Muş Alparslan Üniversitesi
 
Bilim, Sanat ve Teknoloji Kampı BİSTEK: Zekâ Küpü Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 1-7 Ağustos tarihleri arasında üniversitemizde gerçekleştirilen Bilim, Sanat ve Teknoloji Kampı BİSTEK: Zekâ Küpü Projesinin kapanış toplantısına katıldı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan toplantıda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu, Genel Sekreterimiz Öğr. Gör. Harun Demir, akademisyenlerimiz, öğrenciler ve aileleri de hazır bulundu.

 

Toplantı, proje yürütücüsü Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Cumhur Türk’ün konuşması ile başladı. Yrd. Doç. Dr. Türk, BİSTEK projesinin TÜBİTAK 4004 destekleme programı kapsamında Muş’ta desteklenen ilk proje olduğunu ifade etti. Proje kapsamında Muş il merkezinden seçilmiş başarılı öğrencilere çeşitli disiplinlerde alanında uzman öğretim elemanları tarafından eğitimler verildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Türk, bu eğitimlerin astronomi, STEM, matematik, resim müzik ve tiyatro alanlarından oluştuğunu söyledi.

 

BİSTEK ile amaçlananın öğrencilere bilimsel bilgi öğretmek olmadığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Türk, yedi günlük süre içinde öğrencilerde bilimsel farkındalık yaratmayı hedeflediklerini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Türk, bu hedef doğrultusunda projeye katkı sağlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi akademisyenlerine ve üniversitemiz yönetimine teşekkür etti.

 

Muş’a Anlamlı Katkılar Sunduk

Proje süresince çekilen fotoğraflardan oluşan video gösteriminin ardından Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal tarafından sergilenen Karagöz ve Hacivat gölge oyunu, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Yrd. Doç. Dr. Erdinç Öcal ve Yrd. Doç. Dr. Esra Demir yönetiminde, BİSTEK Zekâ Küpü Projesi öğrencilerinin hazırladığı destek ve hareket sistemi içerikli ‘Uzun Kemik Çitlembik’ adlı tiyatro oyununu ile devam eden toplantıda daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat kürsüye davet edildi.

 

Konuşmasına kısa süre içinde büyük bir başarı ile sundukları oyun dolayısıyla öğrencileri tebrik ederek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Polat, şunları söyledi: “Üniversiteler bulundukları şehire katma değer ürettikleri; o şehrin kalkınmasında aktif şekilde rol aldıkları zaman gerçek vazifelerini icra etmiş oluyorlar. Biz bugün asli görevlerimizden birine dair küçük bir örnek sergiledik."

 

2017 yılı içinde üniversitemizde birçok ulusal ve uluslararası etkinlik gerçekleştirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Polat; “Bunların önemli bir kısmını şehirdeki kurumlarımızla, halkımızla birlikte gerçekleştirdik. Muş Alparslan Üniversitesi kurulduğu günden bu yana, en fazla da 2017 yılı içinde şehre çok anlamlı katkılar sundu. Örneğin bu yıl belediyemiz ile birlikte açtığımız yaz kursunda, çocuklarımız şehirden araçlarla alınarak haftanın 4 günü, öğle yemeklerini hocaları ve arkadaşları ile birlikte yiyorlar ve burada çeşitli kurslara katılıyorlar. Bu çok büyük bir nimet. Bu sadece Muş’ta değil, Doğu'daki tüm illerde var. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet büyüklerimize müteşekkiriz. Bir zamanlar, 'Türkiye’nin her yerinde birer üniversite açılmalı' denildiğinde böyle bir şeyin mümkün olup olamayacağını düşünürken, Muş Alparslan Üniversitesinde bugün 170’e yakın unvanlı öğretim üyemiz var elhamdülillah. Bu, kendi akranları arasında Doğu'daki birçok üniversiteden daha iyi bir sayı. Dolayısıyla ufku engin büyüklerimiz bugün geldiğimiz aşamayı görmüş olacaklar ki buradaki çocukların her şeye layık olduğunu düşündüler ve Anadolu'nun kavruk yüzlü çocuklarına 20 yıl önce hayal dahi edilemeyecek imkânları büyük bir mutlulukla sundular.” dedi.

 

Ülkemizin Geleceğini Kurtarıyoruz

Elinden tutulan her çocuğun aslında ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Polat; “Çocuklarımız burada Batı'daki birçok şehirde olmayan modernlikte tiyatro sahnelerinde, kürsülerde, yüksek teknolojiye sahip dersliklerde, laboratuvarlarda, kapalı spor salonunda, yüzme havuzlarında eğlendikleri zaman, bireysel yahut toplu aktivitelerden her birine katıldıkları zaman aslında biz ülkemizin gelecek günlerinden birini kurtarmış oluyoruz. Sahip çıkamadığımız her çocuk, aslında kendimiz için inşa ettiğimiz bir karanlık gelecek demektir.

 

Biz bu tarz projeleri sadece entelektüel ve bilimsel uygulamalar olarak değil, özünde insani, vicdani uygulamalar olarak görüyoruz. BİSTEK projesine katılan bu gençlerimiz ileride çeşitli üniversitelere gidecekler, öğrencilerimiz ya da hocalarımız olarak karşımıza gelecekler. Burada geçirdikleri anlar, çocukların asla unutamayacakları anıları arasında yer alacaktır. Dolayısıyla biz burada gerçekten insani, vicdani, Müslümanca bir etkinlik; tüm bunlarla birlikte bilimsel bir etkinik yapıyoruz. Bilimi ruhsuz, duygusuz, amaçsız bir eylem olarak asla değerlendirmiyoruz.

 

Kökünden koparılmış bir fidan nasıl ellerimizin arasında solup giderse, geçmişini inkâr eden, ecdadını küçük gören, medeniyet tasavvurunu kaybetmiş bir gençlik de öylece ellerimizden kayıp gideceği için bilimin kaynağı ve amacına dair aidiyet duygularımızla derinden ilişkili sorular sormamız gerektiğine inanıyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Muş Alparslan Üniversitesi olarak bu tür etkinliklerin destekleyicisi olacağız.” dedi.

 

Toplantı, öğrencilere ve proje ekibine katılım ve teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.