Muş Alparslan Üniversitesi
 
Üniversitemiz İdarecileri VI. Yönetici Eğitimi Çalıştayı’nda Bir Araya Geldi

Üniversitemiz tarafından her yıl düzenlenen Yönetici Eğitimi Çalıştayı’nın altıncısı bu yıl Alanya’da düzenlendi. Çalıştaya, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat'ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Genel Sekreter Orhan Keskintaş, Genel Sekreter Yardımcıları Harun Demir ve Şükrü Çobanoğlu, Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, Bölüm-Program Başkanları ile birçok akademik-idari birim yöneticisi ve aileleri katıldı.

Film gösterimi, gezi, müzik gibi birçok aktivitenin düzenlendiği Yönetici Eğitimi Çalıştayı, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Hasbihal” programıyla başladı. Birinci gün gerçekleşen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Özcan, Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Abdulla, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Coşkun konuşmacı olarak katıldı. “İyi bir hoca ve iyi bir idareci nasıl olur?” sorusuna yanıtlar aranan programda, akademik çalışmaları ve tecrübeleriyle birçok öğrenci ve bilim adamına ışık tutan değerli hocalarımız dinleyicilerle tecrübelerini paylaştı.

Programda ilk sözü alan Prof. Dr. Refik Abdulla, yıllar boyunca gerek yurtdışı gerekse yurtiçinde edindiği tecrübeleri anlatarak öğrencilerin eğitim alanında edindiği kazanımların, hayatın temelini oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye'de eğitimin öncelikli hedefinin istihdam olmasının zararlarına dikkat çeken hocamız, sabır ve azim ile her zorluğun üstesinden gelinebileceğine dikkat çekti.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Bahattin Coşkun, eğitim kurumlarının eğitimin temel amaçları doğrultusunda düzenlenmesinin önemine değinerek özellikle üniversite hocalarının asli görevlerini yerine getirirken idareci olarak da kendilerini yetiştirmeleri gerektiğine işaret etti. Öğrencilere günlük hayatlarında ve meslek yaşantılarında gerekli olan bilgileri aktarma ve uygulama konusunda destek vermenin ve tecrübe kazandırmanın bir eğitimci için öncelikli hedef olduğunu ve eğitim sürecinde hocanın mesleki yeterliliklerini öne çıkarmasının önem arz ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Osman Özcan, “Öğretim Elemanı nedir?” sorusunun hayati soru olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Öğretim elemanın kimi zaman anne kimi zaman baba kimi zaman eş kimi zaman evlat kimi zaman da eğitimci olarak birçok vasfı aynı anda taşıdığını belirten Prof. Dr. Özcan, hocaların bu bilinçle belirli bir plan ve program dâhilinde hareket etmesi gerektiğini ve aile, sosyal çevre ve iş hayatı arasında denge kuramayanların hayatta başarılı olamayacaklarını vurguladı.

Son konuşmacı olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, üniversite hocalarının özel bir hocalık eğitiminden geçmesini ve öğrenci ile olan ilişkilerin bu eğitim çerçevesinde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. ABD’de Üniversite hocalarına verilen pedagojik formasyon eğitimine değinen Prof. Dr. Yardım, özellikle öğrencilerle sınıf dışında da iletişim halinde olmanın, öğrencilerin gelişimi açısından önemli olduğunu, bu meyanda öğrencilerle “kalp köprüsü” kurulması gerektiğini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ise “göz koymak” kavramının altını çizerek hocalığın “bir insan kazanma sanatı” olduğunu, kazanılacak öğrenciye göz koyarak kuyumcu işçiliği ile üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti. Hasbihal programı, katılımcı görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi.

Birinci günün öğleden sonraki oturumunda ise Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Mehmet Fatih Aycan tarafından “İş ve Zaman Planlaması” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Rektörümüzün plaket takdiminin ardından başlayan sunumda Aycan, “İyi bir zaman yönetimi nasıl olur?” sorusuna cevap aradı. Aycan, zaman planlamasının hayatın tüm alanlarında geçerli olduğunu ve planlama yapılmadan başlanan işin verimlilik açısından son derece düşük neticeleri olacağını vurguladı.

Çalıştayın ikinci günü,  Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Pişgin, “Vahyin Karakter İnşa sisteminde Hz. Peygamber’in (s.a.v)  Rolü” başlıklı bir konferans verdi. Rektörümüzün plaket takdiminin ardından başlayan konferansta Yrd. Doç. Dr. Pişgin, Kur’an’da insanın akıl, kalp ve davranış üçlüsü itibariyle inşaya açık ve mecbur bir varlık olarak öne çıktığını vurguladı. İnsana has olan karakter olgusunun manevi dünyayı yönlendiren kaynak olarak gösterildiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Pişgin, fıtrat ve din arasındaki bağı ortaya koyan ayetlerin yorumuna işaret ederek konuşmasına devam etti. Peygamber Efendimizin geldiği dönemi ve dönemin insanlarının karakter yapısını kısaca özetleyen Yrd. Doç. Dr. Pişgin, Asrı Saadetin temel kök hücresini, Peygamberimizin karakter inşasında üstlendiği rolün ve çabanın oluşturduğunu belirtti. 

Seminerin ardından personelimiz ve aileleri için akşam müzik programı düzenlendi. Müzisyenler tarafından gerçekleştirilen dinletide, türküler eşliğinde neşeli ve eğlenceli dakikalar yaşandı.

Çalıştayın üçüncü günü, Alanya’nın doğal güzelliklerini görmek amacıyla düzenlenen tekne turu ile personelimiz ve aileleri yorgunluklarını attı. Aynı günün akşamında tematik bir film olan “Her Çocuk Özeldir” adlı film, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kamil Coşkun’un analizleri eşliğinde gösterildi.

VI. Yönetici Eğitimi Çalıştayı’nın ardından Alanya’dan ayrılan idarecilerimiz, dönüş yolunda coğrafi güzelliklere sahip olan ve 230 milyon yıllık oluşum süreciyle Türkiye’nin en önemli mağaralarından biri olan Tınaztepe Mağarasını gezdi. Ardından Mevlana şehri Konya’ya geçildi ve Konya Mevlana Müzesi ziyaretinin ardından Muş’a hareket edildi.