Muş Alparslan Üniversitesi
 
Şiddet Sarmalındaki İnsanlığa İslam'ın Bakış Açısı Ele Alındı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Umran Sosyoloji Topluluğu tarafından organize edilen konferansta, “Şiddet Sarmalında İnsan ve İslam” konusu masaya yatırıldı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur katıldı.

Konuşmasına dinleyicileri selamlayarak ve topluluk danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ayhan Koyuncu’ya teşekkürlerini ileterek başlayan Prof. Dr. Sambur, insan ve şiddet ilişkisi, İslam nokta-yı nazarından ele aldı. Bu üçlü arasında kurulan ilişkinin hem çok zor hem de insanlığı hayati düzeyde ilgilendiren önemli bir konu olduğunu vurguladı. Modern dönemde din ile şiddet arasında yeni perspektifler geliştiğini ve bunların özdeş olduğunu iddia eden yaklaşımlar ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Sambur, dinin doğası gereği şiddet ürettiği, insanlığı kemiren yıkıcı bir kaynak olduğu, kan ve gözyaşı üreten bir argüman olduğu görüşünün azımsanmayacak oranda taraftar bulduğunu ifade etti. Ancak asıl şiddet üretenin insanın kendisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sambur, dinin şiddeti engelleyen ve sınırlandıran olumlu bir güç olabildiği gibi tam tersinin de söz konusu olabileceğini hatırlattı.

Olgusal düzeyde baktığımızda insanlık tarihinde birçok savaşın din yüzünden yaşandığını, fakat modern döneme baktığımızda savaşların sosyalizm ve sekülarizm gibi beşer menşeli anlayışlardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sambur, insanı şiddete yönlendiren evrimci yaklaşım ve sosyo-kültürel yaklaşımlardan bahsetti. Dinlerin, insanın şiddete eğilimli varlıklar olduğunu kabul ettiğini ifade eden Prof. Dr. Sambur, insanlardaki bu şiddet eğilimini İslamın terbiye etmeye çalıştığını, insanın kendisini sınırladığı, kontrol etmeye çalıştığı bir modeli uygulamaya teşvik etmiştir’ dedi.

İslam'ın, insanı daima yücelten bir din olduğunu ve hiçbir şekilde şiddeti meşru göstermediğini belirten Prof. Dr. Sambur, islama mensup insanların bu şiddet sarmalına girmelerinin meşrulaştırılamayacak, sorgulanması ve eleştirilmesi gereken bir tutum olduğunun altını çizdi. 
 

Konuşmasının sonunda şiddetin hem İslam'ı hem de insanı zehirleyen bir virüs olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sambur, ‘şiddetin olduğu yerde insana da İslam'a da yer yoktur’ dedi. Şiddet kuşatmasının yarattığı en ciddi sonucun ‘insanın insanı ötekileştirmesi’ durumu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sambur, ‘insanın tek düşmanı, Kur’an’ın da ikazı ile ‘şeytan’dır ve bu konuda bilinç sahibi olmamız gerekir’ dedi.

Konferans, dinleyicilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.