Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemizde Tefsirin Güncel Problemleri Masaya Yatırıldı

Üniversitemizde bulunan öğrenci topluluklarından Anemon,  İnsani Yardım ve İnsani Değerler Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sait Şimşek’in konuşmacı olarak konuk olduğu  "Tefsirin Güncel Problemleri" adlı Konferans, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşti.  

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Konferansta, İslami İlimler Fakültesi araştırma görevlisi Cahit Karaalp bir açılış konuşması yaptı.  Rektör yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım tarafından plaket takdim edilmesinin ardından kürsüye geçen Prof. Dr. M. Sait Şimşek,  problemlerin olmasının kötü bir şey olmadığını, problemlerin çıkmaza girmesi ve suni problemlerin ortaya çıkmasının asıl büyük sorun olduğunu söyledi. Dini alanlarda da suni problemlerle kamplaşmalara gidildiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, fikir özgürlüğü bakımından muhafazakâr ve Kuran’ın söylediğini tarihte bırakma eğilimi olan tarihselci kesimin var olduğunu ve farklı düşüncelere sahip kesimlerin fikir özgürlüğü açısından tartışmalardan ve görüş bildirmekten kaçındığını ifade etti.

Açık görüşlü en değerli şeyin dinin kendisi olduğunu, buna rağmen sadece diğer din mensuplarına değil aynı mezhep içerisinde dahi fikir özgürlüğü sıkıntısının görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Şimşek, Peygamber efendimizin kendisine tartışmak için gelen Hristiyan heyetinin iddialarını tevazu içinde dinlediğini, onların ibadetlerini yapmalarına kolaylık sağladığını örnek olarak verdi.  Prof. Dr. Şimşek,  İslami kesimde tartışmalı konuların zıddıyla konuşulmasından kaçınıldığını vurgulayarak özellikle mürtedlik konusunun çok tartışmalı olduğunu, aslında münafıklığı arttırma durumundan dolayı dinde mürted olanın öldürülmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Mezhepsel birçok problemin ancak üzerinde konuşularak çözülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Şimşek, müfessirlerin mezhepsel sınırların üstünde düşünerek çözümler geliştirmesi gerektiğinin önemine işaret etti. İnsanın yeryüzünde halife olması meselesinin de objektif olarak tartışılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Sait Şimşek, doğruyu artık konuşmak gerektiğini ve sorgulamadan ya da hataları kabul etmeden tefsir dâhil İslami ilimlerde ileriye gidilemeyeceğinin ve sorunlara çözüm getirilemeyeceğinin altını çizdi. 

İkinci bir meselenin de Kur’an ve sünnetin anlaşılamayacağına dair bir kanaatin varlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, sadece hadislere ya da sünnetlere dayanılmasının ve onlardan hükümler çıkarmanın yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Kur’an-ı Kerim ayetlerinin müfessirler tarafından doğru açıklanmasının bu noktada önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Şimşek, günümüz müfessirlerinin geçmiş ulemanın çalışmayla vardığı sonuçları da göz önüne alarak daha güncel çalışmalarda bulunmasının elzem olduğunu söyledi.

Akademik, idari personelimizin ve öğrencilerimizin yoğun katılım gösterdiği konferansın sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Konferans bitiminin ardından fuaye alanına geçen Prof. Dr. Mehmet Sait Şimşek, burada kitaplarını imzalayarak bir süre katılımcılarla sohbet etti.