. Dengbejlerle ilgili olabilir, kanaat önderleri ile ilgili olabilir, medrese hocaları ile ilgili olabilir, aramızdan ayrılan tanınmış insanlarla ilgili olabilir, tarihi fotoğraflar ya da çekimler olabilir. Kayıt sahiplerini de zikretmek sureti ile bir Muş arşivi oluşturalım. Bize bu konuda da yardımcı olursanız minnettar kalırım.

 

Tekrar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle hepinize meslek yaşantınızda başarılar diliyorum. Cenabı Allah sizlere kolaylıklar versin. Ayaklarınıza sağlık, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.”

 

Çalışan Gazeteciler Günü Programı, yemek ikramının ardından sohbet ve gecenin anısına katılımcılara hediye takdiminin ardından sona erdi.