Muş Alparslan Üniversitesi
 
Çocukları Tanıma ve Anlama Seferberliği ÇocukMuşuz Şenliği Sona Erdi

Üniversitemiz tarafından yürütülen ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen bir kültür projesi olan “Çocukları Tanıma ve Anlama Seferberliği: ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği” başarıyla tamamlandı. Şenliğin yürütücüsü olan Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Demir, ÇocukMuşuz Bilim Şenliği ile bölgemizdeki çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamalar için önemli bir zemin elde edildiğini ve toplumsal bir farkındalık kazanıldığını söyledi.

 

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde başlayan ve 2 Aralıkta sona eren ÇocukMUŞuz Bilim Şenliğinde Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanında uzman 30 davetli konuşmacı Muş’ta misafir edildi. Toplamda 7 konferans, 7 atölye çalışması, 2 panel, 1 konser ve 1 pantomim gösterisi yer alan şenlik programında, misafirlerimize Muş da tanıtıldı. İlimizdeki ailelerin ve eğitimcilerin büyük ilgi gösterdiği şenliğinin bazı etkinliklerine Bitlis Eren Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi de öğrenci ve akademisyenleri ile katılım gösterdi.

 

Yedi Konu Alanı Belirlendi, Oyun Parkuru Unutulmadı

Yrd. Doç. Dr. Esra Demir ÇocukMuşuz Bilim Şenliği’nin hazırlık ve uygulama süreçleri ile içeriğine dair açıklamalarda bulundu. ÇocukMuşuz Bilim Şenliği kapsamında, gelişimde bütünlük ilkesinden hareketle kamuoyunun çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili kapsamlı şekilde bilgilenmesini sağlayacak yedi konu alanı belirlendiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Demir, bu alanların Çocuk Hakları, Çocuk Güvenliği, Çocuk Gelişim Özellikleri, Çocuk Sağlığı, Çocukla Sanat, Çocuk ve Medya ve Çocukla İletişim olduğunu söyledi. Altı gün süren şenliğin her gününde icra edilen etkinliklerde bu konu alanlarından birinin ele alındığını belirten Yrd. Doç. Dr. Demir, gün içinde önce konferans ve panellerle konu hakkında bilgilendirmenin ardından da aileler ve öğretmen adayları için konu ile ilgili atölyeler gerçekleştirildiğini söyledi. Konusu çocuk olan şenlikte çocukların eğlenerek öğrenmesi için özel etkinliklerin de şenliğe ilave edildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Demir, konserler ve gösteriler ile programın bütünlüğünün sağlandığını ifade etti.

 

Yrd. Doç. Dr. Demir açıklamalarını şöyle sürdürdü: “ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği iki haftaya yayılan altı gün boyunca aileleri, çocukları, yetişkinleri, öğretmenleri, öğretmen adaylarını ve ilgili birçok kişiyi bir araya getirdi. Sadece çocukların konuşulduğu ve çocuklarla ilgili konularda uygulamalar yapılan şenlik boyunca Kongre ve Kültür Merkezinde çocuklara hizmet veren bir oyun parkuru oluşturuldu. Bu oyun parkurunda görevli öğretmenlerimiz rehberliğinde çocuklarla çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. Oyun parkuru şenlik boyunca çocukların ayrılmak istemediği ve talep gören bir alan hâline geldi.

 

Grup Şubadap Konseri Büyük İlgi Gördü

ÇocukMUŞuz Bilim Şenliğinin ilk gününde Çocuklar ve Hakları konuşuldu. Şenliğin açılış programına DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Muş’taki kurum amirleri, anaokulları, Bingöl Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesi yöneticileri de katıldı. Proje hakkında bilgilendirmemiz ile başlayan açılış konuşmalarında DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir çocuklara yapılan yatırımın sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olduğunu dile getirdi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer ise şenliğimizin üniversitemiz için çok anlamlı olduğu ve Muş’ta bu kapsamda yapılan ilk proje olduğunu ifade etti.

 

İlk gün yapılan “Çocuklar ve Hakları” konulu panelde Av. Türkay Asma, Çocuk Hakları Sözleşmesini konu alarak bu alandaki hukuki durumu ele aldı. Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci, çocuklara haklarının nasıl sağlanabileceği konusunda açıklamalarda bulunarak, korunmaya muhtaç çocukların yaşadıkları zorluklara değindi. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy da Muş’taki çocukların durumundan, il müdürlüğü olarak yürüttükleri çalışmalardan ve projelerden söz etti. Panel, davetli konuşmacılara plaket takdimiyle sona erdi.

 

İlk gün programında yer alan ve büyük ilgi gören Grup Şubadap’ın konseri ile çocuklar ve aileleri doyasıya eğlendiler. Konserin ardından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Avcı “Çocuk Olmak” başlıklı konferansıyla çocuk katılımının temel ilkelerinden bahisle çocukların dünyasına girmek gerektiğini ve gerçek katılımın, çocuğun aktiviteleri kendinin yönlendirmesi ile sağlanabileceğini dile getirdi. Bu konferansın ardından yapılan günün son iki etkinliğinde Grup Şubadap “Çalgılarla Aramız İyi” atölyesinde çocuklar ve ailelerle eğlence dozu yüksek bir çalışma yaparken çağdaş drama liderlerinden İbrahim Toprak da “Ne Kadar Farklı Olsak da Çocuğuz Biz” başlıklı atölyesinde öğretmen adayları ile Çocuk Hakları Gününde konuşulanları pratiğe döktü.

 

Çocukların Gelişim Özellikleri Ele Alındı

ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği’nin ikinci gününde farklı üniversitelerden birçok alan uzmanı ile “Çocuk Gelişim Özellikleri” konuşuldu. Çocukların gelişimlerinin ne şekilde olduğunu farklı yönleri ile masaya yatıran Gazi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Belgin Aksoy, oyun yoluyla gelişimin desteklenmesi konusunu ele aldı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmihan Artan, “Ben Nasıl mı Ben Oluyorum?” başlıklı sunumuyla kişilik gelişim sürecini irdeledi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman Aral, bilişsel gelişim, dil gelişimi ve fiziksel gelişim konularına eğilirken, Gazi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abide Güngör Aytar çocuklarda karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin çeşitli önerilerde bulundu. İkinci gün etkinlikleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esen Ersoy’un yaratıcı drama atölyesi ile sona erdi.

 

Bilim Şenliği’nin üçüncü gününde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Konferans Salonunda “Çocuk Sağlığı” ele alındı. Uzm. Dr. Uysan Öztürk, Uzm. Dr. M. Cihat Demir ve Uzm. Dr. Süleyman Albaş ile “Sağlıklı Büyüyelim” başlıklı panelin ardından Kırmızı Bisikletim adlı etkinlikte Mehmet Yapar ile bir söyleşi ve İlyas Sami İlköğretim Okulu anasınıfı öğrencileriyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arş. Gör. Elif Güven Demir liderliğinde “Çocuklarla Hijyen” atölyesi gerçekleştirildi. Atölye sonunda gözle görülmeyen mikropların nasıl bulaştığı ve çocukların kendilerini bu riskten nasıl korumaları gerektiği konusunda uygulamalar yapıldı. Etkinliğin gözlemcisi olan aileler, oyun ve deneylerle zenginleştirilmiş bu bilgilendirici atölye çalışması için teşekkürlerini dile getirdiler.

 

“Her kitap her çocuk için uygun değildir.”

ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği’nin dördüncü gününde “Çocukla Sanat” konusu ele alındı. Güne atölyelerle başlandı. Çağdaş drama lideri Özge Metinnam liderliğinde çocuklar ve aileleri ile “Kendi Masalını Oluşturmak” atölyesi, İhsan Metinnam liderliğinde de öğretmen adayları ile “Drama ve Şiir” atölyeleri yapıldı. Pantomim sanatçısı Ünal Pekel ile hem çocuklar hem de aileleri için iki ayrı gösterinin yer aldığı program, Uzm. Ayşe Turla’nın, “Çocukları Kitaplarla Tanıştırmak” konulu konferansı ile devam etti. Turla konferansında, kitapların çocuk için önemine değinmenin yanı sıra nasıl kitapların tercih edilmesi ve okunması gerektiği konusunda örnekler üzerinden açıklamalarda ve tavsiyelerde bulundu. Turla, “Her kitap her çocuk için uygun değildir.” dedi. Çocukların en büyük sanatçılar olduğunun vurgulandığı ve örnek hikâye anlatımı ile büyük beğeni toplayan bu konferans, günün son etkinliği idi.

 

Bilim Şenliği’nin “Çocuk ve Medya” temalı beşinci gününde dijitalleşen dünyada çocukların durumu ele alındı. Dr. Özlem Ersoy çocukların medyadan uzak tutulamayacağının; hem anne-babaların hem de çocukların medya okuryazarı hâline gelmesinin ve çocuklarca tüketilen programlarda seçici olunmasının önemine işaret etti. Beşinci gün programı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğr. Gör. Sema Güzey Kandemir’in “Fark Edersen Gelişirsin” atölyesi ile sona erdi.

 

“Çocuk dostu bir Muş için ümitlendik.”

ÇocukMUŞuz Bilim Şenliğinin son gününde tema, “Çocukla İletişim” olarak belirlenmişti. Kongre ve Kültür Merkezi ana salonundaki son gün etkinlikleri öncesi program hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Dolu dolu geçen şenliğin Muş halkı ve eğitimciler tarafından ilgiyle karşılandığını gördük ve bu ilginin Muş’un çocuk dostu bir kent hâline gelebilmesi adına bizleri ümitlendirdiğini söyledik. Çocuklara değer veren bir bakış açısının hem kamunun hem de toplumun her ferdinin taşıması gereken bir anlayış olduğunu vurgulamak ve bu konuda süreklilik arz eden bir farkındalık oluşturmak adına çalışmalarımızı nasipse bundan sonra da sürdüreceğimizi ifade ettik. ÇocukMUŞuz ile elde edilen kazanımlardan birinin Muş’un tanıtımı, diğerinin de halkın çocukluklarını hatırlaması ve ailelerin çocukları ile empati kurma fırsatı yakalamaları olduğunu dile getirdik.

 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer de bu proje ile büyük küçük herkesin çocuklar için bir araya geldiğini, bundan sonraki süreçte Muş’ta ve üniversitemizde çocuklar için yapılacak projelere öncü nitelikte bir adım atıldığının altını çizerek şenlik sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

 

Şenliğin son gün etkinliklerinin ilkinde, Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Çağdaş Drama Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Adıgüzel “Etkileşimli Bir Yöntem Olarak Drama” sunumu ile bizlerle oldu. Ardından “Benimle Oynar mısın?” başlıklı etkileşimli sunumu ile Prof. Dr. Belma Tuğrul salondaki coşkulu izleyici kitlesi ile oyunlar oynayarak oyunun çocukların doğasının bir parçası olduğuna ve oyunların nasıl oynanması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Büyük ilgi gören Prof. Dr. Tuğrul’un sunumunun ardından Yrd. Doç. Dr. Necdet Taşkın da “Beyin ve Oyun” ilişkisine değinerek dinleyicilere oyununun beyin gelişimi üzerindeki etkilerine ilişkin önemli bilgiler aktardı.

 

Son etkinliği takiben davetli konuşmacılara, proje ekibine, projede görev alan üniversitemiz Renkli Düşler Okul Öncesi Topluluğu öğrencilerine ve öğretmenlere katılım belgeleri verildi. ÇocukMUŞuz Bilim Şenliği, kapanış kokteyli ile sona erdi.”